Αυτή είναι μία μετάφραση μιας αυθεντικής σελίδας στα Αγγλικά.

Κέντρο Πληροφορικής της Κοινότητας Ambedkar (AC3)

Οι παρακάτω πληροφορίες μας παραχωρήθηκαν από την ομάδα εθελοντών που εργάζονται στο Κέντρο.


Τοποθεσία

Το Κέντρο βρίσκεται στην περιοχή Sudharshan Layout, έξω από την οδό Bannerghatta, στην πόλη Bangalore, στην Πολιτεία της Karnataka, στην Ινδία.

Περί

Το Κέντρο Πληροφορικής της Κοινότητας Ambedkar δεν είναι ένα ιδιωτικό ή δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης πληροφορικής που το λειτουργούν νεολαίοι από μια τοπική ομάδα με όνομα Ambedkar Sanga, η οποία έχει δράση στις παραγκουπόλεις της περιοχής.

Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2007, σε μία προσπάθεια μεταφοράς του κόσμου των υπολογιστών κοντά στα μη προνομιούχα παιδιά και εφήβους που διαφορετικά θα είχαν πολύ μικρή δυνατότητα να έρθουν σ' επαφή με αυτή την τεχνολογία.

Η ομάδα αποτελείται από περίπου 15 παιδιά και νεαρά αγόρια και κορίτσια από 13 μέχρι 23 χρονών. Παρακολουθούν τάξεις 3 φορές την εβδομάδα, για 2 ώρες σε κάθε συνεδρία.

Κίνητρα

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Κέντρο στερείται ακόμη και των πιο βασικών συνθηκών διαβίωσης. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά από αυτό το μέρος θα πρέπει να αναπτύξουν και μια καλή δίψα για Ελευθερία, καθώς συγχρόνως θα μαθαίνουν πληροφορική, και το Ελεύθερο Λογισμικό εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό. Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι ένας τρόπος να μιλήσει κανείς για την Ελευθερία.

Πως το κάναμε

Δεν υπήρξε καμία διαδικασία μετάβασης. Είμαστε υποστηρικτές του Ελεύθερου Λογισμικού κι έτσι αρχίσαμε κατ' ευθείαν να εγκαθιστούμε Ελεύθερο Λογισμικό σε όλους τους υπολογιστές σε χρήση· συνεπώς, δεν αντιμετωπίσαμε καμία ιδιαίτερη δυσκολία στο στήσιμο των συστημάτων. Η κύρια δυσκολία μας αφορά την έλλειψη υλικού. Χρησιμοποιούμε μόνον φορητούς υπολογιστές και χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους μπορούμε να έχουμε. Βασιζόμαστε σε δωρεές για το έργο μας.

Δέσμευση στο Ελεύθερο Λογισμικό

Έχουμε πέντε σταθμούς εργασίας, όπου όλοι τους είναι φορητοί υπολογιστές και όλοι τους τρέχουν πλήρως ελεύθερα λειτουργικά συστήματα.

Όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε είναι Ελεύθερο Λογισμικό. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε το LibreOffice για λογιστικά φύλλα και για γενική συγγραφή εγγράφων, και το GIMP για επεξεργασία γραφικών.

Αποτελέσματα

Η πλοήγηση στον ιστό με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού βοηθά αυτά τα νέα αγόρια και κορίτσια να έχουν πρόσβαση στο έξω κόσμο με ασφάλεια κι αυτοπεποίθηση. Τα ελεύθερα προγράμματα επεξεργασίας γραφικών όπως το GIMP τους επιτρέπουν να εκφράζουν ελεύθερα και εύκολα τη δημιουργικότητά τους.

Ένα από τα μη προνομιούχα παιδιά που παρακολουθεί τις τάξεις στο Κέντρο, κατέκτησε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ικανοτήτων στη χρήση του GIMP. Τα έργα του παρουσιάστηκαν και πουλήθηκαν σε μια τοπική διάσκεψη Ελεύθερου Λογισμικού. Η εικόνα στα δεξιά τον δείχνει να παραδίδει στον Richard Stallman ένα αντίγραφο του δοκιμίου με τίτλο “Το μέλλον είναι δικό μας”, το οποίο παράχθηκε στο Κέντρο.

Μερικά από τα παιδιά που παρακολουθούν τις τάξεις μας, εγγράφονται και στα μαθήματα πληροφορικής στο σχολείο. Αναφέρουν ότι οι ικανότητες που απέκτησαν στο Κέντρο είναι μια ανεκτίμητη βοήθεια γι αυτά προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και να περάσουν με επιτυχία κι εκείνα τα μαθήματα.


Μαθαίνουμε ότι οι εξαιρετικές προσπάθειες των εθελοντών του Ελεύθερου Λογισμικού διευρύνονται σε αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Αν θα θέλατε να συνεισφέρετε ή να δωρίσετε φορητούς υπολογιστές σε αυτή την ομάδα, παρακαλώ ελάτε σε επαφή μαζί μας στο <education@gnu.org>.


Η εικόνα σε αυτή τη σελίδα παρέχεται υπό την άδεια CC-BY-SA, Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο.