English [en]   Deutsch [de]   français [fr]   hrvatski [hr]  

This translation may not reflect the changes made since 2015-02-13 in the English original. You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Slobodni softver za Windowse

Donosimo popis popularnog slobodnog softvera koji je moguće pokrenuti na Microsoftovim Windowsima — uz popis vlasničkih programa koje zamjenjuju. Ako ste još uvijek korisnik Windowsa, možete napraviti prvi korak prema slobodnom softveru instalirajući ove aplikacije.

Zatvorite prozore, otvorite vrata

Nadogradnja s Windowsa 8

Kada kažemo da su ovi primjenski programi slobodni softver, govorimo o slobodi, ne cijeni. To znači da ste slobodni u korištenju ovih programa, bilo sami, bilo u zajednici, uz poštivanje slobode drugih. Izvorni kod je dostupan, te možete proučiti softver, prilagoditi ga svojim potrebama, ispraviti nedostatke i izdavati verzije s dodatnim mogućnostima. Možete i nagovoriti nekoga ili platiti nekomu da napravi sve ovo za vas. Također, slobodni ste dijeliti ili prodavati kopije, sve dok se pridržavate uvjeta licenci slobodnog softvera. Ovi programi su slobodni softver jer ste slobodni u njihovu korištenju. Razvoj slobodnog softvera kontroliraju njegovi korisnici.

Microsoftovi Windowsi su jasan i poučan primjer neslobodnog softvera. Izvorni kod im je tajan, stoga ga programeri ne mogu proučavati, mijenjati ga, prilagođavati ga potrebama svojih klijenata (tj. vama); čak ne mogu utvrditi što to točno oni rade. Ukoliko dijelite kopije svojim susjedima bit ćete proglašeni "piratom" - korisnicima se prijetilo zatvorskim kaznama zbog ovoga. Neslobodan softver je u potpunosti kontroliran od strane razvijatelja, koji tako dobiva i moć nad korisnicima. Započeli smo s pokretom za slobodan softver jer ovakva moć je nepravedna.

Korištenje slobodnog softvera na Microsoftovim Windowsima (ili na bilo kojem drugom neslobodnom operacijskom sustavu) jest prvi korak prema slobodi, međutim, preostaje ih još mnogo. Sve dok koristite Windowse, ostajete pod Microsoftovom vlašću.

Stoga, sljedeći korak jest zamjena Windowsa s nekim slobodnim operacijskim sustavom, kao što je GNU/Linux..

Međutim, na ovoj stranici, pozabavit ćemo se tim prvim korakom.

Blender 3D

Zamjena za: Maya, 3DSMax

Blender je prvi i jedini u potpunosti integriran paket za stvaranje 3D grafike, koji se može koristiti za modeliranje, animaciju, renderiranje, post-produkciju, stvaranje i pokretanje interaktivnih igara i 3D-a u stvarnom vremenu, te posjeduje višeplatformsku kompatibilnost.

Dia

Zamjena za: Microsoft Visio

Dia je dizajnirana da bude poput vlasničkog Microsoftova programa "Visio". Može se koristiti za crtanje mnogo vrsta dijagrama. Trenutno ima posebne objekte za crtanje E-R dijagrama, UML dijagrama, dijagrama toka, mrežnih dijagrama i jednostavnih sklopova. Moguće je dodati podršku za nove oblike pišući jednostavne XML datoteke, koristeći podskup SVG-a kako bi se nacrtao oblik.

Može otvarati i spremati dijagrame u prilagođenom XML formatu (zadano u gzip-u, kako bi se sačuvao prostor), može eksportirati dijagrame u formate EPS ili SVG i može ispisivati dijagrame (uključujući i one na nekoliko stranica).

Pidgin

Zamjena za: Trillian, AIM, MSN, chat klijente Yahoo i ICQ

Pdigin (Gaim) je klijent za instantne poruke koji koristi više protokola, a podržava:

Dodatna funkcionalnost se može dobiti koristeći dodatke za Pidgin.

GIMP

Zamjena za: Photoshop, Paint Shop Pro

GIMP je skraćenica od GNU Image Manipulation Program (GNU-ov program za rukovanje slikama). Može se koristiti kao jednostavan program za crtanje, kao profesionalni program za retuširanje fotografija, kao online sustav za skupnu obradu, za masovno renderiranje slika, kao konverter formata itd.

GIMP je vrlo proširiv - osmišljen je kao program s kojim se uz ekstenzije i dodatke može napraviti gotovo sve.

Svatko tko je upoznat s operativnim sustavom GNU/Linux se vjerojatno susreo s GIMP-om u nekom trenutku. Što se tiče kompatibilnosti, GIMP može otvarati i uređivati PhotoShopov format PSD i Paint Shop Proov formatPSP.

GNUnet

Zamjena za: Napster, etc.

GNUnet je okvir za sigurno peer-to-peer umrežavanje koji ne koristi niti jedan centraliziran ili inače pouzdan servis. Prvi servis implementiran na mrežnom sloju omogućava anonimno dijeljenje datoteka otporno na cenzuru. GNUnet korisit jednostavan ekonomski model viškova pri raspodjeli resursa. Korisnici GNUneta međusobno prate potrošnju resursa, te su korisnici koji najviše doprinose mreži nagrađivani boljom uslugom.

Inkscape

Zamjena za: Adobe Illustrator, Macromedia Freehand, CorelDraw or Xara Xtreme

Inkscape je program za vektorsku grafiku, s mogućnostima nalik Illustratoru, Freehandu, CorelDrawu ili Xari Xtreme, a koristi format SVG (scalable vector graphics) po W3C standardima. Podržane mogućnosti SVG-a su oblici, putevi, tekst, markeri, kloniranje, alfa blending, transformiranje, gradijenti, uzorci i grupiranje.

Inkscape tekođer podržava meta-podatke Creative Commons, uređivanje čvorova, slojeve, kompleksne operacije s putevima, praćenja po bitmapi, text-on-path, direktno uređivanje XML-ova itd. Importira formate JPEG, PNG, TIFF i druge, a ekportira PNG i nekoliko vektorskih formata.

MinGW

Zamjena za: Microsoft Visual C++

MinGW (Minimalist GNU for Windows) donosi mnoge GNU-ove programerske alate na Windowse, što uključuje GNU Compiler Collection (GCC), Binutils, Gnu Debugger (GDB), Make i mnoge druge.

Program:

Claws Mail

Zamjena za: Outlook, Outlook Express

Claws Mail je dizajniran i za nove korisnike koji prelaze s drugih poznatih klijenata e-pošte, ali i za iskusne korisnike.

LibreOffice

Zamjena za: Microsoft Office

LibreOffice je višeplatformski paket uredskih programa kompatibilan sa svim poznatijim formatima datoteka.

Scribus

Zamjena za: PageMaker, InDesign, QuarkXPress

Scribus je program za stolno izdavaštvo, poput vlasničkih programa Adobe PageMaker ili Adobe InDesign. Scribus je slobodan softver, distribuiran pod licencom Gnu General Public License.

Scribus podržava mnoge poznate grafičke formate, uključujući i većinu standardnih koji se koriste u DTP-u (uz mogućnost importiranja i eksportiranja SVG-a).

VideoLAN Client (VLC)

Zamjena za: Windows Media Player, PowerDVD

VLC (prvotno VideoLAN Client) je portabilan svirač multimedije, koji podržava mnoge formate audija i videa (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, MP3, OGG itd.) kao i DVD-e, VCD-e i mnoge protokole strujanja. Može se koristiti kao poslužitelj za strujanje prema jednom (unicast) ili više klijenata (multicast) koristeći IPv4 ili IPv6 na širokopojasnim mrežama.

Tribler

Zamjena za: BitTorrent

Tribbler je program koji korisnicima omogućava pretraživanje, korištenje i dijeljenje videa, audija, slika i dr.

QupZilla

Zamjena za: Mozilla Firefox, Google Chrome i Microsoft Internet Explorer

QupZilla je višeplatformski pretraživač interneta s uključenim čitačem RSS-ova, poviješću pregledavanja i oznakama.

Zašto ne preporučamo Firefox? Kao što je objašnjeno u našoj definiciji slobodnog softvera, sve četiri slobode moraju biti omogućene i u komercijalnom i u nekomercijalnom korištenju. Mozillino štićenje trademarka ograničava 2. slobodu samo na besplatno distribuiranje, što čini program neslobodnim.

Ovo je samo odabir nekih poznatijih slobodnih programa dostupnih za Microsoftove Windowse, ne iscrpan popis.


[Logo FSF-a]“Naša misija je očuvanje, zaštita i promicanje slobode korištenja, proučavanja, kopiranja, mijenjanja i redistribuiranja računalnog softvera, te obrana prava korisnika slobodnog softvera.”

Zaklada za slobodan softver (Free Software Foundation) je glavni organizacijski pokrovitelj operativnog sustava GNU. Podržite GNU i FSF kupnjom priručnika i opreme, pridruživanjem FSF-u kao vanredan član ili donacijom, direktno FSF-u ili preko Flattr.

NATRAG NA VRH