Deze vertaling bevat nog niet de wijzigingen die zijn gemaakt sinds 2020-12-12 in het originele Engelstalige artikel.

Je zou kunnen kijken naar deze wijzigingen. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.

Pas op voor tegenstrijdige “ondersteuning”

door Richard Stallman

Er zijn organisaties die beweren dat ze vrije software of het GNU-project ondersteunen, en lessen geven in het gebruik van niet-vrije software.

Het is mogelijk dat zij andere dingen doen die vrije software wel ondersteunen, maar die lessen doen dat in ieder geval niet. Integendeel: zij werken direct tegen de vrije-softwarebeweging door het promoten van het gebruik van die niet-vrije software. Dat vergroot de kracht van het praktische probleem dat wij juist willen oplossen.

Erger nog, hett legitimeert niet-vrije software. Het belangrijkste punt dat de vrije-softwarebeweging maakt is dat niet-vrije software onrechtvaardig is en niet zou moeten bestaan. Dat is waarom we een beweging nodig hebben om het te vervangen en te laten verdwijnen. Dergelijk onderwijs doet alsof het geen probleem is; dat is tot op het bot in tegenspraak met de vrije-softwarebeweging.

Mensen hebben natuurlijk het recht om die mening te hebben, maar zij moeten dan niet doen alsof die onze doelen steunt.

Nog erger, sommige van deze organisaties beweren dat hun cursussen in het gebruik van niet-vrije software zijn verbonden met, of zelfs gecertificeerd door het GNU-project of de Free Software Foundation. Het behoeft weinig uitleg dat we zo'n cursus nooit zouden certificeren of aanraden, noch er iets mee van doen willen hebben, behalve om het af te wijzen.

Het onderwijzen van niet-vrije software gaat tegen het doel van vrije software in; het onderwijzen onder de noemer van GNU of de term “vrije software” veroorzaakt verwarring over waar wij voor staan.

Als je een dergelijke organisatie aantreft, leg deze punten dan alsjeblieft uit aan de mensen die er aan werken: dat dergelijke cursussen direct tegen de principes van de vrije-softwarebeweging ingaan. Leg uit waarom -als zij het doel van vrije software willen helpen- zij mensen moeten aanleren om vrije software te kiezen, niet niet-vrije software goedpraten.