English [en]   Deutsch [de]   français [fr]   hrvatski [hr]  

This translation may not reflect the changes made since 2015-02-13 in the English original. You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Slobodni softver za Windowse

Donosimo popis popularnog slobodnog softvera koji je moguće pokrenuti na Microsoftovim Windowsima — uz popis vlasničkih programa koje zamjenjuju. Ako ste još uvijek korisnik Windowsa, možete napraviti prvi korak prema slobodnom softveru instalirajući ove aplikacije.

Zatvorite prozore, otvorite vrata

Kada kažemo da su ovi primjenski programi slobodni softver, govorimo o slobodi, ne cijeni. To znači da ste slobodni u korištenju ovih programa, bilo sami, bilo u zajednici, uz poštivanje slobode drugih. Izvorni kod je dostupan, te možete proučiti softver, prilagoditi ga svojim potrebama, ispraviti nedostatke i izdavati verzije s dodatnim mogućnostima. Možete i nagovoriti nekoga ili platiti nekomu da napravi sve ovo za vas. Također, slobodni ste dijeliti ili prodavati kopije, sve dok se pridržavate uvjeta licenci slobodnog softvera. Ovi programi su slobodni softver jer ste slobodni u njihovu korištenju. Razvoj slobodnog softvera kontroliraju njegovi korisnici.

Microsoftovi Windowsi su jasan i poučan primjer neslobodnog softvera. Izvorni kod im je tajan, stoga ga programeri ne mogu proučavati, mijenjati ga, prilagođavati ga potrebama svojih klijenata (tj. vama); čak ne mogu utvrditi što to točno oni rade. Ukoliko dijelite kopije svojim susjedima bit ćete proglašeni “piratom” - korisnicima se prijetilo zatvorskim kaznama zbog ovoga. Neslobodan softver je u potpunosti kontroliran od strane razvijatelja, koji tako dobiva i moć nad korisnicima. Započeli smo s pokretom za slobodan softver jer ovakva moć je nepravedna.

Korištenje slobodnog softvera na Microsoftovim Windowsima (ili na bilo kojem drugom neslobodnom operacijskom sustavu) jest prvi korak prema slobodi, međutim, preostaje ih još mnogo. Sve dok koristite Windowse, ostajete pod Microsoftovom vlašću.

Stoga, sljedeći korak jest zamjena Windowsa s nekim slobodnim operacijskim sustavom, kao što je GNU/Linux..

Međutim, na ovoj stranici, pozabavit ćemo se tim prvim korakom.

Kategorija Slobodan program1 Zamjena za
Graphics and Design Dia Microsoft Visio
GIMP Photoshop, Paint Shop Pro
Inkscape Adobe Illustrator, Macromedia Freehand, CorelDraw, Xara Xtreme
Internet Claws Mail Outlook, Outlook Express
GNUnet Napster itd.
Pidgin Trillian, AIM, MSN, Yahoo, chat klijente ICQ
GNU IceCat Firefox2, Chrome, Internet Explorer
QupZilla Firefox2, Chrome, Internet Explorer
qBittorrent BitTorrent
Tribler BitTorrent
Multimedia Blender3D Maya, 3DSMax
VideoLan Client (VLC) Windows Media Player, PowerDVD
Office and Productivity LibreOffice Microsoft Office
Publishing Scribus PageMaker, InDesign, QuarkXPress
Programming Utilities MinGW Microsoft Visual C++
 1. Ovo je samo odabir nekih poznatijih slobodnih programa dostupnih za Microsoftove Windowse, ne iscrpan popis.
 2. Zašto ne preporučamo Firefox? Kao što je objašnjeno u našoj definiciji slobodnog softvera, sve četiri slobode moraju biti omogućene i u komercijalnom i u nekomercijalnom korištenju. Mozillino štićenje trademarka ograničava 2. slobodu samo na besplatno distribuiranje, što čini program neslobodnim.
Dia

Dia je dizajnirana da bude poput vlasničkog Microsoftova programa "Visio". Može se koristiti za crtanje mnogo vrsta dijagrama. Trenutno ima posebne objekte za crtanje E-R dijagrama, UML dijagrama, dijagrama toka, mrežnih dijagrama i jednostavnih sklopova. Moguće je dodati podršku za nove oblike pišući jednostavne XML datoteke, koristeći podskup SVG-a kako bi se nacrtao oblik.

Može otvarati i spremati dijagrame u prilagođenom XML formatu (zadano u gzip-u, kako bi se sačuvao prostor), može eksportirati dijagrame u formate EPS ili SVG i može ispisivati dijagrame (uključujući i one na nekoliko stranica).

GIMP

GIMP je skraćenica od GNU Image Manipulation Program (GNU-ov program za rukovanje slikama). Može se koristiti kao jednostavan program za crtanje, kao profesionalni program za retuširanje fotografija, kao online sustav za skupnu obradu, za masovno renderiranje slika, kao konverter formata itd.

GIMP je vrlo proširiv - osmišljen je kao program s kojim se uz ekstenzije i dodatke može napraviti gotovo sve.

Svatko tko je upoznat s operativnim sustavom GNU/Linux se vjerojatno susreo s GIMP-om u nekom trenutku. Što se tiče kompatibilnosti, GIMP može otvarati i uređivati PhotoShopov format PSD i Paint Shop Proov formatPSP.

Inkscape

Inkscape je program za vektorsku grafiku, s mogućnostima nalik Illustratoru, Freehandu, CorelDrawu ili Xari Xtreme, a koristi format SVG (scalable vector graphics) po W3C standardima. Podržane mogućnosti SVG-a su oblici, putevi, tekst, markeri, kloniranje, alfa blending, transformiranje, gradijenti, uzorci i grupiranje.

Inkscape tekođer podržava meta-podatke Creative Commons, uređivanje čvorova, slojeve, kompleksne operacije s putevima, praćenja po bitmapi, text-on-path, direktno uređivanje XML-ova itd. Importira formate JPEG, PNG, TIFF i druge, a ekportira PNG i nekoliko vektorskih formata.

GNU IceCat

Claws Mail

Claws Mail je dizajniran i za nove korisnike koji prelaze s drugih poznatih klijenata e-pošte, ali i za iskusne korisnike.

GNUnet

GNUnet je okvir za sigurno peer-to-peer umrežavanje koji ne koristi niti jedan centraliziran ili inače pouzdan servis. Prvi servis implementiran na mrežnom sloju omogućava anonimno dijeljenje datoteka otporno na cenzuru. GNUnet korisit jednostavan ekonomski model viškova pri raspodjeli resursa. Korisnici GNUneta međusobno prate potrošnju resursa, te su korisnici koji najviše doprinose mreži nagrađivani boljom uslugom.

Pidgin

Pdigin (Gaim) je klijent za instantne poruke koji koristi više protokola, a podržava:

 • AIM (protokoli Oscar i TOC),
 • ICQ,
 • MSN Messenger,
 • Yahoo,
 • IRC,
 • Jabber,
 • Novell,
 • Gadu-Gadu, i
 • Zephyr networks.

Dodatna funkcionalnost se može dobiti koristeći dodatke za Pidgin.

QupZilla

QupZilla je višeplatformski pretraživač interneta s uključenim čitačem RSS-ova, poviješću pregledavanja i oznakama.

qBittorrent

Tribler

Tribler je program koji korisnicima omogućava pretraživanje, korištenje i dijeljenje videa, audija, slika i dr.

Blender 3D

Blender je prvi i jedini u potpunosti integriran paket za stvaranje 3D grafike, koji se može koristiti za modeliranje, animaciju, renderiranje, post-produkciju, stvaranje i pokretanje interaktivnih igara i 3D-a u stvarnom vremenu, te posjeduje višeplatformsku kompatibilnost.

VideoLAN Client (VLC)

VLC (prvotno VideoLAN Client) je portabilan svirač multimedije, koji podržava mnoge formate audija i videa (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, MP3, OGG itd.) kao i DVD-e, VCD-e i mnoge protokole strujanja. Može se koristiti kao poslužitelj za strujanje prema jednom (unicast) ili više klijenata (multicast) koristeći IPv4 ili IPv6 na širokopojasnim mrežama.

LibreOffice

LibreOffice je višeplatformski paket uredskih programa kompatibilan sa svim poznatijim formatima datoteka.

Scribus

Scribus je program za stolno izdavaštvo, poput vlasničkih programa Adobe PageMaker ili Adobe InDesign. Scribus je slobodan softver, distribuiran pod licencom Gnu General Public License.

Scribus podržava mnoge poznate grafičke formate, uključujući i većinu standardnih koji se koriste u DTP-u (uz mogućnost importiranja i eksportiranja SVG-a).

MinGW

MinGW (Minimalist GNU for Windows) donosi mnoge GNU-ove programerske alate na Windowse, što uključuje GNU Compiler Collection (GCC), Binutils, Gnu Debugger (GDB), Make i mnoge druge.

NATRAG NA VRH


[Logo FSF-a] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

The Free Software Foundation is the principal organizational sponsor of the GNU Operating System. Support GNU and the FSF by buying manuals and gear, joining the FSF as an associate member, or making a donation, either directly to the FSF or via Flattr.