English [en]   العربية [ar]   català [ca]   Česky [cs]   Deutsch [de]   español [es]   français [fr]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   română [ro]   русский [ru]  

This translation may not reflect the changes made since 2014-06-12 in the English original. You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Motivacions per escriure programari lliure

Aquí teniu alguns dels motius per escriure programari lliure.

Diversió.
Per a algunes persones, sovint per als millors programadors, escriure programari és la millor diversió, especialment quan no hi ha un cap per dir el que s'ha de fer.
Gairebé tots els desenvolupadors de programari lliure comparteixen aquesta motivació.
Idealisme polític.
El desig de construir un món lliure i d'ajudar als usuaris d'ordinadors a escapar del poder dels desenvolupadors de programari.
Ser admirat.
Si escriviu un programa pràctic i popular, els usuaris us admiraran, cosa que fa sentir mol bé.
Reputació professional.
Si escriviu un programa pràctic i popular, demostreu que sou un bon programador.
Gratitud.
Si durant anys heu utilitzat els programes lliures de la comunitat i han sigut importants per la vostra feina, us sentireu agraïts i en deute amb els desenvolupadors. Escriure un programa que pot ser útil per molta gent és una manera de tornar el favor.
Odi a Microsoft.
És un error centrar les nostres crítiques només en Microsoft. Sí, Microsoft és maligna, ja que crea programari no lliure. I el que encara és pitjor, implementa la Digital Restrictions Management en el seu programari. Però moltes altres companyies fan una o les dues coses.
No obstant, és un fet que molta gent detesta totalment Microsoft, i alguns contribueixen al programari lliure per aquesta raó.
Diners.
Molta gent cobra per desenvolupar programari lliure o ha muntat un negoci de programari lliure.
Desig d'utilitzar un programa millor.
Sovint la gent treballa en millorar programes que utilitza, per fer-los més còmodes. (Alguns comentaristes no accepten cap altre motiu fora d'aquest; la seva visió de la naturalesa humana és massa estreta.)
Educació.
Escriure programari lliur és sovint una oportunitat de millorar sensiblement les aptituds tècniques i socials; si sou un professor, animar els vostres estudiants a participar en un projecte de programari lliure existent o a organitzar-ne un pot proporcionar-los una excel·lent oportunitat.

La naturalesa humana és complexa, i és molt habitual que una persona tingui simultàniament diversos motius per fer una sola cosa.

Els projectes de programari lliure, i les polítiques que afecten el desenvolupament de programari (com ara les lleis), no poden tenir únicament els beneficis com a motivació. Quan l'objectiu és promoure el desenvolupament de programari, s'han de tenir en compte totes aquestes motivacions, i no només una.

Cada persona és diferent, i pot haver-hi altres motius que no són a la llista. Si sabeu d'altres motivacions que no estiguin aquí, escriviu si us plau a <campaigns@gnu.org>. Si considerem que aquestes motivacions influeixen probablement en molts programadors, les afegirem a la llista.

[Logotip de la FSF]“La nostra missió és preservar, protegir i promoure la llibertat d'utilitzar, estudiar, copiar, modificar i distribuir programari, i defensar els drets dels usuaris de programari lliure.”

La Free Software Foundation és la principal organització patrocinadora del Sistema Operatiu GNU. Doneu suport a GNU i la FSF comprant manuals i regals, unint-vos a la FSF com a membre associat, o fent una donació, ja sigui directament a la FSF o via Flattr.

Tornar a dalt