Aquesta pàgina és la traducció d'una pàgina original en anglès.

La Llicència Pública General de GNU i el somni americà

Quan anava a escola, justament aquí als Estats Units d'Amèrica, em van ensenyar que el nostre país era la «terra de les oportunitats». Els meus professors m'explicaven que el meu país era especial, perquè qualsevol persona amb una bona idea i ganes de fer una bona feina podia guanyar-se la vida, i a més ser un triomfador. Ho anomenaven el «somni americà».

Quin era el fonament del «somni americà»? Era la igualtat: tothom tenia les mateixes oportunitats a la nostra societat per a triar el seu propi camí. Jo podia estudiar qualsevol carrera que desitgés, i si treballava de valent, tindria èxit.

Va resultar que jo posseïa talent per a treballar amb ordinadors, en particular, en programari. Adoctrinat pel «somni americà», vaig aprendre tant com vaig poder sobre el programari per a ordinadors. Volia tenir la meva oportunitat d'èxit.

No obstant, vaig descobrir ràpidament que, en molts casos, no tots els jugadors eren iguals en l'àrea del programari. Quan em vaig incorporar a aquest camp, grans companyies com Microsoft tendien a controlar la major part de la tecnologia. I aquesta tecnologia només estava disponible sota acords de llicències que m'impedien estudiar-lo i aprendre'n. Em prohibien completament veure el codi font del programari.

Vaig descobrir, també, que gent amb molts diners podien negociar llicències diferents. Si pagaven prou, podien obtenir permís per a estudiar i aprendre del codi font. Aquestes llicències costaven normalment milers de dòlars, i sent jove i relativament pobre, no tenia aquesta sort.

Després de passar els meus primers anys en el negoci del programari una mica reprimit per la meva incapacitat per aprendre més, vaig descobrir un altre tipus de programari que em permetia estudiar i aprendre. Aquest programari es publicava sota una llicència anomenada Llicència Pública General de GNU (GNU GPL). En lloc de restringir la meva llibertat per a estudiar-lo i aprendre, aquesta llicència havia estat especialment dissenyada per a permetre'm aprendre. La llicència garantia que passés el que passés amb les versions públiques del programa, sempre podria estudiar-ne el codi font.

Vaig construir ràpidament la meva carrera al voltant d'aquest programari. Vaig aconseguir moltes feines configurant, instal·lant, administrant i ensenyant sobre aquest programari. Gràcies a la Llicència Pública General de GNU, sempre vaig saber que podria ser competitiu en el meu negoci, perquè sempre podria aprendre fàcilment de les innovacions tan aviat com es produïssin. Això em va donar una habilitat única per a ser innovador jo mateix. Podia innovar ràpidament, i impressionar els meus empleats. Podria fins i tot començar el meu propi negoci de consultoria. El meu propi negoci! La culminació del somni americà!

Per això, em vaig quedar molt sorprès la setmana passada quan el vicepresident de Microsoft va comentar que la Llicència Pública General de GNU contradiu l'estil de vida americà.

La Llicència Pública General de GNU està específicament dissenyada per assegurar que existeixi igualtat entre tots els innovadors tecnològics, programadors i usuaris de programari. A cada estudiant de secundària, contractista independent, petita empresa i gran corporació se li donen les mateixes oportunitats per a innovar. Tots comencem la carrera des del mateix punt. Les persones amb una profunda comprensió del programari i l'habilitat de fer-lo funcionar bé tenen més possibilitats de tenir èxit, i tenen èxit.

L'estil de vida americà és exactament això, o almenys d'aquesta manera ho vaig aprendre a l'escola. Espero que no deixem que Microsoft i altres canviïn la definició.