Aquesta traducció no reflecteix els canvis fets des de 2021-08-30 a l' original anglès.

Podeu donar un cop d'ull a aquests canvis. Vegeu la Guia de traducció per informar-vos sobre la coordinació i publicació de les traduccions d'aquest article.
Contacteu amb l'Equip de traducció per col·laborar en la traducció al català del web de GNU.

Usuaris de GNU que mai no han sentit parlar de GNU


Per saber més sobre aquest tema podeu llegir les nostres Preguntes freqüents sobre GNU/Linux, la pàgina Per què GNU/Linux? i la nostra pàgina sobre Linux i el Projecte GNU.


La major part de la gent mai no ha sentit parlar de GNU. Fins i tot la major part de la gent que utilitza el sistema GNU mai no ha sentit parlar de GNU, pel fet que moltes persones i companyies els hi han ensenyat que el sistema s'anomena “Linux». Alguns usuaris de GNU arriben sovint a dir que ells «utilitzen Linux», que és com dir «conduir el carburador» or «conduir la transmissió».

No obstant, aquells que coneixen GNU l'associen amb els ideals de llibertat del moviment del programari lliure. Aquesta associació no és accidental; el motiu per desenvolupar GNU va ser específicament fer possible utilitzar un ordinador i tenir llibertat.

Una persona que vegi el mot «GNU» per primera vegada a «GNU/Linux» no sabrà immediatament què representa, però haurà donat el primer pas per descubrir-ho. L'associació entre el mot GNU i les nostres metes de llibertat i solidaritat social existeix a la ment de centenars de milers d'usuaris de GNU/Linux que no coneixen GNU. Existeix a gnu.org i a la Viquipèdia. I existeix a la web; si aquests usuaris busquen GNU, trobaran les idees que GNU representa.

I encara que no la busquin, la poden trobar igualment. La retòrica del «codi obert» tendeix a allunyar l'atenció de la gent dels temes relacionats amb la llibertat dels usuaris, però no totalment; encara es parla sobre GNU i el programari lliure, i la gent té l'oportunitat d'arribar-hi. Quan això passi, és més probable que el lector presti atenció a les informacions sobre GNU (per exemple, que és l'obra d'una campanya per la llibertat i l'esperit comunitari) si sap que ell mateix és un usuari del sistema GNU.

A la llarga, anomenar al sistema «GNU/Linux» difon la consciència dels ideals de llibertat pels quals vàrem desenvolupar el sistema GNU. És també un útil recordatori per a les persones de la nostra comunitat que coneixen aquests ideals, en un món on s'han adoptat massa sovint, en el debat sobre el programari lliure, postures completament pràctiques (i per tant immorals). Quan us demanem que anomeneu al sistema «GNU/Linux», us estem demanant que ens ajudeu a difondre la consciència dels ideals del programari lliure.