Aquesta pàgina és la traducció d'una pàgina original en anglès.

MyDoom i vosaltres

Vaig créixer en una comunitat els membres de la qual cometien de vegades crims tan greus com ara homicidis. A la ciutat de Nova York, amb els seus vuit milions d'habitants, hi havia centenars d'homicidis cada any, la majoria comesos per gent que vivia a la ciutat. Els robatoris i els assalts violents encara eren més comuns.

Altres mals més relacionats amb la informació que amb la violència física eren també habituals. Per exemple, alguns policies de Nova York mentien habitualment al banc dels testimonis, i fins i tot van crear una paraula per a això: en lloc de «testimoni», qualificaven les seves aparicions als jutjats de «mentimoni» [1]. Alguns programadors de Nova York van caure a la pràctica, legal però socialment destructiva, del programari privatiu: oferien paquets de programari atractius a la gent sense el codi font, i els exigien la promesa de no compartir-los amb ningú més.

Malgrat la continuïtat d'aquests mals, mai a la vida no he vist ningú intentant condemnar tots els novaiorquesos sobre la base de les maldats que només alguns han comès. No he vist ningú que suposi que tots els ciutadans de Nova York són culpables d'homicidi, de violència, de robatori, d'estafa o d'escriure programari privatiu. La gent és conscient que el simple fet que alguns novaiorquesos hagin fet aquestes coses no justifica que ens tractin a tots com a culpables. Això seria «culpabilitat per associació», i tothom sap que és injust.

Ara visc a la petita ciutat de Cambridge, estat de Massachusetts. També s'hi produeixen homicidis i robatoris. No sé si la policia de Cambridge acostuma a mentir als jutjats, però el programari privatiu hi predomina. Igualment, mai no he vist ningú condemnar tota la ciutat de Cambridge per això. També aquí la gent reconeix que la culpabilitat per associació és una injustícia.

Tanmateix, la gent no sempre se'n recorda d'aplicar aquest principi. La meva comunitat virtual, la comunitat del Programari Lliure que he ajudat a construir des de fa vint anys desenvolupant el sistema operatiu GNU, és ara víctima d'una campanya de culpabilitat per associació. Un cert nombre d'articles (n'he vist alguns) han intentat culpar la nostra comunitat sencera del desenvolupament del virus MyDoom.

Podem estar segurs que alguns habitants de Nova York han comès assassinats, perquè han estat jutjats i condemnats. No sabem si algú de la comunitat del programari lliure ha participat en el desenvolupament de MyDoom. Els desenvolupadors no han estat identificats; ells saben qui són, però vosaltres i jo només podem especular. Podríem especular que usuaris de GNU/Linux van desenvolupar el virus per atacar SCO. Podríem especular que Microsoft va desenvolupar el virus per a què en rebéssim la culpa. Podríem especular que antics empleats de SCO, descontents, van desenvolupar el virus per venjar-se. Però no hi ha cap evidència sobre aquestes especulacions.

Si algun dia descobrim que els que van desenvolupar el virus eren usuaris de programari lliure, llavors la meva comunitat virtual estarà en la mateixa situació que Nova York o Cambridge: quedarà provat que alguns membres han actuat destructivament.

Això no sorprendria ningú. La comunitat del programari lliure compta els seus membres per desenes de milions, i és més gran que Nova York o fins i tot que Shangai. Amb tanta gent es fa difícil esperar que tothom tingui un comportament ètic. Les persones que participen a la nostra comunitat tenen com a mínim un rebuig parcial a una pràctica no ètica: el programari privatiu. Però això no garanteix perfecció. La presència d'uns quants malfactors entre molts milions de persones no és una sorpresa (i no és excusa per a la culpabilitat per associació).

Estic segur que gairebé tots els lectors d'aquest article no tenen res a veure amb el desenvolupament del virus MyDoom. Així que si algú us està acusant, no actueu a la defensiva. Vosaltres no teniu més a veure amb el virus que el vostre acusador, o sigui que digueu-ho amb el cap ben alt.

Si algú té coneixement o evidències sobre qui va desenvolupar el virus, confio que farà una acusació contra aquestes persones especifiques, basada en proves concretes. Però ningú no hauria d'acusar sense proves, i no hi ha excuses per a la culpabilitat per associació. Ni a Nova York, ni a Cambridge, ni al Món Lliure.

N. del T.:
  1. A l'original, testilying, barreja de testifying (testificar) i lying (mentir).