This translation may not reflect the changes made since 2022-04-16 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

GCompris

Opis

GCompris je višeplatformski cjeloviti obrazovni paket za djecu u dobi od dvije do deset godina i dio je projekta GNU. Sadrži više od 140 zabavnih radnji koje pomažu mlađoj djeci svladati vještine kao što su prepoznavanje slova i brojeva, korištenje miša i tipkovnice, osnovne algebarske vježbe, čitanje analognog sata, vektorsko crtanje, učenje jezika kroz igru i mnogo više. Program uključuje jednostavan obrađivač teksta za stvaranje dokumenata s osnovnim oblikovanjem teksta. Druga značajka je alat za animaciju koji je moguće upotrijebiti kao jednostavan i učinkovit način obogaćivanja priča te tako poboljšati komunikaciju s djecom i pomoći im u njihovom izražavanju.

Sve aktivnosti u GComprisu su grupirane na žutoj traci na lijevoj strani ekrana, odakle dijete može odabirati čim se program pokrene. Ovakav dizajn pojednostavljuje dodavanje novih aktivnosti ili prilagođavanje programa određenim potrebama. Sam program i sve aktivnosti dostupni su na mnogo različitih jezika.

Da biste saznali više: Katalog FSF-a, Službene web stranice GComprisa

Tko ga koristi i kako

Njegov dizajn temeljen na aktivnostima čini ga visoko i lako prilagodljivim određenim okruženjima. Jedan primjer inovativnog korištenja programa je rad kojeg je napravio Projekt uvida države Kerale u Indiji. Projekt ima za cilj donijeti dobrobiti slobodnog softvera osobama s poteškoćama koje žive u toj državi. Ustanovili su da je GCompris moćan alat za poboljšanje komunikacijskih i motoričkih vještina osoba s mentalnim poteškoćama kao što su autistična djeca. Projekt koristi i prilagođava program za određene potrebe ciljane zajednice.

Tim Projekta uvida implemetirao je modul za obuku za nastavnike koji pruža upute o tome kako koristiti različite radnje GComprisa pri radu s djecom s posebnim potrebama, kako bi se pomoglo toj djeci steći sposobnosti kao što su koordinacija između očiju i ruku, pamćenje, slušanje i poboljšavanje djetetove pažnje. Modul je primjenjiv na različite razine obrazovanja, od predškolskog do osnovnoškolskog. Isto tako, roditeljima i pedagozima podijeljen je mali priručnik koji im pomaže shvatiti kako koristiti softver da bi poboljšali dječje vještine.

GCompris se koristi i kako bi se pomoglo starijoj djeci razumjeti odnos između brojeva, naučiti osnovne aritmetičke operacije, uvježbati ih analitički razmišljati i poboljšati komunikacijske vještine, jednako kao i pravopis, čitanje i pisanje.

Zašto

Nastavnici izvještavaju da im je iznimno lako uvrstiti GCompris u njihov nastavni plan budući da ga djeca smatraju intuitivnim i zabavnim za korištenje. Program je također i izvrsno sredstvo za djecu i odrasle s mentalnim poteškoćama.

GCompris je postao važno sredstvo za ubrzavanje procesa dječjeg učenja u prilikama zemalja u razvoju, kao što je Indija, gdje je jedina mogućnost da se dijete upozna s računalima za vrijeme školovanja. U školi, računala se često dijele i djeca imaju ograničeno vrijeme pojedinačnog pristupa. GCompris je jednostavan za korištenje i intuitivan, tako da je naročito koristan u takvim okruženjima jer praktički treba vrlo malo vremena da bi se shvatilo kako program radi. S GComprisom djeca brzo razviju motoričke vještine potrebne za korištenje računala.

Ishodi

GCompris poštuje temeljne korisnikove slobode i to je dozvolilo razvijateljima i stručnjacima Projekta uvida da prilagode softver potrebama djece, stvarajući nove aktivnosti i predlažući inovativno korištenje programa kako bi se pomoglo autističnoj djeci i njihovim roditeljima. Tim Projekta uvida je isto tako slobodan distribuirati primjerke izmijenjene inačice nastavnicima i roditeljima, koji mogu program koristiti kod kuće bez ograničenja. Izmijenjena inačica pokazala se učinkovitom u poboljšavanju akademskog i funkcionalnog potencijala djece s intelektualnim poteškoćama.