Aquesta traducció no reflecteix els canvis fets des de 2022-01-02 a l' original anglès.

Podeu donar un cop d'ull a aquests canvis. Vegeu la Guia de traducció per informar-vos sobre la coordinació i publicació de les traduccions d'aquest article.
Contacteu amb l'Equip de traducció per col·laborar en la traducció al català del web de GNU.

Per què la FSF demana als col·laboradors la cessió del copyright

pel Professor Eben Moglen, de la Facultat de Dret de la Universitat de Columbia

[Nota explicativa afegida al gener de 2013: aquest punt s'aplica als paquets dels que la FSF té el copyright. Quan els desenvolupadors d'un programa el converteixen en un paquet GNU, poden triar entre cedir el copyright a la FSF per tal que pugui encarregar-se de fer complir la GPL, o bé retenir el copyright i la responsabilitat de fer complir la GPL. Si el converteixen en un paquet amb copyright de la FSF, la FSF demana la cessió del copyright de les futures contribucions, i aquesta pàgina explica per què. explicacions adicionals.]

Sota la llei de drets d'autor dels Estats Units, que és la llei sota la qual molts programes lliures es van publicar històricament per primera vegada, hi ha avantatges procedimentals molt substancials en el fet de registrar el copyright. Malgrat els amplis drets de distribució que atorga la GPL, generalment els distribuïdors no poden fer complir el copyright: només el titular dels drets d'autor o algú a qui s'hagin assignat els drets d'autor pot fer complir la llicència. Si un treball amb copyright té múltiples autors, fer complir la llicència requerirà la cooperació de tots ells.

Per assegurar-nos que tots els nostres drets d'autor puguin satisfer els requisits de custòdia i registre, i per poder fer complir la GPL de la manera més eficaç, la FSF necessita que cada autor de codi incorporat a projectes de la FSF proporcioni una assignació dels drets d'autor; i, si es dóna el cas, també una renúncia de responsabilitat per qualsevol reclamació per part de l'empresa que ha donat feina al programador. Així podem estar segurs que tot el codi dels projectes de la FSF és codi lliure, i podem protegir de la forma més efectiva aquesta llibertat, de manera que altres programadors poden confiar plenament en el caràcter lliure del codi.