Deze vertaling bevat nog niet de wijzigingen die zijn gemaakt sinds 2021-08-30 in het originele Engelstalige artikel.

Je zou kunnen kijken naar deze wijzigingen. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.

GNU-gebruikers die nog nooit van GNU gehoord hebben


Om meer over dit onderwerp te weten te komen kun je ook de GNU/Linux veelgestelde vragen lezen, of ons artikel Waarom GNU/Linux? en Linux en het GNU-project.


De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van GNU. Zelfs de meesten die GNU gebruiken hebben nog nooit van GNU gehoord, omdat mensen en bedrijven hen aanleren het “Linux” te noemen. GNU-gebruikers zeggen inderdaad vaak dat zij “Linux draaien”, wat te vergelijken is met praten over “je verbrandingsmotor rijden” of “je versnellingsbak rijden”.

Desalniettemin heeft GNU bepaalde associaties die mensen ontdekken zodra ze de naam horen: GNU is verbonden met de vrijheidsidealen van de vrije-softwarebeweging. Deze associatie berust niet op toeval; de motivatie voor het ontwikkelen van GNU was het gebruiken van software in alle vrijheid.

Iemand die voor het eerst de naam “GNU” in “GNU/Linux” ziet, zal niet meteen weten waar het voor staat, maar is één stap dichter bij het antwoord gekomen. Het verband tussen de naam GNU en ons doel van vrijheid en sociale solidariteit zit reeds in de hoofden van honderdduizenden GNU/Linux gebruikers die wél weet hebben van GNU. Het staat op gnu.org en op Wikipedia. Het is te vinden op het web; wanneer deze mensen zoeken op GNU, zullen ze uitvinden voor welke ideeën GNU staat.

Wanneer ze het niet zoeken zouden ze deze ideeën toch tegen kunnen komen. De verhalen over “open bron” leiden nogal eens af van onderwerpen als de vrijheid van gebruikers, maar niet helemaal; er wordt nog steeds gediscussieerd over GNU en vrije software en daar zouden mensen mee in aanraking kunnen komen. Wanneer dat gebeurt zullen zij meer aandacht hebben voor het verhaal van GNU (over onze campagne voor vrijheid en gemeenschapszin) wanneer ze weten dat ze gebruikers zijn van het GNU-systeem.

Verwijzen naar het systeem als “GNU/Linux” zal op lange termijn mensen bewust maken van de vrijheidsidealen die achter het ontwikkelen van GNU zitten. Het is ook een nuttig geheugensteuntje voor mensen binnen onze gemeenschap die de idealen kennen, in een wereld waar vrije software alleen op zijn praktische merites (en dus amoreel) wordt beoordeeld. Wanneer we je vragen het systeem “GNU/Linux” te noemen, doen we dit om een bewustwording op gang te brengen over de idealen van vrije software.