Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

Is Microsoft de Duivel? (Oude versie)

Er is een nieuwere versie van dit artikel.


Velen bezien Microsoft als het grote kwaad van de software industrie. Er is zelfs een campagne om Microsoft te boycotten. Deze stemming is grimmiger geworden sinds Microsoft vrije software openlijk vijandig heeft bejegend.

Binnen de vrije software beweging kijken we daar anders tegenaan. We zien dat Microsoft iets doet wat slecht is voor gebruikers van software: het privaat maken van software en daardoor mensen hun vrijheid ontzeggend.

Maar Microsoft is de enige niet; bijna alle softwarebedrijven doen hun gebruikers hetzelfde aan. Wanneer andere bedrijven minder gebruikers domineren dan Microsoft dan heeft dat niet aan hun gebrek aan inzet gelegen.

Dit is natuurlijk geen excuus voor Microsoft. Het geeft wel aan dat Microsoft de natuurlijke doorontwikkeling vormt van een industrie die zich baseert op verdeel en heers politiek van gebruikers en vrijheidsberoving. Wanneer we kritiek hebben op Microsoft moeten we vooral ook die andere bedrijven niet vergeten die ook private software maken. Bij de FSF gebruiken we geen private software—niet van Microsoft noch van iemand anders.

In de “Halloween documenten”, uitgekomen eind Oktober 1998, werd door managers binnen Microsoft de intentie uitgesproken diverse methoden toe te passen om de ontwikkeling van vrije software dwars te zitten: zoals het ontwerpen van geheime protocollen en bestandsformaten en het patenteren van algoritmen en software-oplossingen.

Dit soort tegenwerking is niet nieuw: Microsoft, en menig ander bedrijf met hen, passen dit soort tactieken al jaren toe. In het verleden was dit om elkaar dwars te zitten; tegenwoordig, zo lijkt het, bevinden wij ons ook in de vuurlinie. Deze verlegging van doelen heeft echter weinig gevolgen omdat geheime overeenkomsten en software patenten iedereen in de weg zitten, ongeacht of je in de “vuurlinie” zit of niet.

Geheimhouding en patenten vormen een reële bedreiging voor vrije software. Ze hebben ons behoorlijk in de weg gezeten in het verleden en we kunnen nog meer hiervan verwachten in de nabije toekomst. Maar dit zou niet anders zijn geweest wanneer Microsoft ons niet had opgemerkt. Het enige belangwekkende wat uit de “Halloween documenten” blijkt is dat Microsoft kennelijk verwacht dat het GNU/Linux systeem het in zich heeft een groot succes te worden.

Bedankt daarvoor Microsoft en nu even opzij gaan graag.