This translation may not reflect the changes made since 2007-06-03 in the English original.

Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Vi kan sætte en stopper for Word vedhæftelser

af Richard M. Stallman

Hader du ikke bare at modtage Word dokumenter i email beskeder? Word vedhæftelser er iriterende, men, værer endnu, de hindre mennesker i at skifte til fri software. Vi kan måske stoppe denne praksis med en simpel kollektiv indsats. Det eneste vi behøver er, at bede hver person som sender os en Word fil, om at overveje en anden løsning.

De fleste computer brugerer bruger Microsoft Word. Det er uheldigt for dem, fordi Word er proprietært software som afviser brugerens frihed til at studerer, ændre, kopierer og redistribuerer Word. Og fordi Microsoft ændre Word fil formatet ved hver ny version, hvilket gør at brugerne bliver låst inde i et system, der tvinger dem til at købe opgraderinger igen og igen, ligegyldigt om de kan lide det eller ej. De vil måske finde ud af, at de Word dokumenter som de skrive nu, ikke vil kunne læses af den version af word som de bruger om nogle år.

Men det skader også os, når de regner med at vi bruger word og sender os (eller kræver at vi sender dem) dokumenter i Word format. Nogle mennesker offentligører eller poster dokumenter i Word format. Nogle organisationer vil kun acceptere filer i Word format: en jeg kender var ikke i stand til at ansøge et job fordi resume'et skulle være i Word filer. Selv regeringer kræver nogle gange Word format af borgerne, hvilket er helt uacceptabelt.

For os brugerer af frie operativ systemer, er modtagelsen af Word dokumenter en plage. Men den værste konsekvens af at sende Word dokumenter er, at mennesker som måske vil skifte til frie systemer: tøver, fordi de føler at de må have Word tilgængelig for at læse Word filer som de modtager. Brugen af det hemmelige Word format for dokument deling, hindrer væksten af vores samfund og spredningen af frihed. Mens vi mærker den fra tid til anden iriterende modtagelse af et Word dokument, mærker vi ikke den konstante og vedblivende ødelæggelse af vores samfund. Men det sker hele tiden.

Mange GNU brugere som modtager Word dokumenter prøver at finde måder at håndterer dem på. Du finder måske den skjulte ASCII tekst i filen ved at skimme den igennem. Fri software kan i dag læse nogle Word dokumenter, men ikke alle — Formatet er hemmeligt og er ikke dekodet fuldstændigt. Endnu værer er, at Microsoft kan ændre formatet når som helst.

Hvis du tror at dokumentet som du har modtaget er en isoleret hændelse, så er det naturligt at forsøge at håndterer det selv. Men hvis du ser det som en del af en stører sammenhæng af ødelæggende, systematisk praksis, så må man bruge en anden tilgang. At finde ud af at læse filen er som at kurerer symptomet af en kronisk lidelse. For at kurerer lidelsen, bliver vi nød til at overbevise mennesker til ikke at sende eller poste Word dokumenter.

For ca. et år siden, gjorde jeg det til en vane, at besvarer emails indeholdende Word vedhæftelser, med en høflig meddelelse. I meddelelsen forklarer jeg hvorfor afsendelse af Word filer er en dårlig ide og beder personen om at sende mig indeholdet i et ikke hemmeligt format. Denne metode resulterer i meget mindre arbejde end at forsøge at læse den skjulte ASCII tekst i Word filen. Desuden oplever jeg at mennesker for det meste forstår problemet og mange fortæller mig at de ikke mere vil sende Word filer til andre.

Hvis vi alle gør dette, vil vi have en meget stører effekt. Mennesker som ser bort fra en høflig anmodning, vil måske ændre deres praksis når de modtager flere høflige anmodninger fra forskellige mennesker. Vi kan måske give Send ikke Word format! status som netikette, hvis vi starter systematisk med, at fortælle om problemet til alle som sender os Word filer.

For at gøre denne bevægelse effektiv, vil det være en god ide at have et standard svar, som du hurtigt kan sende hver gang det bliver nødvendigt. Jeg har inkluderet 2 eksempler: Versionen jeg har brugt fornyeligt, efterfulgt af en ny version som lære en Word bruger, hvordan man konverterer til andre mere brugbare formater.

Du kan bruge disse standard svar uden ændring eller du kan personliggøre dem eller skrive dine egne. For alt i verden konstruer et svar som passer til dine ideer og personliggør dem — hvis svarene er personlige og ikke ens, vil det gører kampagnen mere effektiv.

Disse svar er beregnet for individuelle som sender Word filer. Når du møder en organisation som kræver brug af Word format, så skal der et andet slags svar til; Der kan du bruge emner som retfærdighed, som ikke vil kunne bruges på et individs handlinger.

Nogle rekruterings folk beder om resume'er i Word format. Utroligt, nogle gør det selvom de leder efter en til et fri software job. (Alle som bruger disse rekruterings folk, for at finde folk til fri software jobs, finder sjældent kompetente folk.) For at afhjælpe denne praksis, kan du putte en link til denne side fra dit resume, ved siden af links til andre formater af dit resume. Alle som kigger efter en Word version af resumet vil sikkert læse denne side.

Med vores antal, kan vi simpelthen ved at spørge gøre en forskel.


Du har sendt vedhæftelsen i et Microsoft Word format, et hemmeligt proprietært format, så jeg kan ikke læse det. Hvis du sender mig det i ren tekst, HTML eller PDF, så kan jeg læse det.

At sende mennesker dokumenter i Word format har dårlige side-effekter, fordi den praksis presser dem til at bruge Microsoft software. Faktisk støtter du Microsofts monopol. Denne specifikke problematik er en alvorlig forhindring for den bredere adoption af GNU/Linux. Jeg beder dig genoverveje din brug af Word formatet til kommunikation med andre mennesker.


Du har sendt vedhæftelsen i et Microsoft Word format, et hemmeligt proprietært format, så jeg kan ikke læse det. Hvis du sender mig det i ren tekst, HTML eller PDF, så kan jeg læse det.

Distribuering af dokumenter i Word format er dårligt for dig og for andre. Du kan ikke være sikker på hvordan de vil se ud for andre, hvis de ser dem med en anden version af Word; de vil måske ikke virke overhovedet.

At modtage Word vedhæftelser er dårligt for dig, fordi de kan indeholder viruser (se http://en.wikipedia.org/wiki/Macro_virus_(computing)). At sende Word vedhæftelser er dårligt for dig, fordi et Word dokument normalt indeholder skjult information om forfatteren. Dette gør at mennesker med den fornødne viden, vil kunne snuse omkring forfatterens aktiviteter (måske dine). Tekst som du troede du slettede, kan stadigvæk være, pinligt, der. Se http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3154479.stm for mere info.

Men vigtigst af alt, at sende mennesker Word dokumenter presser dem til at bruge Microsoft software og hjælper dem til at fornægte andre valg. Effekten af det, er at du støtter et Microsoft Monopol. Dette pres er en stor forhindring for den brede adoption af fri software.

Jeg beder dig genoverveje din brug af Word formatet til kommunikation med andre mennesker.

At konvertere filen til HTML, ved hjælp af Word er simpel. Åbn dokumentet, klik på Fil, så Gem Som og i Gem Som Type boksen i bunden af dialogen, vælg HTML Dokument eller Hjemmeside. Vælg Gem. Du kan nu vedhæfte det nye HTML dokument istedet for dit Word dokument. Læg mærke til at Word ændre sig på inkonsistente måder — hvis du ser en menu med lidt ændrede menu punkter, så prøv dem.

At konverterer til ren tekst, er næsten den samme procedure — istedet for HTML Dokument, vælg Kun Tekst eller Tekst Dokument som Gem Som Type.

Din computer har måske et program som kan konvertere til PDF format. Vælg Fil => Udskriv. Rul gennem de tilgængelige printere og vælg PDF converter. Klik på Udskriv knappen og skriv et navn for PDF filen, når det bliver efterspurgt.

Se http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html


Her er en anden tilgangsvinkel, foreslået af Bob Chassell. Den kræver at du ændre den for det specifikke eksempel og den regner med du har en måde at udtrække indholdet for at se hvor meget det fylder.


Jeg er forviret. Hvorfor valgte du at sende mig 876,377 bytes i din nylige besked, når indholdet kun er 27.133 bytes?

Du sendte mig 5 filer i det ikke standardiserede, tunge .doc format som er Microsofts hemmelighed, i stedet for at bruge det internationale, offentlige og meget mere effektive format, almindelig tekst.

Microsoft kan (og gjorde fornylig i Kenya og Brasilien) få lokalt politi til at gennemtvinge love der forhindre studerende fra at studere kildekode, forhindre entrepenører fra at starte virksomheder og forhindre professionelle i at udbyde deres services. Jeg beder dem om, ikke at give Microsoft deres support.


John D. Ramsdell foreslår folk at de taler mod brug af Microsoft Word og PowerPoint vedhæftelser ved at lave en lille udtallelse i deres .signature fil:


Vær venlig ikke at sende mig Word eller PowerPoint vedhæftelser
Se http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html


Her er et svar til en email besked med en Word vedhæftelse.


Kevin Cole fra Gallaudet University i Washington, DC, sender dette automatiske svar når han modtager Word vedhæftelser.