Deze vertaling bevat nog niet de wijzigingen die zijn gemaakt sinds 2017-01-25 in het originele Engelstalige artikel.

Je zou kunnen kijken naar deze wijzigingen. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.

Apple's besturingssystemen zijn malware

Andere voorbeelden van niet-vrije malware

Software is malware (een samentrekking van malicieus en software) als het zo ontworpen is dat het de gebruiker met opzet schade berokkent of mishandelt. (Hierbij gaat het niet om fouten die per ongeluk zijn gemaakt.) Deze pagina legt uit waarom de software in de computers van Apple malware is.

Malware en niet-vrije software zijn twee verschillende kwesties. Het verschil tussen vrije software en niet-vrije software gaat over de vraag of de gebruikers controle hebben over het programma of andersom. Het gaat niet er niet direct om wat het programma doet wanneer het uitgevoerd wordt. In de praktijk is niet-vrije software echter vaak malware, omdat het bewustzijn van de ontwikkelaar dat gebruikers machteloos zijn om frauduleuze functionaliteiten te verwijderen, de ontwikkelaar verleidt om er een aantal in te bouwen.

Soorten malware

Apple-achterdeuren

Apple-DRM

Apple-onveiligheid

Apple-tralies

Hier is een artikel over de code-ondertekeningen, die de iDingen gebruiken om de gebruiker op te sluiten.

Interessant genoeg is Apple begonnen met het beperkt doorlaten van dingen door de muren van de iGevangenis: gebruikers kunnen nu apps installeren met behulp van broncode, indien die geschreven is in Swift. Gebruikers kunnen dit niet vrij doen omdat ze zichzelf moeten identificeren. Hier zijn de details. Hoewel dit een spleet in de gevangenismuren is, kunnen we nog niet zeggen dat de iDingen niet langer gevangenissen zijn.

Apple-manipulatie

Apple-invloed

Bedrijven achter niet-vrije software knijpen hun klanten uit door het opleggen van willekeurige limieten op het gebruik van de software. Deze paragraaf vermeldt voorbeelden van harde verkooptechnieken en andere onrechtvaardige commerciële tactieken door Apple.

Apple-sabotage

Apple-spionage

Apple-tirannen