Ovo je prijevod izvorne stranice na engleskom.

Strukovna viša srednja škola Irimpanam

Izvještaj naveden u daljnjem tekstu je temeljen na informacijama dobivenim od školskog osoblja.


Lokacija

Škola je smještena u Irimpanamu, područje blizu grada Tripunithura, u Ernakulam predjelu države Kerala, Indija.

O školi

Osnovana 1940., Strukovna viša srednja škola Irimpanam je škola u privatnom vlasništvu potpomognuta od države. Nudi instrukcije od gornje osnovne do visoke srednje razine (razredi 5 do 7 i 8 do 10 respektivno). Skoro 1000 učenika od 10 do 15 godina starosti pohađaju školu.

Motivacija

Naša ustanova je pokazala poseban interes za promoviranje glavnih aspekata filozofije GNU projekta, kao što su sloboda dijeljenja znanja i sloboda surađivanja s našom zajednicom kroz pridonošenje poboljšanja računalnim programima. Ova svijest o swathanthra softveru (1) je uvelike bila rezultat onoga što smo naučili na sastancima organiziranima od strane Indian Libre User Group (ILUG-Cochin) u obližnjem gradu Kochi. Štoviše, sudjelovanje na tim sastancima nam je pomoglo da radimo u bliskoj vezi sa zajednicom slobodnog softvera.

Kako smo to napravili

Prijelaz na slobodan softver u našoj školi bio je rezultat projekta dizajniranog i osnovanog od strane Kerala vlade, nazvanog IT@School. Projekt, započet u 2001., uključio je nekoliko tisuća škola u Kerali i u 2006. prešao je u potpunosti na slobodan softver.

Fotografija učenika na okupljanju čija tema je bila slobodan softver.

Učenici na okupljanju čija tema je bio slobodan softver, organizirano od strane SSK VHSS Irimpanam.

Tečajevi za učitelje su implementirani od strane vlade da nas poduče osnovama novog slobodnog operativnoga sustava i procesu njegove instalacije. Novi sustav je prilagođen prvi put od strane SPACE, agencije bazirane u Kerali koja promovira uporabu slobodnog softvera u privatnim i javnim sektorima. SPACE, kao i lokalne korisničke grupe swathanthra softvera, su odigrali bitnu ulogu tokom procesa pružanja konstantne podrške učiteljima. Jedna od radionica organizirana od strane SPACE agencije nam je pomogla da izgradimo mrežnu stranicu naše škole uporabom slobodnog softvera.

Tečajevi nisu bili ograničeni na softver, uključili su i poduku o osnovama održavanja hardvera, koju su dobili učitelji i učenici. U našoj školi, učenici stari 10 godina znaju kako sastaviti PC.

Uporaba slobodnih programa u učionici je bila olakšana implementacijom tečajnih modula ciljanih na poduku učitelja o uporabi specifičnih programa za podučavanje raznih predmeta. Na primjer, organiziran je tečajni modul za učitelje matematike o uporabi Dr Geo programa za podučavanje geometrije, drugi modul za učitelje kemije o crtanju organskih molekula uporabom Chemtool programa. Organizirani su i mnogi drugi tečajni moduli.

Druge tečajne aktivnosti su provedene zajednički, od strane škole i grupe ILUG-Cochin, da nas nauče uporabi raznih aplikacija slobodnog softvera kao što su Blender, Inkscape i sučelje naredbenog retka.

Škola je također otvorila IRC kanal gdje učenici mogu postavljati pitanja o problemima koje su možda susreli.

Opredjeljenje za slobodan softver

Na početku novi sustav je bio korišten na bazi dvojnog podizanja sustava (dual-boot), jer mi, učitelji, nismo bili upoznati s slobodnim softverom, ali smo ubrzo u velikoj mjeri upoznali novi softver. Trenutno, niti jedan vlasnički (proprietary) sustav nije instaliran na niti jednom od naših računala i vlasnički programi se ne koriste. Samo slobodan softver se koristi u učionici i u administrativnim uredima.

Koristimo širok raspon slobodnih programa u učionici, kao što su: GIMP, Tux Paint, Audacity, GPeriodic i LibreOffice, ali postoje i mnogi drugi.

Učenici su također uvedeni u programiranje s programskim jezikom Python, počevši od osmog razreda (13 godina starosti).

Rezultati

Slika TuxPaint sučelja u malayalamu koja prikazuje pečat za Adeenia cvijet.

Poslušajte učenika kako izgovara ime Adeenia cvijeta u malayalamu.

Obrazovanje u državi Kerala je postalo “IT-omogućeno”, što znači da učenici dobivaju znanje o tehnologiji iz prve ruke dok uče predmete iz redovnog nastavnog plana i programa izvan IT laboratorija. To je moguće zbog velikog broja visoko kvalitetnih obrazovnih aplikacija dostupnih na GNU/Linux-u.

Transparentna i zadružna metoda slobodnog softvera pomogla je učenicima i učiteljima da zarone duboko u tehnologiju i osposobila ih je da na mnoge načine daju doprinos zajednici. Jedan važni doprinos je lokalizacija sučelja Tux Paint-a na malayalam, naš materinji jezik.

Drugi doprinos je bilo dodavanje novih pečata u TuxPaint. Autohtoni cvijetovi su bili fotografirani i fotografije su uredili učenici šestog i sedmog razreda koristeći GIMP, program za uređivanje slika. Napravljene slike su tada integrirane u TuxPaint s imenima cvijetova napisanim u malayalamu. Kao dodatak, učenici su snimili, sa svojim glasovima, imena cvijetova, tako kada korisnik odabere jedan od pečata, ona će čuti ime cvijeta u malayalamu. Video je snimljeni kao demonstracija i da se pokaže kako je aktivnost napravljena.

Pogledajte i preuzmite video. Pročitajte i preuzmite engleske titlove u SubRip formatu.

Obje aktivnosti su promovirane od strane Swathanthra Software Koottayma iz VHSS Irimpanam (SSK VHSS Irimpanam), grupa učitelja i učenika oko slobodnog softvera bazirana u školi. Njezin cilj je podignuti svjesnost filozofije slobodnog softvera i uvesti nove aplikacije u GNU/Linux kao način doprinosa zajednici. Grupa organizira mjesečne sastanke i izvodi različite vrste aktivnosti da bi ohrabrila svoje članove da eksperimentiraju i istražuju slobodan softver kako bi stavili u praksu slobode koje on pruža.

Kao način ostajanja u doticaju i dijeljenja iskustava s drugim školama i sa zajednicom slobodnog softvera, učitelji i učenici svake godine sudjeluju u događajima kao što su Nacionalna konferencija slobodnog softvera (National Free Software Conference) i Dan cyber sigurnosti (Cyber Safe Day).


Opredjeljenje i suradnja učitelja, učenika i lokalnih grupa je bila esencijalna za uspjeh ovoga masovnog vladinog projekta.


(1) Swathanthra je sanskrtska riječ za “slobodan” kao u slobodi.

Zasluge

Zasluge za slike prikazane na ovoj stranici, kao i za audio datoteku, idu Swathanthra Software Koottayma iz VHSS Irimpanam, koji su ih objavili pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 nelokalizirana licenca.