Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

Vrije onderwijsmaterialen

Vrij onderwijsmateriaal is net zoals Vrije Software een kwestie van vrijheid. Het gaat over het toepassen van de principes van Vrije Software op algemene kennis en onderwijsmateriaal. Kennis zou zonder beperkingen toegankelijk moeten zijn en mag niet als eigendom worden beschouwd. Het is geen consumentenproduct dat na een tijdje verouderd is of een paar schoenen dat versleten is na intensief gebruik. Kennis is een natuurlijke en overvloedige hulpbron en verbetert naarmate het meer gebruikt wordt: hoe vaker het wordt gebruikt en verspreid, hoe meer het groeit in het voordeel van ons allemaal. Nieuwe maatregelen die zijn ontworpen om eigendom van kennis te bevorderen, die op maat zijn gemaakt om mensen ervan te weerhouden toegang te krijgen tot kennis en het te gebruiken en delen, zijn een samenzwering om menselijke vooruitgang te belemmeren.

Deze principes over de vrijheid van kennis zijn altijd onderdeel geweest van het GNU-project. In 1999 introduceerden we het concept van een Vrije Universele Encyclopedie en Naslagwerk, dat in de praktijk is gebracht door het Wikipedia-project.

Wikipedia
Wikipedia wordt geschreven door duizenden vrijwilligers van over de hele wereld, en is het beste voorbeeld van kennis die zonder beperkingen kan worden gebruikt en beschikbaar is voor iedereen. Lezers van Wikipedia kunnen de artikelen kopiëren, gebruiken en aanpassen, mits de bron wordt aangeduid en alle afgeleide werken beschikbaar worden gesteld onder dezelfde voorwaarden (zie auteursplicht).
Project Gutenberg
Dit project biedt boeken aan met algemene kennis die vrij is (als in vrijheid). Het publiceert werken in het publieke domein als platte digitale tekst. Als je op zoek bent naar een kopie van een klassiek boek zou je hier kunnen beginnen.

Ze hebben een zeer duidelijke uitleg over het verschil tussen vrij en gratis als het gaat om gedrukt materiaal.

GNU-project
We houden een lijst met vrije boeken bij, voornamelijk documentatie van Vrije Software. We publiceren ook GNU-handleidingen online. Alle boeken die de Free Software Foundation uitgeeft zijn vrij als in vrijheid.
Free Technology Academy
De Free Technology Academy (FTA) is een initiatief van verschillende onderwijsinstellingen uit meerdere landen. Zij willen bijdragen aan een samenleving waarin alle gebruikers bestaande kennis kunnen bestuderen, en er aan deel kunnen nemen en er op voortborduren, zonder beperkingen. De FTA biedt een online programma op masterniveau aan met cursusmodules over Vrije Technologieën. Deze cursussen worden volledig online gegeven op een virtuele campus die is gebaseerd op het Campus Project-interoperabiliteitsraamwerk.

De FTA is een samenwerking tussen het Free Knowledge Institute, de Open Universiteit van Catalonië (Spanje) en de Open Universiteit van Nederland. Een grotere groep Associate Partners vormt een aanvulling op de basis met een netwerk van organisaties die een gezamenlijk belang hebben bij cursussen op het gebied van Vrije Technologie. De FTA breidt het huidige netwerk van partners en samenwerkingen voortdurend uit en moedigt zowel individuen als organisaties aan om bij te dragen aan de gemeenschap.

We zoeken vrije educatieve spellen, of informatie over vrije spellen die gebruikt kunnen worden voor educatieve doeleinden. Neem contact op met <education@gnu.org>.