English [en]   العربية [ar]   català [ca]   čeština [cs]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   עברית [he]   magyar [hu]   Bahasa Indonesia [id]   italiano [it]   한국어 [ko]   മലയാളം [ml]   Nederlands [nl]   polski [pl]   русский [ru]   српски [sr]  

This translation may not reflect the changes made since 2009-09-19 in the English original. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

A Microsoft a nagy sátán? (régi verzió)

Sok ember gondolja, hogy a Microsoft a szoftveripar fenyegető szörnye. Még egy kampány is van a Microsoft bojkottálására, míg mások a titkos protokollokra és formátumokra figyelmeztetnek. Ez az érzés érősödött, mióta a Microsoft aktív ellenségeskedést mutatott a szabad szoftverrel szemben.

A szabad szoftver közösségben más szemszögből tekintjük a dolgot. Látjuk, hogy a Microsoft rosszat tesz a szoftver-felhasználókkal szemben: szabadalmaztatja a programokat, és ezzel megfosztja a felhasználókat jogos szabadságuktól.

De a Microsoft nincs egyedül ezzel, majdnem minden szoftvercég ugyanezt teszi a felhasználókkal. Hogy más cégek ezt kevesebb felhasználóval teszik meg, mint a Microsoft, az nem azért van, mert ők híján vannak ennek a szándéknak.

Ez nem jelenti azt, hogy mentegetnénk a Microsoft-ot. Inkább emlékeztetőül szolgál arra, hogy a Microsoft a felhasználók megosztásán és szabadságuk elvételén alapuló szoftveripar természetes fejlődésének eredménye. Amikor a Microsoft-ot bíráljuk, nem szabad felmentenünk a többi, szintén szabadalmaztatott szoftvert gyártó vállalatot. A FSF-nál nem használunk semmilyen szabadalmaztatott szoftvert – sem a Microsoft-tól, sem bárki mástól.

Az 1998. október végén kibocsátott „Halloween documents”-ben ('halloween-i iratok') a Microsoft vezetősége kifejezte szándékát, hogy különféle módszerekkel akadályozza a szabad szoftverek fejlesztését, mégpedig titkos protokollok és fájlformátumok tervezésével, valamint az algoritmusok és szoftver-funkciók szabadalmaztatásával.

Ezekben az akadályozó irányelvekben nincs semmi újdonság: a Microsoft és sok más szoftvercég már évek óta alkalmazzák őket. Régebben valószínűleg az volt az indítékuk, hogy egymást támadják velük, de manapság úgy tűnik, mi is a célpontok között vagyunk. De az indíték megváltozásának nincs semmi gyakorlati következménye, mert a titkos szabályok és a szoftver-szabadalmak mindenkit akadályoznak, tekintet nélkül a „célpontok” kilétére.

A titkosítás és a szabadalmak igenis fenyegetik a szabad szoftvert. Eddig is jelentősen gátolták a munkánkat, és tartanunk kell attól, hogy a jövőben még erősebb lesz ez az akadály. De ez semmiben sem különbözik attól, mintha a Microsoft sohasem vett volna észre minket. A „halloween-i iratok” igazi jelentősége csak abban áll, hogy úgy tűnik, a Microsoft szerint a GNU/Linux rendszernek lehetősége van arra, hogy nagy sikert arasson.

Köszönjük, Microsoft, és kérünk, tűnj el az útból.

TOP

 [FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

The Free Software Foundation is the principal organizational sponsor of the GNU Operating System. Support GNU and the FSF by buying manuals and gear, joining the FSF as an associate member, or making a donation.