Aceasta este o traducere a unei pagini originale scrisă în engleză.

Opțional liberă nu este destul

Există distribuții pe care noi refuzăm să le recomandăm care oferă utilizatorului opțiunea de a instala doar programe libere. Dată această opțiune, un utilizator care pune preț pe libertate și se gândește la problemă, poate să facă aceste distribuții să-i respecte libertatea.

O distribuție care oferă acea opțiune este clar mai bună decât una care nu oferă acea opțiune. Dar acea opțiune nu face ca distribuția să fie în regulă de recomandat la modul general. Până la urmă, majoritatea oamenilor din comunitatea noastră nu sunt conștienți de această problemă. Nu ne putem aștepta ca majoritatea lor să respingă programele nelibere doar pentru că distribuția oferă o modalitate de a face acest lucru.

Deci dacă luăm în considerare dacă să recomandăm sau nu o distribuție, trebuie să luăm în considerare cui i-am recomanda-o. De exemplu, ar putea să fie:

  1. Anumiți susținători dedicați ai programelor libere despre care știm că vor depune efortul de a evita programele nelibere.
  2. Un grup mare, care poate fi publicul larg.

În primul caz, am putea să recomandăm distribuția dacă distribuția pune la dispoziție o modalitate clară și de încredere prin care să fie respinse programele nelibere.

Totuși, pentru a recomanda distribuția publicului larg, trebuie să insistăm pe criteriile pe care de fapt le folosim: un angajament explicit de a nu oferi sau sugera programe nelibere. În acest fel, vom ști că distribuția nu va îndruma publicul să instaleze vreunul din aceste programe.

Traduceri ale acestei pagini:

[en] English   [de] Deutsch   [fr] français   [hr] hrvatski   [it] italiano   [ja] 日本語   [nl] Nederlands   [pt-br] português   [ro] română   [ru] русский   [tr] Türkçe   [uk] українська   [zh-cn] 简体中文  

 [FSF logo]  “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”