This translation may not reflect the changes made since 2021-10-01 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Incidentul ciudat cu soarele (Sun) în timpul nopții

Lăsăm această pagină aici de dragul istoriei, dar acum, în luna decembrie 2006, Sun se află în procesul de relansare a plaformei sale Java sub GNU GPL. Când acestă schimbare a licenței va fi completă, ne așteptăm că Java lui Sun va fi software liber.

de Richard M. Stallman
24 mai 2006.

Comunitatea noastră a fost animată de zvonul că Sun a făcut implementarea sa de Java software liber (sau „open source”). Liderii comunității chiar i-au mulțumit public lui Sun pentru contribuția sa. Dar care e contribuția lui Sun către comunitatea FLOSS?

Nimic. Absolut nimic – și asta face răspunsul la acest non-incident atât de ciudat.

Implementarea Java a lui Sun rămâne software proprietar, ca și înainte. Ea nu îndeplinește nici pe departe criteriile pentru free software, sau cele similare, dar ceva mai liberale, ale software-ului open source. Codul său sursă este disponibil numai după semnarea unui acord de ne-dezvăluire (NDA).

Deci ce-a făcut de fapt Sun? A permis o redistribuire mai convenabilă a binarelor platformei lor Java. Cu această schimbare, distribuțiile GNU/Linux pot include platforma ne-liberă Java a lui Sun, așa cum unele dintre ele includ acum driverul ne-liber nVidia. Dar aceasta numai în condițiile de a fi ne-liberă.

Licența Sun are o restricție care (ironic) ar putea reduce tendința utilizatorilor de a accepta software ne-liber fără a se gândi de două ori: acesta insistă ca distribuitorul sistemului de operare să obțină acceptul explicit al utilizatorului pentru licență înainte de a lăsa utilizatorul să instaleze codul. Aceasta înseamnă că sistemul nu poate instala în tăcere platforma Java a lui Sun fără să avertizeze utilizatorii că au software ne-liber, așa cum instalează unele sisteme GNU/Linux driverul nVidia.

Dacă citiți cu atenție anunțul lui Sun, veți vedea că acesta reprezintă corect aceste chestiuni. Acesta nu spune că platforma Java a lui Sun este software liber sau chiar open source. Doar prezice că platforma va fi „disponibilă pe larg” pe „platformele avansate open source”. Disponibile, adică, ca software proprietar, sub termeni ce vă refuză libertatea dvs.

De ce a generat acest non-incident o reacție largă și confuză? Probabil pentru că oamenii nu citesc aceste anunțuri cu atenție. Chiar de când a fost inventat termenul de „open source”, am văzut companii care găsesc moduri de a-l folosi împreună cu numele produsului lor în aceeași propoziție. (Ei nu par să facă același lucru cu „software liber”, chiar dacă ar putea dacă ar vrea.) Cititorul neatent ar putea remarca cei doi termeni în vecinătate și presupune incorect că unul se referă la celălalt.

Unii cred că acest non-incident reprezintă pașii exploratori ai lui Sun către lansarea platformei lor Java ca software liber. Să sperăm că Sun va face acest lucru într-o bună zi. Ne-am bucura să fie așa, dar ne vom păstra aprecierea pentru ziua când se va întâmpla acest lucru. Între timp, Capcana Java încă există în așteptare pentru lucrările programatorilor care nu-și iau precauțiuni să o evite.

Noi cei de la proiectul GNU continuăm să dezvoltăm Compilatorul GNU pentru Java și GNU Classpath; noi am făcut progrese remarcabile în anul trecut și platforma noastră liberă Java este inclusă în multe distribuții majore GNU/Linux. Dacă doriți să rulați Java și să aveți libertate, vă rugăm să vă alăturați efortului și să ajutați.