English [en]   català [ca]   Deutsch [de]   español [es]   français [fr]   日本語 [ja]   Nederlands [nl]   polski [pl]  

Deze vertaling bevat nog niet de laatste wijzigingen in het Engelstalige origineel. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.

Links naar Andere Vrije Software Websites

Om meer kennis te verspreiden over vrije software die geen GNU software is, verspreidt door de FSF, hebben we hier een aantal links verzameld naar andere websites die vrije software hebben of zich daarmee bezig houden.

We hebben hier geen links naar sites met bekende GNU/Linux distributies, noch naar bekende BSD systemen omdat deze sites ook toegang geven tot niet-vrije programma's. We horen graag van andere sites over vrije software die we hier zouden kunnen vermelden.

De FSF is niet verantwoordelijk voor de inhoud van andere websites. Ook niet voor hun actualiteit.

Vrije GNU/Linux distributies

Dit zijn de GNU/Linux distributies die wij kennen die zijn gemaakt van alleen vrije software. Deze zijn tegen niet-vrije toepassingen, niet-vrije ontwikkelplatforms, niet-vrije stuurprogramma's en niet-vrije software op een chip. Wanneer ze per ongeluk toch iets dergelijks bevatten en het wordt ontdekt, dan zullen ze het verwijderen. Zie Richtlijnen voor Distributie van Vrije Systemen om meer te weten te komen over wat nu eigenlijk een vrije GNU/Linux distributie is.

Wanneer je een distributie kent die wellicht in aanmerking komt maar die je hier niet genoemd ziet, vraag dan aan degenen die die distributie onderhouden of ze deze richtlijnen willen onderschrijven. Wanneer ze dat willen en hun distributie hier ook vernoemd willen zien worden, laat ze dan schrijven naar <gnu@gnu.org>. Sommige distributies zijn bezig zich volledig vrij te maken. We danken ze voor hun inspanningen op dit gebied en hopen ze spoedig hier in de lijst op te kunnen nemen.

Alle distributies hieronder zijn te installeren op de harde schijf van een computer en de meeste kan men ook live draaien. De lijst heeft geen tevoren bepaalde volgorde.

Andere vrije besturingssystemen

We zouden graag vernemen van andere vrije besturingssystemen die nastreven om alleen vrije software te gebruiken. Ontwikkelaars hiervan die willen dat deze gemeenschap van ze op de hoogte is moeten contact met ons opnemen via <gnu@gnu.org>. Deze systemen moeten ook voldoen aan de Richtlijnen voor Distributie van Vrije Systemen.

Verzamelingen van vrije software

Vrije software documentatie

De documentatie op deze sites kan verouderd zijn ten opzichte van de laatste versie, gedistribueerd door GNU.

Onofficële GNU sites

Vrije kennis & vrije cultuur

Organisaties, gelieerd aan vrije software

Sites over ontwikkeling en gebruik van vrije software

Bedrijven die ontwikkeling van vrije software steunen en alléén vrije software.

Organisaties voor vrijheid in computerontwikkeling en electronische communicatie

Hosting

Deze sites geven ruimte aan vrije software pakketten, vooral de broncode (we noemen hier geen andere bekende hostingsites omdat die advertenties hebben voor niet-vrije software). Neem zoals gewoonlijk contact met ons op op <webmasters@gnu.org> wanneer je voorstellen hebt voor toevoegingen aan de lijst.

Anderszins hebben we sites die algemene hosting ondersteuning bieden (inclusief email en web ondersteuning) met nadruk op de libre filosofie (ze zijn niet direct gericht op softwareontwikkeling).

Nieuws over vrije software

Deze sites bevatten nieuws over vrije software en (in sommige gevallen) GNU software.

NAAR BEGIN


[FSF logo] “Onze missie is het behouden, beschermen en promoten van de vrijheid om computersoftware te gebruiken, bestuderen, kopiëren, wijzigen en verspreiden, en het beschermen van de rechten van gebruikers van vrije software.”

De Free Software Foundation is de hoofdsponsor van het GNU besturingssysteem. Steun GNU en de FSF door handleidingen en andere gadgets te kopen, door lid te worden van de FSF of met een schenking, direct aan de FSF of via Flattr.