English [en]   العربية [ar]   български [bg]   català [ca]   Česky [cs]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   Bahasa Indonesia [id]   italiano [it]   日本語 [ja]   മലയാളം [ml]   Nederlands [nl]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   русский [ru]   српски [sr]   svenska [sv]   Türkçe [tr]   українська [uk]   简体中文 [zh-cn]   繁體中文 [zh-tw]  

BREAKING: Knocking Down The HACIENDA

GNU hackers opened the GHM by revealing the offensive HACIENDA global surveillance program for TWD, and how to knock it down with stealth TCP services! Watch it now!

This is a translation of an original page in English.

Sälja Fri Mjukvara

En del åsikter om idéerna på att sälja undantag till licenser för fri mjukvara, såsom GNU GPL finns också tillgängliga.

Folk i allmänhet tror att andan i GNU Project är att du bör inte ta betalt för att distribuera kopior av mjukvara, eller att du bör ta så lite som möjligt—för att precis täcka kostnaden. Det här är en missuppfattning.

Egentligen rekommenderar vi personer som distribuerar fri mjukvara att ta betalt så mycket som de kan. Om det här förvånar dig, läs gärna vidare.

Ordet “fri” har i allmänhet två berättigade betydelser; det kan hänvisa antingen till frihet eller till pris. När vi pratar om “fri mjukvara”, pratar vi om frihet, inte pris. (Tänk på “yttrandefrihet”, inte “gratis bärs”.) I synnerhet, betyder det att en användare är fri att köra programmet, redigera programmet, och åter distribuera programmet med eller utan ändringar.

Fria program distribueras ibland gratis, och ibland för ett påtagligt pris. Det är vanligt att samma program finns tillgängligt i båda former från olika platser. Programmet är fritt oavsett pris, eftersom användarna har frihet att använda det.

Icke-fria program är oftast sålda till ett högt pris, men ibland skänker en butik dig en kopia utan kostnad. Detta gör det dock inte fri mjukvara. Med eller utan pris, programmet är icke-fritt därför att användarna har inte frihet.

Eftersom fri mjukvara inte är en fråga om pris, ett mindre pris gör inte mjukvaran fri, eller ens närmre till fri. Så om du sysslar med att distribuera kopior av fri mjukvara, kan du lika gärna ta en betydlig avgift och tjäna lite pengar. Att distribuera fri mjukvara är en bra och berättigad verksamhet; om du gör det, kan du lika gärna göra en vinst på det.

Fri mjukvara är ett gemensamt projekt, och alla som påverkas av det borde hitta sätt att bidra till att bygga gemenskapen. För en distributör, kan sättet att göra det på vara att ge en del av vinsten till utveckling av fri mjukvara eller till Free Software Foundation. På det här sättet kan du påskynda världen av fri mjukvara.

Att distribuera fri mjukvara är en chans att samla ihop finansiella bidrag till utveckling. Kasta inte bort den!

För att kunna skänka något till insamlingar, behöver du ha lite extra. Om du tar för lite betalt, kommer du inte ha några tillgångar över att bidra med till utveckling.

Kommer en höjd distributionskostnad drabba några användare?

Folk är ibland oroliga för att en höjd distributionskostnad kommer göra att fri mjukvara är otillgänglig för användare utan enorma tillgångar. Med proprietär mjukvara, åstadkommer ett högt pris just detta—men fri mjukvara är annorlunda.

Skillnaden är att fri mjukvara naturligtvis kommer att spridas runt, och det finns många sätt att få tag i den.

De som samlar på mjukvara gör allt som står i deras makt för att hindra dig att att köra ett proprietärt program utan att ha betala det avtalade priset. Om detta priset är högt, blir det svårt för en del användare att använda programmet.

Med fri mjukvara, behöver inte användarna betala distributionskostnaden för att använda mjukvaran. De kan kopiera programmet från en vän som har en kopia, eller med hjälpen av en vän som har tillgång till nätverk. Eller kan flera användare gå tillsammans, dela priset på en CD-skiva, och sedan turas om att installera mjukvaran. Ett högt pris för en CD-skiva är inget stort hinder när mjukvaran är fri.

Kommer en höjd distributionskostnad avskräcka användning av fri mjukvara?

En annan vanlig oro är intresset för fri mjukvara. Folk tror att en hög distributionskostnad skulle minska mängden av användare, eller att ett lågt pris förmodligen kommer att uppmuntra användarna.

Det här är sant för proprietära mjukvaror—men fri mjukvara är annorlunda. Med så många sätt att få tag i kopior, betyder distributionskostnaden inte lika mycket för intresset.

I längden, bestäms hur många personer som använder fri mjukvara i allmänhet av hur mycket fri mjukvara kan göra, och hur enkelt det är att använda. Många användare prioriterar inte sin frihet; de skulle fortsätta använda proprietär mjukvara om fri mjukvara inte kan utföra alla sysslor de vill färdigställa. Således, vill vi antalet användare ska växa i längden, bör vi framför allt utveckla mer fri mjukvara.

Det främsta sättet att göra detta på är genom att skriva efterfrågad fri mjukvara eller manualer själv. Men vill du hellre distribuera istället för att skriva, hjälper du genom att samla in bidrag till andra som skriver dem.

Uttrycket “sälja mjukvara” kan också vara vilseledande

Ärligt talat, “att sälja” innebär att man byter varor mot pengar. Att sälja en kopia av ett fritt program är berättigat, och vi uppmuntrar det.

Däremot, när folk tänker på “att sälja mjukvara”, tänker de normalt utföra det på sättet de flesta företagen gör det: att göra mjukvaran proprietär istället för fri.

Såvida du inte noggrant särskiljer begreppen, på samma sätt som den här uppsatsen gör, föreslår vi att det är bättre att undvika terminologin “att sälja mjukvara” och istället välja ett annat uttryck. Till exempel, kan du säga “att distribuera fri mjukvara mot en avgift”—det är entydigt.

Höga eller låga avgifter, och GNU GPL

Förutom i ett enskilt fall, har GNU General Public License (GNU GPL) inga krav på hur mycket du kan ta betalt för att distribuera en kopia av fri mjukvara. Du kan ta ingenting, ett öre, en krona eller en miljard kronor. Det är upp till dig, och marknaden, så gnäll inte på oss ifall ingen vill betala en miljard kronor för en kopia.

Det enda undantaget är ifall binära program distribueras utan hela den motsvarande källkoden. De som gör detta är skyldiga av GNU GPL att erbjuda källkod på begäran. Utan en begränsad avgift för källkoden, skulle de kunna bestämma en sådan hög avgift att ingen skulle betala —såsom en miljard kronor—och således låtsas ge ut källkod samtidigt som de gömmer den. Så i det här fallet behöver vi begränsa avgiften för källan för att försäkra oss om användarens frihet. I andra situationer, däremot, finns inget rättfärdigande för att begränsa distributionsavgifter, så vi begränsar inte dem.

Ibland kommer företag som överskrider gränsen för vad som tillåts av GNU GPL och ber om tillstånd, mot löfte att “inte ta betalt för GNU mjukvaran” eller liknande. Detta utgör ingen skillnad för oss. Fri mjukvara innebär frihet, och att upprätthålla GPL är att försvara frihet. När vi försvarar friheten för användarna, bryr vi oss inte om mindre problem som hur mycket en distributionsavgift är på. Frihet är problemet, hela problemet, och det enda problemet.

[FSF logo]“Our mission is to preserve, protect and promote the freedom to use, study, copy, modify, and redistribute computer software, and to defend the rights of Free Software users.”

The Free Software Foundation is the principal organizational sponsor of the GNU Operating System. Support GNU and the FSF by buying manuals and gear, joining the FSF as an associate member, or making a donation, either directly to the FSF or via Flattr.

back to top