This translation may not reflect the changes made since 2013-11-20 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Zašto opća javna licenca Affero

Opća javna licenca GNU Affero je izmijenjena verzija obične opće javne licence GNU, verzije 3. Ima jedan dodan zahtjev: ako izvršavate program na poslužitelju i omogućavate drugim korisnicima da ga koriste, vaš poslužitelj im mora omogućiti preuzimanje izvornog koda koji odgovara programu koji se izvršava. Ako se izvršava vaša promijenjena verzija programa, poslužiteljevi korisnici moraju dobiti vaš promijenjeni izvorni kod.

Svrha opće javne licence GNU Affero je sprečavanje problema koji utječe na programere slobodnog softvera koji se često koristi na poslužiteljima.

Pretpostavimo da razvijete i izdate slobodan program pod običnom općom javnom licencom GNU. Ako programer D promijeni program i izda ga, opća javna licenca ga obavezuje da distribuira i svoju verziju pod općom javnom licencom. Stoga, ako dobijete kopiju ove verzije, slobodno možete integrirati sve ili neke od tih promjena u vašu verziju.

Ali pretpostavimo da je program uglavnom koristan na poslužiteljima. Kada D promijeni program, on bi ga vrlo vjerojatno mogao izvršavati na svom vlastitom poslužitelju i nikada ne objaviti kopije. Tako nikada ne biste dobili kopiju izvornog koda njegove verzije, pa nikada ne biste imali priliku uključiti njegove promjene u vašu verziju. Takav ishod vam se možda ne bi svidio.

Korištenjem opće javne licence GNU Affero izbjegava se takav ishod. Ako D pokreće svoju verziju na poslužitelju koji svatko može koristiti, onda to možete i vi. Pod pretpostavkom da se pridržavao uvjeta licence da omogući korisnicima poslužitelja preuzimanje izvornog koda njegove verzije, to možete učiniti i onda možete integrirati njegove izmjene u vašu verziju. (Ako ih se nije pridržavao, neka mu se obrati vaš odvjetnik.)

Obična GNU opća javna licenca verzije 3, i GNU Affero opća javna licenca sadrže tekst kojim vam omogućavaju da zajedno povežete module pod ove 2 licence u jednom programu.

Problem kojeg se GNU Affero opća javna licenca ne dotiče je problem softvera kao usluge. Koliko znamo, nije moguće pozabaviti se ovim problem putem softverske licence. [1]

SaaS (Software As A Service) znači korištenje nečijeg mrežnog poslužitelja, od strane drugih, da bi oni obavili neki svoj posao. Oni moraju poslati svoje podatke poslužitelju, koji za njih izvršava njihove računalne radnje i šalje im nazad rezultate. SaaS je problem pošto korisnici ne mogu kontrolirati računalne radnje koje poslužitelj obavlja za njih.

Ako je neki program na ovom poslužitelju objavljen pod GNU Affero općom javnom licencom, ona zahtijeva da korisnici mogu preuzeti odgovarajući izvorni kod tog programa. To je dobro, ali posjedovanje tog izvornog koda im ne daje kontrolu nad računalnim radom koji poslužitelj za njih obavi. Također, ne govori im koji drugi programi se mogu izvršavati na tom poslužitelju, koji možda istražuju ili mijenjaju njihove podatke na druge načine.