This translation may not reflect the changes made since 2017-12-11 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Zašto Copyleft

“Kada se radi o obrani slobode drugih osoba, pritajiti se i ne činiti ništa čin je slabosti, a ne skromnosti.”

U GNU projektu ljudima obično preporučujemo korištenje copyleft licenci kao što je GNU GPL, radije nego popustljivih slobodnih softverskih licenci koje nisu copyleft. Ne osuđujemo strogo licence koje nisu copyleft—zapravo, povremeno ih i preporučujemo u specifičnim slučajevima—ali promicatelji tih licenci imaju sklonost grubo osuđivati GPL.

U jednoj takvoj raspravi, jedna osoba je izjavila da je njezina uporaba jedne od BSD licenci bila “čin skromnosti”: “Ne tražim ništa od onih koji koriste moj kod, osim da me navedu kao autora.” Prilično je nategnuto opisati pravni zahtjev za navođenjem autora kao “skromnost”,ali ovdje postoji i dublje značenje koje treba razmotriti.

Skromnošću se odričete vlastite koristi, ali vi i onaj tko koristi vaš kod niste jedini na koje utječe odabir softverske licence koju ćete koristiti za vaš kod. Netko tko vaš kod koristi u neslobodnom programu pokušava osporiti slobodu drugih i, ako mu to dozvoljavate, ne uspijevate obraniti njihovu slobodu. Kada se radi o obrani slobode drugih osoba, pritajiti se i ne činiti ništa čin je slabosti, a ne skromnosti.

Objavljivanje svojeg koda pod jednom od BSD licenci ili pod nekom drugom popustljivom licencom koja nije copyleft nije pogrešno; program je i dalje slobodan softver i još uvijek je doprinos zajednici. Ali to je slab i u većini slučajeva ne baš najbolji način promicanja slobode korisnika da dijele i mijenjaju softver.