Bu, orijinali İngilizce olan bir sayfanın çevirisidir.

GFDL v1.3 SSS

Özgür Yazılım Vakfı, GNU Özgür Belgelendirme Lisansı'nın 1.3 sürümünü 3 Kasım 2008'de yayınladı. Bu SSS neden lisansın bu yeni sürümünü yayınladık ve FDLv2 ile ilişkisi nedir hakkındaki sorularını yanıtlıyor. Daha fazla kaynak, FDL 1.3'ün lisans sayfasında bulunabilir.

Neden FDL'nin yeni bir ikincil sürümünü yayınladınız?

Geçen yılın sonunda, Vikipedi projesini yöneten Wikimedia Vakfı, FDL'yi kullanan Vikipedi ve benzeri Vikilerin, Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş (CC BY-SA) 3.0 lisansının da kullanımına izin vermesini bizden isteyen bir tasarı geçirdiler.

FDL 2.0 yayınlamaya hazır olmadığımız için, bu süre zarfında bu yeni sürümü yayınladık. Lisansın bu yeni sürümü, Wikimedia Vakfı'nın talebini karşılamayı amaçlıyor.

FDL 1.3, şimdiye kadar FDL 2.0 için yapılan çalışmayla nasıl ilişkili?

FDL 1.3, FDL 2.0 için önerilen birkaç özelliği de içeriyor, ancak ilişkilerinin boyutu sadece bu kadar. Bu yayınlama, FDL 2.0 hedeflerimizi etkilemiyor.

FDL 1.3'teki değişiklikler neler?

Ana değişiklik 11. bölümün eklenmesi. Bu yeni hüküm, bu lisans altında yayınlanmış belirli materyallerin, CC BY-SA 3.0'ın şartları kapsamında da kullanılmasına izin veriyor. Tam olarak hangi materyallerin bu şekilde lisanslanabileceğine ilişkin daha fazla bilgi için, aşağıdaki ilişkili sorulara bakınız. Bu değişikliğin bir parçası olarak, 1. bölüme de yeni bir tanım ekledik.

GPLv3'ten de birkaç değişiklik aldık. İlki 9. bölümde, ihlal ettiğinizde lisansın nasıl iptal edildiğini açıklıyor. İhlal eden kişilerin, ihlale çare bulmaları durumunda otomatik olarak haklarını geri kazanmaları için imkan sunuyoruz. İkincisi 10. bölümde: şimdi lisanslayanlar, bir çalışmanın FDL'nin sonraki sürümlerinin koşulları kapsamında lisanslanıp lisanslanmayacağına ilişkin karar verme iznine sahip bir vekil seçebiliyorlar.

FDL 1.2 ile FDL 1.3 arasındaki değişiklikleri işaretli olarak gösteren bir Postscript dosyasını incelemenize açık.

Bu değişikliklerin arkasındaki gerekçe nedir?

11. bölüm, Vikipedi gibi vikilerin, yapmak istedikleri takdirde FDL altındaki çalışmaları CC BY-SA 3.0 koşulları kapsamında da kullanmalarına izin vermek için eklendi. Bize bu seçeneği keşfetmek istediklerini söylediler ve bu hükmü eklememiz onlara bunun için açık bir yol sunuyor.

Normalde, bu tür lisanslama kararları belirli bir çalışmanın telif hakkı sahip(ler)i tarafından yapılabilir ve yapılmalıdır. Ancak, Vikipedi'de bir çok telif hakkı sahibi olduğu için, projenin bunu yerine getirmek için başka bir alternatif yol ihtiyacı vardı ve bunu sağlamak için onlarla birlikte çalıştık.

Diğer değişiklikler, hazır değiştiriyorken yapması kolay olan küçük değişikliklerdi. GPLv3'de yaygın bir şekilde kabul görmüşlerdi ve lisansın temel izinlerini veya gereksinimlerini hiç değiştirmiyorlar.

Tam olarak hangi materyaller CC BY-SA 3.0 altında lisanslanabilir?

FDL kapsamındaki bir çalışmayı, CC BY-SA 3.0 altında lisanslamak için birkaç koşulun sağlanması gerekiyor:

  • Çalışmanın, bu izni size veren FDL 1.3 şartları altında mevcut olmalıdır. Eğer çalışma “GNU Özgür Belgelendirme Lisansı sürüm 1.2 veya (kendi tercihinize göre) sonraki herhangi bir sürüm” şartları altında yayınlanmışsa, bu ölçüte uyar.

  • Çalışmanın hiç bir “Kapak Metinleri” veya “Değişmeyen Kısımları” olmamalıdır. Bunlar FDL'nin tüm sürümlerinde olan isteğe bağlı özelliklerdir.

  • Eğer çalışma aslında kamusal bir vikiden başka bir yerde yayınlanmışsa, 1 Kasım 2008'den önce bir vikiye (veya kamunun materyalleri gözden geçirebileceği veya düzenleyebileceği başka türde bir web sitesine) eklenmesi şarttır.

Tüm FDL kapsamındaki malzemeler, bu koşulları sağlamaları durumunda 1 Kasım 2008'den önce Vikipedi'ye eklenebilir.

11. bölümdeki iki farklı tarihin amacı nedir? Neden bu belirli tarihleri seçtiniz?

11. bölüm lisans sahiplerine iki süre sonu koyuyor. İlk olarak, eğer çalışma aslında kamusal bir vikiden başka bir yerde yayınlanmışsa, onu CC BY-SA 3.0 altında ancak 1 Kasım 2008'den önce bir vikiye ekleyebilirseniz kullanabilirsiniz. Bu izni insanlara, FDL altında yayınlanmış tüm çalışmalar için vermek istemiyoruz. Ayrıca insanların, FDL altındaki materyali bir vikiye koyup, daha sonra onları CC BY-SA altında kullanma şeklinde sistemi aldatmasını istemiyoruz. Zaten geçmiş bir son tarih seçmek, açık bir biçimde bunu önler.

İkincisi, bu izin 1 Ağustos 2009'dan sonra artık geçerli olmayacaktır. Bunun lisanslar arasında geçiş yapmak için genel bir izin haline gelmesini istemiyoruz: her viki hangi lisans kullanmak istediğine karar verirse ve sürekli o lisansı kullanırsa, topluluk için çok daha iyi olacaktır. Bu son tarih, viki bakımını sağlayanlara karar almaları için bolca zaman verirken, bu sonucu güvence altına alacaktır.

FDL 2.0 için mevcut planlarınız nedir?

Lisansın bu ana yeni gözden geçirmesi için hala yorumları kabul ediyoruz. Mevcut FDL 2.0 taslağında, 8(b) bölümü bir vikideki materyalin yeniden lisanslanmasına izin veriyor. FDL 1.3 şu an bunu 11. bölümde sağladığı için, bu artık FDL 2.0'de gerekmiyor. Ancak, taslakta önerilen tüm diğer değişiklikler yine de lisansın sonraki sürümü için uygunlar, bu yüzden hala tartışma masasındalar.