English [en]   العربية [ar]   català [ca]   čeština [cs]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   فارسی [fa]   français [fr]   hrvatski [hr]   Bahasa Indonesia [id]   italiano [it]   日本語 [ja]   lietuvių [lt]   മലയാളം [ml]   Nederlands [nl]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   русский [ru]   српски [sr]   தமிழ் [ta]   Türkçe [tr]   українська [uk]   简体中文 [zh-cn]   繁體中文 [zh-tw]  

This translation may not reflect the changes made since 2009-10-18 in the English original. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Шта је Копилефт?

Копилефт је општи метод да се програм (или други рад направи) слободним, и да се захтева од свих модификованих и проширених верзија програма да такође буду слободни.

Најједноставнији начин да направите програм слободним софтвером јесте да га ставите у јавни домен, без ауторског права. Ово омогућава људима да размањују програм и његова побољшања, ако тако желе. Али ово такође омогућава не-кооперативним људима да конвертују програм у својински софтвер. Они га могу мењати, мало или много, и расподељивати резултат као својински производ. Људи који приме програм у модификованој форми немају слободу коју је оригиналан аутор њима дао; посредник је то одузео.

У Пројекту ГНУ, наш циљ је да дамо свим корисницима слободу да расподељују и мењају ГНУ софтвер. Ако би посредник могао да одузме слободу, „имали бисмо много корисника“, али ти корисници не би имали слободу. Зато уместо да стављамо ГНУ софтвер у јавни домен, ми га „копилефт“ лиценцирамо. Копилефт каже да било ко ко расподељује софтвер, са или без накнаде, мора да проследи слободу да се даље копира и мења. Копилефт гарантује да сваки корисник има слободу.

Копилефт такође пружа подстицај за друге програмере да додају слободан софтвер. Важни слободни програми као што су ГНУ Ц++ преводилац постоје само захваљујући овоме.

Копилефт такође помаже програмерима који желе да допринесу побољшањима слободног софтвера да добију дозволу да то ураде.Ти програмери често раде за компаније или универзитете који би учинили скоро било шта да добију више пара. Програмер ће можда желети да допринесе своје измене заједници, али послодавац ће можда хтети да претвори измене у својински софтверски производ.

Када ми објаснимо послодавцу да није легално расподељивати побољшану верзију ако није слободан софтвер, послодавац обично одлучида га објави као слободан софтвер, радије него да га баци.

Да би смо копилефт лиценцирали програм, прво морамо да изјавимо да је заштићен ауторским правима; онда додамо услове расподељивања који су правно оруђе које даје свима право да користе, модификују, и расподељују програски код или било који други програм који је из њега настао, али само ако услови расподељивања остану не промењени. Стога, код и слободе постају правно нераздвољиве.

Ствараоци Својинског софтвера користе ауторска права да одузму корисницима слободе; ми користимо ауторска права да им гарантујемо слободе. Зато смо обрнули име, мењајући од „copyright“ ка „copyleft“.

Копилефт је начин коришћења ауторских права на програму. То не значи одрицати се ауторских права; у ствари, то би учинило копилефт неостваривим. Реч word „left“ у „copyleft“ се не односи на глагол „напустити“ — само на смер који је супротан од „right“.

Копилефт је општи концепт, и не можете директно примењивати општи концепт; можете само користити специфичну реализацију концепта. У Пројекту ГНУ, услови специфичних дистрибуција које користимо за већину софтвера су садржани у ГНУ-овој општој јавној лиценци (доступне у ХТМЛ, текст, и Тексинфо формату). ГНУ-ова општа јавна лиценца се често скраћено зове ГНУ ОЈЛ. Такође постоји и страна о Често постављаним питањима о ГНУ ОЈЛ. Такође можете читати и зашто ЗСС добија задатке за ауторска права од учесника.

Алтернативна форма копилефта, ГНУ-ова мања општа јавна лиценца (МОЈЛ) (доступна у ХТМЛ, текст, и Тексинфо формату), се односи на неколико (али не све) ГНУ библиотека. Да научите више о правилном коришћењу МОЈЛ-а, молимо прочитајте чланак Зашто не би требали да користите Мању ОЈЛ за вашу библиотеку.

ГНУ-ова слободна лиценца документације (СЛД) (доступна у ХТМЛ, текст и Тексинфо формату) је облик ауторског права намењеног за коришћење на приручницима, уџбеницима, и другој документацији да обезбеди свима ефективну слободу да копирају и ипоручују, са или без модификација, било комерцијално или не-комерцијално.

Одговарајућа лиценца је укључена у већину приручника, и у сваку дистрибуцију изворног ГНУ кода.

Све ове лиценце су дизајниране тако да их једноставно можете применити на ваш рад, претпостављајући да сте власник ауторског права. Не морате да модификујете лиценцу да бисте то урадили, само укључите копију лиценце у свој рад, и додајте поруку у изворне фајлове који прописно указују на лиценцу.

Коришћење истих израза дистрибуција за много различитих програма, олакшава копирање кода између различитих програма. Пошто сви они имају исте термине дистрибуција, нема потребе да се мислите дали су термини компатибилни. Мања ОЈЛ садржи ставку која вам допушта да модификујете термине дистрибуције према обичној ГПЛ, тако да бисте могли да копирате код у неки други програм који је заштићен ГПЛ-ом.

Ако бисте желели да лиценцирате копилефтом свој програм са ГНУ-ом ОЈЛ или са ГНУ-ом МОЈЛ, молимо погледајте страницу лиценцних упутстава за савет. Молим приметите да морате користити цео текст лиценци, ако користите неку. Свака је целина, и делимичне копије нису дозвољене.

Ако бисте желели да лиценцирате копилефтом свој приручник са ГНУ-ова СЛД, молимо погледајте упутства на крају СЛД текста, и страну ОСЛД упутстава. Поново, делимичне копије нису дозвољене.

Примедбе преводиоца:
У енглеском „copy“ у „copy-right“ значи копирати, „right“ значи (законско) право а може да значи и правац десно; „left“ у „copy-left“ може да значи напустити (прошло време од „leave“) али овде значи правац лево.

НАЗАД НА ВРХ


[FSF logo]“Our mission is to preserve, protect and promote the freedom to use, study, copy, modify, and redistribute computer software, and to defend the rights of Free Software users.”

The Free Software Foundation is the principal organizational sponsor of the GNU Operating System. Support GNU and the FSF by buying manuals and gear, joining the FSF as an associate member, or making a donation, either directly to the FSF or via Flattr.