Αυτή η μετάφραση μπορεί να μην αντανακλά τις αλλαγές που έγιναν από τις 2015-12-31 στο Αγγλικό πρωτότυπο.

Καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά σε εκείνες τις αλλαγές. Παρακαλούμε δείτε το Μεταφράσεις ΔΙΑΒΑΣΕΜΕ για να βρείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε να ενημερωθεί αυτή η μετάφραση.

Μη-ελεύθερα παιγνίδια με DRM στο GNU/Linux: Καλό ή Κακό;

από τον Richard Stallman

Μία γνωστή εταιρεία, η Valve, που κυκλοφορεί μη-ελεύθερα παιγνίδια με Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (Στμ: DRM [1]), για υπολογιστές, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διανείμει αυτά τα παιγνίδια για το GNU/Linux. Τι καλές και τι κακές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό;

Υποθέτω ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα τέτοιων δημοφιλών μη-ελεύθερων προγραμμάτων στο GNU/Linux μπορεί να ενισχύσει την υιοθέτηση του συστήματος. Ο σκοπός, όμως, του GNU πηγαίνει πέρα από το να κάνουμε το σύστημα “επιτυχημένο”· ο λόγος ύπαρξης του είναι να προσφέρει ελευθερία στους χρήστες . Άρα, το ερώτημα είναι το πως αυτή η εξέλιξη επηρεάζει την ελευθερία των χρηστών.

Το πρόβλημα με αυτά τα παιγνίδια δεν είναι το ότι είναι εμπορικά. (Δεν βλέπουμε τίποτε το κακό σε αυτό.) Ούτε είναι το ότι οι προγραμματιστές πωλούν αντίτυπα· ούτε εδώ υπάρχει τίποτε το κακό. Το πρόβλημα είναι ότι τα παιγνίδια περιέχουν λογισμικό που είναι μη ελεύθερο (ελεύθερο με την έννοια της λέξης ελευθερία, ασφαλώς).

Τα μη-ελεύθερα προγράμματα παιγνιδιών (όπως και τα άλλα μη ελεύθερα προγράμματα) είναι ανήθικα, διότι αρνούνται στους χρήστες τους την ελευθερία. (Τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των παιγνιδιών είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, διότι δεν πρόκειται για λογισμικό.) Αν θέλετε ελευθερία, μια προϋπόθεση γι' αυτό είναι να μην έχετε ή τρέχετε μη-ελεύθερα προγράμματα στον υπολογιστή σας. Μέχρι εδώ είναι ξεκάθαρο.

Αν, όμως, πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτά τα παιγνίδια, τότε θα είστε σε καλύτερη θέση χρησιμοποιώντας τα στο GNU/Linux, παρά στα Microsoft Windows. Τουλάχιστον, έτσι, αποφεύγετε τη ζημιά στην ελευθερία σας που θα σάς προκαλέσουν τα Windows.

Συνεπώς, από μια άμεση πρακτική σκοπιά, αυτή η εξέλιξη μπορεί να κάνει συγχρόνως και κακό και καλό. Μπορεί να ενθαρρύνει τους χρήστες του GNU/Linux να εγκαταστήσουν αυτά τα παιγνίδια, αλλά μπορεί να ενθαρρύνει και τους χρήστες των παιγνιδιών να αντικαταστήσουν τα Windows με το GNU/Linux. Η αίσθησή μου είναι ότι το άμεσα καλό αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο από την άμεση ζημιά. Αλλά υπάρχει και μία έμμεση επίπτωση: τι θα διδάξει στους ανθρώπους της κοινότητάς μας η χρήση αυτών των παιγνιδιών;

Οποιαδήποτε διανομή GNU/Linux που θα έρχεται με λογισμικό για να προσφέρει αυτά τα παιγνίδια, θα διδάξει στους χρήστες πως το θέμα δεν είναι η ελευθερία. Η παρουσία μη ελεύθερου λογισμικού σε διανομές GNU/Linux ήδη λειτουργεί κατά του στόχου της ελευθερίας. Η προσθήκη αυτών των παιγνιδιών σε μία διανομή θα μεγέθυνε αυτό το αποτέλεσμα.

Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι ένα θέμα ελευθερίας, όχι τιμήματος. Ένα ελεύθερο παιγνίδι δεν χρειάζεται να είναι δωρεάν. Είναι δυνατή η ανάπτυξη ελεύθερων παιγνιδιών εμπορικά, διατηρώντας, παράλληλα, το σεβασμό στην ελευθερία σας να μπορείτε να αλλάξετε το λογισμικό που χρησιμοποιείτε. Επειδή τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα στο παιγνίδι δεν είναι λογισμικό, δεν χρειάζεται να είναι ελεύθερα. Υπάρχει, όντως, λογισμικό για ελεύθερα παιγνίδια που αναπτύσσεται από εταιρείες, καθώς και ελεύθερα παιγνίδια που αναπτύσσονται μη εμπορικά από εθελοντές. Η ανάπτυξη με χρηματοδότηση από το πλήθος (crowdfunding) θα γίνεται όλο και πιο εύκολη.

Αν, όμως, υποθέσουμε ότι δεν είναι εφικτό στην τρέχουσα κατάσταση να αναπτύξουμε ένα συγκεκριμένο είδος ελεύθερου παιγνιδιού — τι θα ακολουθούσε τότε; Δεν υπάρχει τίποτε το καλό στο να γραφεί ως ένα μη-ελεύθερο παιγνίδι. Το να έχετε ελευθερία στην πληροφορική σας, απαιτεί την απόρριψη του μη-ελεύθερου λογισμικού, απλά και καθαρά. Συνεπώς, εσείς, ως εραστές της ελευθερίας, δεν θα χρησιμοποιήσετε το μη-ελεύθερο παιγνίδι αν υπάρχει, οπότε δεν θα χάσετε τίποτε αν δεν υπάρχει.

Αν θέλετε να προωθήσετε το θέμα της ελευθερίας στην πληροφορική, παρακαλώ φροντίστε να μη μιλάτε για τη διαθεσιμότητα αυτών των παιγνιδιών στο GNU/Linux, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον αγώνα μας. Αντίθετα, θα μπορούσατε να μιλήσετε στον κόσμο για το wiki των ελεύθερων παιγνιδιών το οποίο αποπειράται να καταλογοποιήσει τα ελεύθερα παιγνίδια, για το Φόρουμ Ανάπτυξης Ελεύθερων Παιγνιδιών, και για την νύχτα ελεύθερου παιγνιδιού της Συλλογικότητας Παιγνιδιού LibrePlanet.

Σημειώσεις του μεταφραστή:
  1. Ο πηγαίος όρος είναι “Digital Restrictions Management”· κι από αυτόν πηγάζει το ακρωνύμιο “DRM” που συναντάται συχνότερα σε κείμενα σχετικά με το θέμα, απ' ότι ο πλήρης όρος.