This translation may not reflect the changes made since 2007-05-24 in the English original.

Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

האם תוכלו לבטוח במחשב שלכם?

מאת ריצ'ארד סטולמן

ממי על המחשב שלך לקבל הוראות ? רוב האנשים סבורים שעל המחשב שלהם לציית להם, ולא למישהו אחר. בעזרת יוזמה בשם ”מיחשוב אמין“, תאגידי תקשורת גדולים (כולל את חברות הסרטים והתקליטים), יחד עם חברות מחשבים כגון מייקרוסופט ואינטל, מתכננים לגרום למחשב שלך לציית להם במקום לך. (גירסת מייקרוסופט ליוזמה נקראת ”פלאדיום“.) תוכנות קנייניות הכילו תכונות מזיקות בעבר, אך יוזמה זו תהפוך מצב זה לכולל.

תוכנה קניינית, באופן עקרוני, שוללת ממך את השליטה באופן פעולתה; אינך יכול ללמוד את קוד-המקור, או לשנותו. זה לא מפתיע שאנשי-עסקים חכמים מוצאים דרכים להשתמש בשליטתם על-מנת להציב אותך בעמדת-נחיתות. מייקרוסופט כבר עשתה זאת מספר פעמים : גירסת חלונות אחת תוכננה לדווח למייקרוסופט על כל התוכנות המותקנות במחשבך; עדכון ”אבטחה“ שהופץ לאחרונה ל”נגן המדיה של חלונות“ דרש מהמשתמשים להסכים להגבלות חדשות. אך מייקרוסופט איננה לבדה : תוכנת שיתוף-הקבצים ”קאזה“ תוכננה כך ששותפים עסקיים של החברה יוכלו להשכיר את זכות השימוש במשאבי-מחשבך ללקוחותיהם. תכונות מזיקות אלו הן חבויות לעיתים-קרובות, אך גם משנודע לך דבר קיומן הן קשות להסרה, כיוון שאין ברשותך את קוד-המקור של התוכנה.

בעבר, היו אלה מקרים בודדים. יוזמת ”מחשוב אמין“ תהפוך מקרים אלו לנפוצים. ”מחשוב בוגדני“ הוא שם מתאים יותר, כיוון שהיוזמה מתוכננת כדי לוודא שמחשבך באופן שיטתי לא יציית לך. למעשה, היא מתוכננת לגרום למחשבך להפסיק לפעול כמחשב לכל-מטרה. כאשר כל פעולה עשוייה לדרוש אישור מפורש.

הרעיון הטכני ביסודה של יוזמת המחשוב-הבוגדני הוא שהמחשב כולל הצפנה והתקן-חתימה, בעוד המפתחות נשמרים חסויים ממך. תוכנות קנייניות ישתמשו בהתקן על-מנת לשלוט באפשרותך להפעיל תוכנות אחרות, לגשת למסמכים או למידע, או לפתוח אותם בתכניות מסוימות. תוכנות קנייניות אלו יורידו ללא-הרף כללי-הרשאה חדשים באמצעות האינטרנט, ויכפו כללים אלו עליך ועל המידע שברשותך באופן אוטומטי. אם לא תאפשר למחשבך להתעדכן תדיר בכללים אלו מהאינטרנט, יחדלו אוטומטית תכונות מסויימות לתפקד.

כמובן, הוליווד וחברות התקליטים מתכננות להשתמש במחשוב-הבוגדני לשם ניהול הגבלות דיגיטלי (DRM), כך שסרטים ומוזיקה שהורדו מהרשת יוכלו להתנגן רק על מחשב אחד מסויים.שיתוף יהיה בלתי-אפשרי לחלוטין, למעט הקבצים-המורשים שיירכשו מחברות אלו. לכם, הציבור, חייבות להיות החירות והיכולת לשתף אותם. (אני מצפה שמישהו ימצא דרך להפיק גירסאות לא מוצפנות, לשים אותם על הרשת ולשתף אותם, כך שDRM לא יצליח לחלוטין, אך זה איננו תירוץ למערכת.)

הפיכת שיתוף לבלתי אפשרי זה רע מספיק, אבל זה הולך ומחמיר.ישנן תוכניות להשתמש באותה מערכת לדוא"ל ומסמכים – מה שיביא לכדי דוא"ל שנעלם תוך שבועיים,או מסמכים שיכולים להיקרא רק על המחשבים בחברה אחת.

תארו לעצמכם שתקבלו יום אחד דוא"ל מהבוס אשר מורה לכם לעשות משהו מפוקפק, לאחר חודש, כשהעניין מתפוצץ, לא תוכלו להשתמש בדוא"ל המקורי כהוכחה שההחלטה לא הייתה שלכם. ”המילה הכתובה“ לא מגינה עליך כשההנחיה כתובה בדיו-נעלם.

תארו לעצמכם שתקבלו דוא"ל מהבוס שקובע מדיניות לא-חוקית או שערורייתית מבחינה מוסרית, כמו למשל השמדת דוחות ביקורת-חשבונות על החברה שלכם, או להרשות לאיום על המדינה שלכם להתקדם מבלי שייבדק. כיום תוכלו לדווח על כך לתקשורת ולחשוף את הפעילות. עם מחשוב-בוגדני, אנשי התקשורת לא יוכלו לקרוא את המסמך; המחשב שלהם לא-יציית להם. מחשוב-בוגדני הופך לגן-עדן לשחיתות.

מעבדי-תמלילים כגון Microsoft Word יוכלו להשתמש במחשוב-הבוגדני כשישמרו את מסמכיך, על-מנת לוודא שמעבדי-תמלילים מתחרים לא יוכלו לקרוא אותם. כיום עלינו לעמול בפרך בנסיונות להבין את הסודות של תבנית-הנתונים של וורד כדי שמעבדי-תמלילים חופשיים יוכלו לקרוא מסמכי וורד. אם וורד יצפין את הנתונים בעזרת מחשוב-בוגדני בזמן שמירתם, לקהילת התוכנה החופשית לא תהייה האפשרות לפתח תוכנה לקריאתם-- וגם אם נוכל, תוכנות אלו אולי אפילו ייאסרו על-ידי חוק זכויות-היוצרים-במילניום-הדיגיטלי.

תוכנות שישתמשו במיחשוב-הבוגדני יורידו ללא הרף כללי-הרשאה חדשים מהאינטרנט, ויכפו כללים אלו באופן אוטומטי על המידע שברשותכם. אם מייקרוסופט, או הממשלה, לא תאהב מה שאמרתם במסמך שכתבתם, הם יוכלו להפיץ לכל המחשבים הוראה שתמנע קריאה של המסמך. כל מחשב יציית להוראה מרגע הורדתה. המסמכים שלכם יהיו חשופים למחיקה מפרעית (רטרו-אקטיבית) בסגנון ”1984“. ייתכן גם שלא תוכלו לקרוא אותם בעצמכם.

ייתכן שתחשבו שתוכלו לגלות אילו דברים מרושעים מבצעות תוכנות המשתמשות במחשוב-בוגדני, ללמוד את רמת הנזק שהן גורמות, ואז להחליט האם לקבל או לדחות אותן. קבלה תהיה קצרת-רואי וטיפשית, אך הנקודה היא שהעסקה שאתם חושבים שאתם עושים לא תעמוד על כנה. ברגע שתהפכו לתלויים בתוכנה, נתפסתם ברשתם והם יודעים את זה; אז הם יוכלו לשנות את העסקה. כמה תוכנות יורידו אוטומטית עדכונים שיעשו משהו שונה – הם לא ייתנו לכם את החופש לבחור האם לשדרג או לא.

כיום תוכלו להימנע מלהיות מוגבלים על-ידי תוכנה קניינית על ידי הימנעות משימוש בה. אם אתם מריצים גנו\לינוקס או מערכת-הפעלה חופשית אחרת, ואם אתם נמנעים מהתקנת תוכנות קנייניות עליה, אז אתם אחראים על פעולותיו של המחשב שלכם. אם בתוכנה חופשית מסויימת יש תכונה מזיקה, מפתחים אחרים בקהילה ינפו אותה, ואתם תוכלו להשתמש בגירסה המתוקנת. אתם יכולים גם להשתמש בתוכנות חופשיות וכלים חופשיים על מערכת-הפעלה לא-חופשית; זה לא עומד בבחינת מתן חירות מלאה, אך משתמשים רבים עושים זאת.

מחשוב-בוגדני מציב את הקיום של מערכות-הפעלה חופשית ותוכנות חופשיות בסכנה, כיוון שיתכן שלא תוכלו להריץ את כולם. גירסאות מסויימות של מחשוב-בוגדני ידרשו ממערכת-ההפעלה להיות מאושרת לשימוש על ידי חברה מסויימת. מערכות-הפעלה חופשיות לא יוכלו להיות מותקנות. גירסאות מסויימות של מחשוב-בוגדני יידרשו מכל תוכנה ותוכנה להיות מאושרת על-ידי יצרן מערכת-ההפעלה. לא תוכלו להשתמש בתוכנות חופשיות על מערכת כזו. אם למרות זאת תגלו כיצד כן ניתן לעשות זאת, ותספרו למישהו, זה יוכל להיחשב כפשע.

ישנן כבר הצעות חוק בארה"ב שדורשות מכל המחשבים לתמוך במחשוב-בוגדני, ולמנוע את חיבורם של מחשבים ישנים שאינם תומכים ביוזמה לאינטרנט. הCBDTPA (אנו קוראים לה Consume But Don't Try Programming Act – ”חקיקת צרוך אבל אל תנסה לתכנת“) היא אחת מהן. אבל אפילו ללא הכרח ”חוקי“ לעבור לשימוש במחשוב-בוגדני, הלחץ לקבל אותו עשוי להיות עצום. כיום נעשה שימוש רב במסמכי-וורד להתקשרות, למרות הבעיות הנלוות לכך (ראה מסמך ”אנחנו יכולים לשים סוף לתצריפי וורד“). אם מערכות מחשוב-בוגדני יהיו היחידות שיוכלו לקרוא את מסמכי וורד מהגירסאות האחרונות, רבים יעברו להשתמש בהן מכורח, אם זאת תהייה הברירה היחידה העומדת בפניהם. כדי לעמוד בפני המחשוב-הבוגדני,עלינו להתאחד ולהתעמת עם הבעיה כבחירה משותפת.

למידע נוסף על מחשוב-בוגדני, ראו - http://www.cl.cam.ac.uk/users/rja14/tcpa-faq.html.

על מנת לבלום את יוזמת המחשוב-הבוגדני נזדקק להתארגנות של מספר גדול של אזרחים. עזרתך דרושה לנו ! אנא בקרו Defective by Design על מנת להירשם ולהראות את תמיכתכם בעבודתם

הערות

  1. פרוייקט גנו מפיץ את ”שומר הפרטיות של גנו“ (GPG), תוכנה המיישמת הצפנה בשיטת מפתח-ציבורי וחתימות דיגיטליות, בהם תוכלו להשתמש על-מנת לשלוח דוא"ל פרטי ומאובטח.שימושי להבין כיצד תוכנה זו שונה מיוזמת המחשוב-הבוגדני,ולראות מה הופך אותה לשימושית, לעומת הסכנה שבמחשוב-הבוגדני.

    כאשר שולחים לכם מסמך שהוצפן בעזרת GPG,ואתם משתמשים ב-GPG על-מנת לפענח אותה, התוצאה תהיה מסמך לא מוצפן, שתוכלו לקרוא, להעביר, להעתיק ואפילו להצפין אותו מחדש, על-מנת לשלוח אותו באופן מאובטח לאדם אחר. תוכנת מחשוב-בוגדני לעומת זאת, תאפשר לכם לקרוא את המסמך מהמסך, אך לא תאפשר לכם לשמור אותו באופן לא מוצפן על-מנת להשתמש בו כרצונכם. GPG, חבילת תוכנה חופשית, הופכת תכונות אבטחת מידע לזמינות למשתמשים; המשתמשים משתמשים בה. בניגוד למחשוב-בוגדני שמתוכנן לכפות מגבלות על המשתמשים; כך שלמעשה הוא משתמש בהם.

  2. מייקרוסופט מציגה את מיזם ”פלאדיום“ כאמצעי אבטחה, וטוענת באמצעותו להגנה מוירוסים, אך טענה זו היא שקר בעליל. מצגת שהוכנה על-ידי מחלקת המחקר של מייקרוסופט באוקטובר 2002 הצהירה שהמפרט של ”פלאדיום“ כולל יאפשר למערכות-ההפעלה ולתוכנות קיימות להמשיך לרוץ; לכן, וירוסים ימשיכו להיות מסוגלים לעשות את כל שביכולתם כיום.

    כאשר במייקרוסופט מדברים על ”אבטחה“ בהקשר של ”פלאדיום“, הם לא מתכוונים למושג הנפוץ של הגנה על המחשב מפני דברים שאינם רצויים לך. הם מתכוונים ל”הגנה“ על עותקים של נתונים במחשבך משימוש באופן שאנשים אחרים לא מעוניינים לאפשר לך. מצגת באירוע הציגה מספר סוגי נתונים סודיים שמערכת ”פלאדיום“יכולה להגן עליהם, כולל ”נתונים סודיים של צד ג'“ ו”נתונים סודיים של משתמשים“ – אבל ”נתוני המשתמשים“ נמצאים במרכאות-כפולות, כהודאה בכך שזהו מעט אבסורד בהקשר של ”פלאדיום“.

    המצגת עשתה שימוש תכוף במונחים אחרים שאנחנו מקשרים לרוב עם נושא של אבטחה, כגון ”התקפה“, ”קוד זדוני“, “spoofing”, וגם ”אמין“. אף לא אחד במשמעות האמיתית שלו. ”התקפה“ לא מתכוון שמישהו ינסה לפגוע בכם,אלא לכך שתנסו להעתיק מוזיקה. ”קוד זדוני“ מתכוון לתוכנה שאתם התקנתם כדי לעשות משהו שמישהו אחר לא מעוניין שתעשו. “spoofing” לא מתכוון שמישהו יערים עליכם, אלא שאתם תערימו על ”פלאדיום“. וכן הלאה.

  3. הצהרה קודמת מאת מפתחי ”פלאדיום“ קבעה שלכל מי שפיתח או אסף מידע צריכה להיות היכולת לשלוט על שימושכם בו. זהו היפוך מוחלט של רעיונות העבר בנוגע לאתיקה ומערכת-החוק, והוא יוצר מערכת שליטה חסרת-תקדים. מקור הבעיות הנקודתיות במערכת כאלו אינו בטעות תכנונית; מקורן במטרה הבסיסית שלה. מטרה שעלינו לדחות מכל וכל.


מאמר זה מפורסם בתוכנה חופשית, חברה חופשית: המאמרים הנבחרים של ריצ'ארד מ. סטולמן.