Ovo je prijevod izvorne stranice na engleskom.

Obrazovni tim GNU-a

Obrazovni tim GNU-a prvotno je stvoren kako bi izgradio sekciju unutar web stranica gnu.org koja bi se posebice bavila važnošću upotrebe slobodnog softvera u području obrazovanja. Vjerujemo da postignuća Projekta GNU, ako želimo da imaju učinkovit pozitivan utjecaj na društvo u cjelini, moraju biti primijenjena na sva područja obrazovanja.

Tim predstavlja odgovor na potrebu za sveobuhvatnim pristupom prihvaćanju slobodnog softvera od strane obrazovnih ustanova. Uz tehničku podršku i dostupnost odgovarajućeg slobodnog obrazovnog softvera, poboljšano razumijevanje osnova filozofije GNU-a značajno će pomoći u procesu odlučivanja u trenucima kada škole i sveučilišta razmatraju mogućnost instaliranja ili prijelaza na slobodan softver. Iz tog razloga, cilj nam je naglasiti važnost etičkih načela slobodnog softvera jer su ona u skladu s ciljevima obrazovnih institucija na svim razinama. Ovaj pristup će s vremenom osigurati uspjeh i učinkovitost prijelaza na slobodan softver. Podizanje svijesti o ovim načelima glavni je cilj našeg tima.

Protivimo se bilo kakvim mjerama koje poduzimaju vlade ili obrazovne ustanove kako bi nametnule upotrebu vlasničkog softvera i uzora u školama. Ustajemo za pravo nastavnika i učenika da u školi koriste slobodan softver.

Našim radom želimo pružiti i dokaze da slobode dane slobodnim softverom ne žive samo u apstraktnom teoretskom području nego ih mogu prakticirati svi korisnici, uključujući i obrazovne ustanove. Sveučilišta i škole mogu i trebale bi dobro iskoristiti te slobode, a naš je cilj pokazati kako.

S tim ciljevima na umu, tim namjerava poduzeti sljedeće korake:

  • Predočiti primjere obrazovnih ustanova širom svijeta koje uspješno koriste i poučavaju slobodan softver.
  • Pokazati primjere kako slobodne programe upotrebljavaju obrazovne ustanove da bi unaprijedile proces učenja i poučavanja.
  • Objavljivati članke o različitim gledištima povezanima s upotrebom slobodnog softvera u obrazovnim ustanovama.
  • Održavati dijalog s nastavnicima, učenicima i upraviteljima obrazovnih ustanova da bismo razumjeli njihove poteškoće i pružili podršku.
  • Održavati veze s drugim grupama diljem svijeta predanima promicanju slobodnog softvera u obrazovanju.

Ukoliko ste zainteresirani za naš rad i želite pomoći, ako imate nekih pitanja ili prijedloga ili znate za obrazovne ustanove širom svijeta koje slijede filozofiju GNU-a i uspješno su primijenile slobodan softver, molimo vas, obavijestite nas na <education@gnu.org>.