Ovo je prijevod izvorne stranice na engleskom.

Često postavljana pitanja o slobodnom softveru i obrazovanju

Mnogi zagovornici slobodnog softvera nailaze na poteškoće dok s upraviteljima obrazovnih ustanova razgovaraju o prednostima korištenja i poučavanja slobodnog softvera. Školski upravitelji često nikada nisu niti čuli za slobodan softver ili su čuli samo za “softver otvorenog koda” (engl. open source), što kod njih pobuđuje mnoge dvojbe. Ovdje smo stavili na jedno mjesto neka od najčešćih pitanja i najbolje moguće odgovore na njih kako bismo uklonili te dvojbe.

Kao učitelj, trudio sam se objasniti školskim upraviteljima prednosti koje softver otvorenog koda može donijeti našoj školi, ali ne čine se zainteresiranima.

“Softver otvorenog koda” odnosi se samo na tehničke prednosti softvera. Škole mogu biti nezainteresirane po tom pitanju jer su vlasničkim softverom kojeg koriste tehnički zahtjevi najvjerojatnije već zadovoljeni. Morate s njima razgovarati o pojmu slobodnog (libre) softvera, a ne “softvera otvorenog koda”, tako da im možete objasniti filozofske i etičke razloge zbog kojih bi obrazovne ustanove trebale odbijati vlasnički softver.

Pogledajte razloge zašto bi obrazovne ustanove trebale koristiti i poučavati isključivo slobodan softver.

Volio bih da sve škole prijeđu na slobodan softver, ali mislim da je to beznadno. Tvrtke za vlasnički softver imaju preveliku moć, čak i nad školama. Situacija je obeshrabrujuća.

Iako je istina da su korporacije za vlasnički softver uspjele društvu nametnuti svoje proizvode koristeći škole kao promidžbene posrednike, istina je također i da su mnoge škole širom svijeta prihvatile slobodan softver s izvrsnim ishodima. Pogledajte našu sekciju s primjerima.

Kada smo još 1983. godine započeli naš Projekt GNU, situacija je i za nas bila vrlo obeshrabrujuća. Krenuli smo niodčega, a danas milijuni ljudi širom svijeta koriste slobodan (libre) softver.

Načelnik sam tehničkog instituta i želio bih poučiti naše studente korištenju i upravljanju slobodnom (libre) platformom, ali moram se pridržavati kurikuluma kojeg je postavilo ministarstvo obrazovanja, a koje zahtijeva poučavanje vlasničkih platformi i programa.

Ako ste doslovno prisiljeni poučavati neslobodan softver, trebali biste svojim studentima objasniti da taj softver smatrate neetičnim, da to činite samo zato što ste prisiljeni na to i da ćete to činiti što je moguće manje, kako biste mogli prijeći na poučavanje softvera koji poštuje slobodu.

Ne smijemo zaboraviti da škole imaju velik utjecaj na društvo, stoga je osvješćivanje naših studenata o prednostima slobodnog softvera način na koji vršimo pritisak na one koji donose odluke. Možete početi s pripovijedanjem vašim studentima o slobodnom softveru i njegovim etičkim vrijednostima, jer možda nisu nikada čuli za njega. S vašom potvrdom i podrškom, to može dovesti do formiranja grupe za slobodan softver u vašoj školi. Zatim ta grupa može, pišući pisma ministarstvu, organizirajući događanja na kojima će promicati slobodan softver i drugim sličnim aktivnostima, učiniti da se njezin glas čuje.

Kada računalni korisnici počnu zahtijevati svoja prava, vlade će morati donositi svoje zakone sukladno tome. To je razlog zašto je politička i društvena svjesnost osnovno gledište koje nije moguće zanemariti kada se govori o slobodnom softveru.