English [en]   Deutsch [de]   español [es]   français [fr]   italiano [it]   日本語 [ja]   Nederlands [nl]   русский [ru]  

Deze vertaling bevat nog niet de wijzigingen die zijn gemaakt sinds 2017-01-25 in het originele Engelstalige artikel. Je zou kunnen kijken naar deze wijzigingen. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.

Apple's besturingssystemen zijn malware

Andere voorbeelden van niet-vrije malware

Software is malware (een samentrekking van malicieus en software) als het zo ontworpen is dat het de gebruiker met opzet schade berokkent of mishandelt. (Hierbij gaat het niet om fouten die per ongeluk zijn gemaakt.) Deze pagina legt uit waarom de software in de computers van Apple malware is.

Malware en niet-vrije software zijn twee verschillende kwesties. Het verschil tussen vrije software en niet-vrije software gaat over de vraag of de gebruikers controle hebben over het programma of andersom. Het gaat niet er niet direct om wat het programma doet wanneer het uitgevoerd wordt. In de praktijk is niet-vrije software echter vaak malware, omdat het bewustzijn van de ontwikkelaar dat gebruikers machteloos zijn om frauduleuze functionaliteiten te verwijderen, de ontwikkelaar verleidt om er een aantal in te bouwen.

Hier wordt uitgelegd waarom de systemen van Apple malware zijn.

Apple-achterdeuren

Apple-censuur

Apple-onveiligheid

Apple-inmenging

Verschillende private programma's gooien het systeem van de gebruiker in de war. Zij doen een soort sabotage, maar niet erg genoeg voor het woord “sabotage”. Desondanks zijn ze toch vervelend en verkeerd. Deze paragraaf beschrijft voorbeelden waarin Apple zich bemoeit met de belangen van de gebruiker.

Apple-invloed

Bedrijven achter niet-vrije software knijpen hun klanten uit door het opleggen van willekeurige limieten op het gebruik van de software. Deze paragraaf vermeldt voorbeelden van harde verkooptechnieken en andere onrechtvaardige commerciële tactieken door Apple.

Apple-sabotage

De onrechtvaardigheden in deze paragraaf kunnen we niet direct malware noemen, omdat ze geen betrekking hebben op programma's die bij uitvoer de gebruiker schade toebrengen. Maar ze lijken erg veel op malware, omdat het technische acties van Apple zijn die de gebruikers van specifieke Apple-software schade toebrengen.

Apple-spionage

Apple-DRM

Apple-tralies

Apple-tirannen

Apple-oplichterij

TOP

[FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

JOIN SHOP