Deze vertaling bevat nog niet de wijzigingen die zijn gemaakt sinds 2022-01-19 in het originele Engelstalige artikel.

Je zou kunnen kijken naar deze wijzigingen. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.

GNU/Linux-distributies

Vrije GNU/Linux-distributies bevatten alleen vrije software en raden ook alleen dat aan. Zij verwerpen niet-vrije toepassingen, niet-vrije programmeerplatforms, niet-vrije stuurprogramma's, niet-vrije firmware“blobs”, en alle andere niet-vrije software en documentatie. Als ze ontdekken dat dergelijke zaken er per ongeluk toch in zitten, zullen ze het verwijderen.

Vrije GNU/Linux-distributies

We raden het gebruik van een vrije GNU/Linux-distributie aan, één waar helemaal geen niet-vrije (private) software in zit. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je geen enkel niet-vrij programma gebruikt. Hier is onze lijst van dergelijke distributies:
Vrije GNU/Linux-distributies.

Al deze distributies kunnen hulp gebruiken bij de ontwikkeling. Dus als je een effectieve bijdrage wilt leveren aan vrije GNU/Linux-distributies, raden we je aan om te helpen bij de ontwikkeling van een bestaande vrije distributie in plaats van een nieuwe te beginnen.

Vrije niet-GNU-distributies

Deze systeemdistributies zijn vrij, maar hebben grote verschillen met GNU. Je zult merken dat deze distributies anders werken dan GNU/Linux. Ze voldoen echter wel aan dezelfde ethische criteria die we ook toepassen op GNU/Linux-distributies.
Vrije niet-GNU-distributies.

Al deze distributies kunnen hulp gebruiken bij de ontwikkeling. Dus als je een effectieve bijdrage wilt leveren op dit gebied, raden we je aan om te helpen bij de ontwikkeling van een bestaande vrije distributie in plaats van een nieuwe te beginnen.

Richtlijnen voor vrije distributies

Hier is een lijst van problemen die een distributie ervan kunnen weerhouden om als volledig vrij te worden beschouwd:
Richtlijnen voor vrije systeemdistributies.

Gebruikelijke distributies

Veel bekende GNU/Linux-distributies voldoen niet aan onze richtlijnen. Hun problemen zijn hier beschreven:
Waarom we andere populaire systemen niet kunnen aanbevelen.

We doen een beroep op de ontwikkelaars van deze distributies om de niet-vrije gedeeltes te verwijderen en hun distributies samen te stellen met uitsluitend vrije software.

Optioneel vrij is niet genoeg

Bij sommige GNU/Linux-distributies hebben gebruikers de mogelijkheid om alleen vrije software te installeren. Voor meer informatie, zie:
Waarom optioneel vrij niet genoeg is.

Waarom is dit belangrijk?

Als een GNU/Linux-distributie niet-vrije software bevat, veroorzaakt dit twee soorten problemen:

Het eerste probleem is een direct probleem: het heeft invloed op de gebruikers van de distributie, als zij niet-vrije software installeren. Het tweede probleem weegt echter zwaarder, omdat het invloed op de gehele gemeenschap heeft.

De ontwikkelaars van niet-vrije distributies zeggen niet: “Wij verontschuldigen ons voor de niet-vrije componenten in onze distributie. We weten niet wat ons ertoe heeft gebracht deze mee te leveren. We hopen dat we voor de volgende uitgave onze aandacht op vrijheid kunnen richten.” Als zij dit zouden doen, zouden ze minder slechte invloed hebben.

In plaats daarvan, presenteren zij de niet-vrije software in hun systemen als een positief aspect; ze zeggen dat het doel is om “de best mogelijke gebruikerservaring” te bieden, of iets dergelijks, in plaats van vrijheid. Met andere woorden, zij zorgen ervoor dat mensen gemak boven vrijheid plaatsen—wat tegen onze campagne werkt om vrijheid het primaire doel te laten zijn.

Het feit dat deze distributies geen vrijheid leveren is waarom we ze niet kunnen aanbevelen. Dat zij mensen aanleren om vrijheid niet te waarderen is waarom we bezorgd zijn hierover.