English [en]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   français [fr]   italiano [it]   Nederlands [nl]   polski [pl]   русский [ru]  

Αυτή η μετάφραση μπορεί να μην αντανακλά τις πιο πρόσφατες αλλαγές στο Αγγλικό πρωτότυπο. Παρακαλούμε δείτε το Μεταφράσεις ΔΙΑΒΑΣΕΜΕ για να βρείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε να ενημερωθεί αυτή η μετάφραση.

Αντιτάσσοντας στην Κακή Διαχείριση Των Ψηφιακών Δικαιωμάτων (Digital Rights Mismanagement)

του Richard Stallman

Το 1989, σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, έγραψα την πρώτη έκδοση της Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης (ΓΑΔΧ) GNU, μία άδεια η οποία δίνει ελευθερία στους χρήστες υπολογιστών. Η ΓΑΔΧ GNU, όλων των ελεύθερων αδείας λογισμικών, είναι η μόνη η οποία ενσωματώνει στο μέγιστο τις αξίες και τους στόχους του κινήματος του ελευθέρου λογισμικού, διαβεβαιώνοντας τις 4 δομικές ελευθερίες κάθε χρήστη. Αυτές είναι ελευθερίες να 0) εκτελείτε το πρόγραμμα όπως επιθυμείτε, 1) μελετάτε τον κώδικα και να τον αλλάζετε ώστε να κάνει αυτό που επιθυμείτε, 2) δημιουργείτε και να διανέμετε αντιγραφές όταν το επιθυμείτε, 3) και να διανέμετε τροποποιημένες εκδόσεις, όταν το επιθυμείτε.

Οποιαδήποτε άδεια η οποία δίνει αυτές τις ελευθερίες είναι μια άδεια ελευθέρου λογισμικού. H ΓΑΔΧ GNU πάει ακόμα παραπέρα: προστατεύει αυτές τις ελευθερίες για όλους τους χρήστες όλων των εκδόσεων του προγράμματος απαγορεύοντας στους μεσάζοντες να τις αφαιρέσει. Τα περισσότερα συστατικά του λειτουργικού συστήματος GNU/Linux, περιλαμβανομένου και του πυρήνα Linux που κατασκευάστηκε το 1992, έχουν την χρησιμοποιούν την ΓΑΔΧ έκδοση 2, που διατέθηκε το 1991. Τώρα, με την νομική συμβουλή του καθηγητή Eben Moglen, σχεδιάζουμε την έκδοση 3 της ΓΑΔΧ GNU.

Η ΓΑΔΧ έκδοση 3 πρέπει να αντεπεξέλθει με απειλές για την ελευθερία τις οποίες δεν φανταστήκαμε το 1989. Η ερχόμενη γενιά υπολογιστών, και πολλά προϊόντα με ενσωματωμένους αυξανόμενους παντοδύναμους υπολογιστές, οι οποίοι στρέφονται εναντίον μας από τους κατασκευαστές τους πριν τους αγοράσουμε—είναι σχεδιασμένοι για να περιορίζουν αυτά που τους βάζουμε να κάνουνε.

Στην αρχή, υπήρχε το TiVo. Ο κόσμος το θεωρούσε σαν μία συσκευή για την εγγραφή τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά περιέχει έναν πραγματικό υπολογιστή ο οποίος τρέχει ένα GNU/Linux σύστημα. Όπως απαιτείται από την ΓΑΔΧ, μπορείτε να πάρετε τον πηγαίο κώδικα για το σύστημα. Μπορείτε να αλλάξετε τον κώδικα, να τον μεταγλωττίσετε ξανά και να τον εγκαταστήσετε. Αλλά μόλις εγκαταστήσετε μία τροποποιημένη έκδοση, το TiVo δεν θα εκτελείται καθόλου, εξαιτίας ενός ειδικού μηχανισμού, σχεδιασμένου για να σας σαμποτάρει. Ελευθερία νούμερο 1, η ελευθερία να αλλάξετε το λογισμικό για να κάνει ό,τι θέλετε, έχει γίνει παραμύθι.

Έπειτα ήρθε η Ύπουλη Πληροφορική (Treacherous Computing), η οποία προάχθηκε σε “Εμπιστευτική Πληροφορική (Trusted Computing)”, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να “εμπιστευτούν“ τον υπολογιστή να υπακούει αυτούς αντί για εσάς. Καθιστά ικανά δικτυακούς τόπους να σας λένε ποια προγράμματα εκτελείτε. Εάν αλλάξετε το πρόγραμμα, ή γράψετε ένα δικό σας, θα αρνηθούν να σας πουν. Για ακόμη μια φορά, η ελευθερία νούμερο 1 έχει γίνει παραμύθι.

Η Microsoft έχει ένα σχήμα, που αρχικά ονομαζόταν Palladium, το οποίο επέτρεπε σε μία εφαρμογή να “σφραγίζει“ δεδομένα ώστε κανένα άλλο πρόγραμμα να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Εάν η Disney διανείμει ταινίες με αυτό τον τρόπο, δεν θα μπορείτε να εξασκήσετε τα νομικά σας δικαιώματα . Εάν μία εφαρμογή καταγράφει τα δεδομένα σας με αυτόν τον τρόπο, θα είναι το απόλυτο στο στόχαστρο των πωλητών. Αυτό επίσης καταστρέφει την νούμερο 1 ελευθερία — εάν οι τροποποιημένες εκδόσεις ενός προγράμματος δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα, δεν μπορείτε να αλλάξετε το πρόγραμμα για να κάνει αυτό που επιθυμείτε. Κάτι σαν το Palladium σχεδιάζεται για την επόμενη έκδοση των Windows.

Η ΠΠΠΣ, η “Προηγμένη Πρόσβαση σε Περιεχόμενο Συστημάτων“, που προωθήθηκε από την Disney, την IBM, την Microsoft, την Intel, την Sony, και άλλες, στοχεύουν στο να περιορίσουν την χρήση εγγραφών HDTV—και λογισμικού—ώστε να μην χρησιμοποιούνται εκτός αν το επιτρέπουν αυτές οι εταιρίες. Η Sony πιάστηκε πέρσι να εγκαθιστά ένα “rootkit” σε υπολογιστές εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να τους λέει πως να το αφαιρέσουν. !!!!!!! Αυτό το σχέδιο κατηγορηματικά απαιτεί συσκευές που είναι “στιβαρές”—που σημαίνει πως δεν μπορείτε να τις αλλάξετε. Αυτοί που το έθεσαν σε εφαρμογή σίγουρα θα θέλουν να συμπεριλάβουν την λογισμικό που διανέμεται υπό την ΓΑΔΧ, κίνηση που ποδοπατάει την ελευθερία νούμερο 1. Αυτό το σχέδιο πρέπει να πάρει “ΠΠΠΣ“ και ένα μποϊκοτάζ του HD DVD και του Blu-ray !!!!!!! έχει ήδη ανακοινωθεί (http://bluraysucks.com/).

Επιτρέποντας σε μερικές επιχειρήσεις να οργανώσουν ένα σχέδιο για να αρνηθούν τις ελευθερίες μας για το κέρδος τους είναι μία αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά μέχρι στιγμής οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις του κόσμου, καθοδηγούμενες από τις Η.Π.Α., έχουν δράσει σαν συνένοχοι παρά σαν φύλακες για αυτά τα σχέδια. Η βιομηχανία της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων, έχει γνωστοποιήσει τις παράξενες ιδέες, γύρω από το σωστό και το λάθος, τόσο σθεναρά ώστε κάποιοι αναγνώστες μπορεί να το βρουν δύσκολο να έχουν αυταπάτες πως η ατομική ελευθερία μπορεί να μειώσει τα κέρδη τους.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις απειλές για την ελευθερία μας, τι θα έπρεπε να κάνει η κοινωνία του ελεύθερου λογισμικού; Μερικοί λένε ότι θα πρέπει να ενδώσουμε και να δεχτούμε την διανομή του λογισμικού μας με τρόπους που δεν επιτρέπουν τροποποιημένες εκδόσεις να λειτουργούν, επειδή αυτό θα κάνει το λογισμικό πιο δημοφιλές. Μερικοί αναφέρουν το ελεύθερο λογισμικό ως “ανοιχτού κώδικα,“ το οποίο είναι σαν σλόγκαν μιας ανήθικης προσέγγισης σε αυτό το θέμα, το οποίο αναφέρει παντοδύναμο και αξιόπιστο λογισμικό σαν το ύψιστο στόχο. Αν επιτρέψουμε στις εταιρίες να χρησιμοποιούν το λογισμικό μας για να μας περιορίζουν, αυτός ο “ανοιχτός κώδικας DRM“ μπορεί να τους βοηθήσει να μας περιορίσουν πιο δυναμικά κι αξιόπιστα. Αυτοί οι οποίοι ασκούν την δύναμη μπορούν να επωφεληθούν μοιράζοντας και βελτιώνοντας τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού που χρησιμοποιούν για να κάνουν αυτή την πράξη. Κι εμείς μπορούμε να διαβάσουμε τον πηγαίο κώδικα—να το διαβάσουμε και να κλάψουμε, εάν δεν μπορούμε να κάνουμε μία αλλαγμένη έκδοση να τρέξει. Για τους στόχους της ελευθερίας και της κοινωνίας—οι στόχοι του κινήματος του ελεύθερου λογισμικού—αυτή η παραδοχή ισοδυναμεί με αποτυχία.

Αναπτύξαμε το λειτουργικό σύστημα GNU έτσι ώστε να ελέγχουμε τους υπολογιστές μας και να συνεργαζόμαστε ελεύθερα χρησιμοποιώντας τους με ελευθερία. Το να ψάξουμε φήμη για το λογισμικό μας παραχωρώντας αυτή την ελευθερία θα αναιρούσε τον σκοπό, στην καλύτερη, ίσως να κολακεύαμε τους εγωισμούς μας. Συνεπώς σχεδιάσαμε την 3η έκδοση του GNU ΓΑΔΧ για να υποστηρίξει την ελευθερία του χρήστη στο να τροποποιεί τον πηγαίο κώδικα και να θέτει τροποποιημένες εκδόσεις σε πραγματική χρήση.

Η αντιπαράθεση για την 3η έκδοση της ΓΑΔΧ είναι μία διευρυμένη αντιπαράθεση για το DRM έναντι στα δικαιώματα σας. Το κίνητρο για τα DRM σχέδια είναι να αυξήσουν τα κέρδη για αυτούς που τους επιβάλλονται, αλλά τα κέρδη τους είναι ένα μονόπλευρο θέμα, όταν η ελευθερία εκατομμυρίων ανθρώπων είναι σε κίνδυνο, επιθυμία για κέρδος, παρ' ότι δεν είναι κακό από μόνο του, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άρνηση του δημοσίου ελέγχου πάνω στην τεχνολογία του. Υπεράσπιση της ελευθερίας σημαίνει να αποτραπεί ο DRM.

Δημοσιεύτηκε αρχικά στο BusinessWeek Online.

Ο Δρ. Richard M. Stallman είναι ο ιδρυτής του Έργου GNU

[λογότυπο ΙΕΛ]“Η αποστολή μας είναι να διατηρούμε, προστατεύουμε και προωθούμε την ελευθερία της χρήσης, της μελέτης, της αντιγραφής, της τροποποίησης και της αναδιανομής λογισμικού υπολογιστών, και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού.”

Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού είναι ο κύριος οργανωτικός υποστηρικτής του Λειτουργικού Συστήματος GNU. Υποστηρίξτε το GNU και το ΙΕΛ με την αγορά εγχειριδίων και εξοπλισμού, την εγγραφή στο ΙΕΛ ως συνδεμένο μέλος, ή κάνοντας μια δωρεά, είτε απευθείας στο ΙΕΛ είτε μέσω Flattr.

πίσω στην αρχή