Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

Optioneel vrij is niet genoeg

Er zijn distributies die wij niet aanbevelen, die gebruikers wél de mogelijkheid geven om alleen vrije software te installeren. Met die mogelijkheid kan een gebruiker die zijn vrijheid genoeg waardeert, en nadenkt over de kwestie, die distributie zó instellen dat het zijn of haar vrijheid respecteert.

Een distributie waarmee dit mogelijk is, is duidelijk beter dan ééntje die deze mogelijkheid niet levert. Maar daarmee is die distributie nog niet aan te bevelen. De meeste mensen in onze gemeenschap zijn zich namelijk niet bewust van dit probleem. We kunnen van de meesten van hen niet verwachten dat ze niet-vrije software afwijzen alleen maar omdat de distributie die mogelijkheid slechts aanbiedt.

Dus als we overwegen een distributie aan te bevelen, moeten we bedenken aan wie we het gaan aanbevelen. Dat zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:

  1. Specifieke gemotiveerde vrije-softwareaanhangers waarvan we weten dat ze moeite zullen doen om niet-vrije software te vermijden.
  2. Een grote groep zoals het algemene publiek.

In het eerste geval kunnen we de distributie aanraden als die een duidelijke en betrouwbare manier biedt om niet-vrije software te weigeren.

Echter, om een distributie aan het algemene publiek te kunnen aanraden, moeten we toezien op de criteria de we gebruiken: een expliciete belofte om geen niet-vrije programma's aan te bieden of te suggereren. Op deze manier weten we dat de distributie mensen niet in die richting zal leiden.

Vertalingen van dit artikel:

[en] English   [de] Deutsch   [fr] français   [hr] hrvatski   [it] italiano   [ja] 日本語   [nl] Nederlands   [pt-br] português   [ro] română   [ru] русский   [tr] Türkçe   [uk] українська   [zh-cn] 简体中文  

 [FSF logo]  “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”