This translation may not reflect the changes made since 2017-06-25 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Je li Microsoft glavni vrag?

Ovaj članak je prepravljen 2009. Dostupna je i prijašnja verzija.

Mnogo ljudi vidi Microsoft kao glavno čudovište u softverskoj industriji. Postoji i kampanja za bojkot Microsofta. Ovi negativni osjećaji prema Microsoftu su se pojačali otkad se Microsoft postavio neprijateljski prema slobodnom softveru.

Mi u pokretu za slobodan softver imamo drugačije gledište. Mi vidimo da Microsoft zlostavlja svoje korisnike: čineći softver vlasničkim oduzima slobode svojim korisnicima. No Microsoft nije sam u ovoj raboti, mnoge druge tvrtke čine istu stvar, i samo zato što vladaju manjim brojem korisnika, ne znači da nisu pokušale.

Time ne mislimo opravdavati Microsoft, nego ga podsjetiti da je i on sam produkt softverske industrije koja je izrasla na podjeli i podjarmljivanju svojih korisnika. Kada kritiziramo Microsoft, ne bismo se trebali fokusirati isključivo na njega, a ignorirati ostale razvijatelje vlasničkog softvera.

Odbacivanje Microsoftovog vlasničkog softvera nije bojkot. Riječ “bojkot” označava odbacivanje inače prihvatljivih proizvoda iz protesta. Odbacivanje proizvoda zato jer šteti nije bojkot nego zdrav razum. Kako biste zadržali slobodu, trebate odbaciti sav vlasnički softver, neovisno o tome tko ga razvija ili tko ga distribuira.

Nema potrebe odbacivati Microsoftove ne-softverske proizvode ili usluge koje se mogu koristiti bez vlasničkog softvera. (Kada koristite web servise, bilo Microsoftove ili ne, pripazite na neslobodne programe u JavaScriptu koji bi vam mogli promaknuti u internetskom pregledniku.) Kada Microsoft razvije slobodne programe (što ponekad i čini), oni su u teoriji prihvatljivi, no većina njih duboko ovise o Microsoftovom vlasničkom softveru koji trebamo odbaciti, i to ih čini beskorisnima svakome tko bira živjeti slobodno.

U tzv. “Halloween documents”, Dokumentima Noći vještica, koji su procurili u listopadu 1998, Microsoftovi direktori su izrazili namjeru korištenja raznih metoda kako bi priječili razvoj slobodnog softvera: konkretno, dizajniranje tajnih protokola i datotečnih formata, te patentiranje algoritama i softverskih značajki.

Ova politika prepreka nije novina: Microsoft to radi godinama, kao i mnoge druge softverske tvrtke . Tajnovitost i patenti nas sada priječe, a u budućnosti bi mogli postati i štetniji. Uglavnom, tvrtke ovo rade kako bi se međusobno napadale, no, čini se da smo ovaj put mi meta. Microsoft koristi svoje patente kako bi direktno napao zajednicu slobodnog softvera , no zajednica uzvraća.

No, Microsoftovi patenti nisu jedini patenti koji predstavljaju prijetnju nama (a i razvijateljima softvera, te korisnicima općenito)—razmislite o šteti koju je proizveo patent MP3. Stoga, obrana od pojedinačnih napada je nužna ali nije dostatna. Jedino cjelovito rješenje jest eliminacija softverskih patenata.

Prihvaćanju slobodnog softvera posebno štete Microsoftove akcije koje potiču društvenu inerciju koja priječi migraciju na GNU/Linux. Na primjer, kada Microsoft “donira” kopije Windowsa školama, one postaju oruđe za usađivanje ovisnosti o Windowsima. Postoje naznake koje govore da Microsoft sistematski planira te aktivnosti kao kampanju protiv prihvaćanja GNU/Linuxa.

Svaka “nadogradnja” Windowsa pojačava Microsoftovu vlast nad korisnicima, i Microsoft to radi planski. Svaka nadogradnja je i korak naprijed u zloćudnim značajkama, koje uključuju Digital Restrictions Management, upravljanje digitalnim ograničenjima, kao i tzv. back door, neovlašteni udaljeni pristup računalu. Stoga FSF vodi kampanju kako bi upozorio korisnike o tim “nadogradnjama” na Windows Vistu i Windows 7. Pokušavamo umanjiti inerciju koju će one proizvesti.

Ne mrzimo Microsoft, i ne smatramo ga glavnim vragom. No, smatramo da je Microsoft tvrtka koja je uspjela razdvojiti najveći broj korisnika i slobodu od ikoje druge tvrtke, te da je moćan zakleti neprijatelj korisničke kompjuterske slobode. Mi djelujemo u skladu s tim.