Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

MyDoom en jij

Ik ben opgegroeid in een gemeenschap met daarin mensen die misdaden hebben begaan, tot moord aan toe. In de stad New York, met z'n 8 miljoen inwoners, gebeurden honderden moorden per jaar, voonamelijk gepleegd door zijn inwoners. Gewelddadige overvallen waren er nog meer.

Er waren ook veel andere kwade praktijken met betrekking tot gesjoemel met informatie. Sommige agenten bijvoorbeeld logen in de getuigenbank en bedachten er zelfs een apart woord voor: in plaats van “testifying” hadden ze het over “testilying”. Sommige programmeurs uit New York vervielen in het legale, maar sociaal onaangepaste, gedrag van het maken van private software: ze boden klanten leuke softwarepakketten te koop aan zonder broncode en dwongen af dat de klanten dit niet zouden delen met anderen.

Ondanks deze heersende criminaliteit ben ik nog nooit iemand tegengekomen die alle New Yorkers trachtte te veroordelen op basis van wat een handvol criminelen allemaal uitvrat. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die aannam dat alle inwoners van New York schuldig waren aan moord, doodslag, beroving, meineed of het maken van private software. Mensen weten dat niet iedere New Yorker schuldig is aan deze criminaliteit alleen maar omdat bekend is dat sommige New Yorkers ze plegen. Dat heet “schuld door associatie” en mensen weten dat dit niet klopt. Ik woon tegenwoordig in de kleinere stad Cambridge (in de staat Massachusetts). Ook hier vinden moorden en overvallen plaats; ik weet niet of de politie hier ook liegt in de getuigenbank maar private software tiert hier welig. Ik heb echter nog niemand gezien die daarom heel Cambridge beschuldigt. Ook hier begrijpt men dat schuld door associatie niet juist is.

Ik woon nu in de kleinere stad Cambridge, Massachusetts. Ook hier is moord en doodslag; ik weet niet of de politie hier ook regelmatig liegt in de rechtszaal maar wel dat er veel private software is.Ik ben echter nog niemand tegengekomen die hier de gehele stad voor verantwoordelijk houd. Ook hier weet men dat je nog niet schuldig bent door ergens mee in verband te worden gebracht.

Mensen willen het echter nog wel eens vergeten. Mijn virtuele gemeenschap, de vrije software gemeenschap die ik heb helpen opbouwen sinds 1984 met het ontwikkelen van het GNU besturingssysteem, is nu het slachtoffer van een hetze met als kern schuld door associatie. Een aantal artikelen —ik heb er een paar gezien— beschuldigd de hele gemeenschap van het ontwikkelen van het virus “MyDoom”.

We kunnen er zeker van zijn dat een aantal New Yorkers een moord hebben gepleegd. Ze zijn immers door een rechtbank schuldig bevonden en bestraft daarvoor. We weten niet of iemand binnen de vrije software gemeenschap mee heeft geholpen aan de ontwikkeling van het MyDoom virus. Er zijn geen ontwikkelaars geïdentificeerd; ze weten zelf wie ze zijn maar wij kunnen alleen maar speculeren. We kunnen speculeren dat gebruikers van GNU/Linux het virus hebben gemaakt om SCO aan te vallen. We kunnen ook poneren dat Microsoft het virus heeft gemaakt zodat wij de schuld zouden krijgen. We kunnen speculeren dat ontevreden medewerkers van SCO het virus hebben gemaakt om wraak te nemen. Maar er is geen enkel bewijs voor welk van deze aannames dan ook.

Als op een gegeven moment duidelijk wordt dat de ontwikkelaars van het virus afkomstig waren uit de vrije software gelederen dan zal mijn virtuele gemeenschap in dezelfde situatie verkeren als New York en Cambridge: het is dan duidelijk dat sommigen onder hun leden/inwoners zich schuldig maken aan crimineel gedrag.

Daar hoeft niemand verbaasd over te zijn. De vrije software gemeenschap heeft tientallen miljoenen leden, groter dan New York of zelfs Shanghai. Je kunt moeilijk verwachten dat iedereen binnen zo'n gemeenschap zich ethisch opstelt. Onze gemeenschap heeft zichzelf gevormd rond een gedeeltelijke of gehele afwijzing van één onethische praktijk, die van private software. Maar dat is geen garantie voor perfectie. De aanwezigheid van een handvol criminele elementen tussen miljoenen is geen verrassing — en ook geen reden voor schuld door associatie.

Ik ben er van overtuigd dat de meeste lezers van dit artikel niets te maken hadden met de ontwikkeling van het MyDoom virus. Dus als iemand je beschuldigd, spring dan niet in het defensief. Je hebt net zo weinig van doen met het virus als je aanklager, dus hou je rug recht en zeg hem dat.

Als iemand wetenschap heeft of bewijs over wie het virus heeft ontwikkeld, dan hoop ik dat diegene naar buiten treedt en specifieke beschuldigingen zal uiten richting specifieke mensen, gebaseerd op specifiek bewijs. Maar niemand moet in het wilde weg gaan beschuldigen zonder bewijs en er is geen excuus voor schuld door associatie. Niet in New York, niet in Cambridge en niet in de vrije wereld.