This translation may not reflect the changes made since 2007-03-19 in the English original.

Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Cum să obțineți ajutor pentru software-ul GNU

Fundația pentru Software Liber (The Free Software Foundation - FSF) nu furnizează suport tehnic. Misiunea noastră este dezvoltarea, conservarea și protejarea software-ului liber. Le lăsăm altora oportunitatea de a-și câștiga existența furnizând suport tehnic. Noi considerăm că programatorii prestează un serviciu asemănător cu activitățile doctorilor și avocaților; ansamblul cunoștințelor din ambele profesii sunt distribuite în mod liber, dar cei ce le practică taxează pentru servicii. Prin urmare vă rugăm să nu ne trimiteți emailuri și să nu ne sunați la FSF pentru suport tehnic.

Puteți obține documentația pentru Proiectul GNU pe diferite căi și aceasta ar trebui să clarifice multe dintre întrebările d-voastră.

Multe companii redistribuie copii de software GNU, adeseori ca parte a unei distribuții GNU/Linux. Când găsiți „bug”-uri într-un program GNU pe care l-ați instalat ca parte a distribuției, este adeseori mai folositor să raportați problema direct distribuitorului, nu nouă. Uneori, distribuitorii au versiuni modificate ale software-ului GNU (ei sunt liberi să facă modificări) sau ei distribuie versiuni mai vechi. Prin urmare ei sunt cei în măsură să decidă dacă problema se datorează lor sau versiunii originale a software-ului.

Cu toate acestea, dacă găsiți vreo deficiență în versiunea canonică unui pachet GNU, vă rugăm să ne-o aduceți la cunoștință. Din acest motiv menținem liste de email pentru „bug”-uri în software-ul GNU. Iar dacă o listă de email nu este disponibilă, adresa <bug-PROGRAM@gnu.org> va direcționa mesajul d-voastră către grupul ce întreține respectivul program. Așadar, dacă descoperiți un „bug” într-o versiune standard a unui program GNU, vă rugăm să îl raportați pe această cale.

Când primim un raport despre un „bug”, în general încercăm să corectăm problema. Deși corectarea „bug”-urilor pare la prima vedere a fi asistență individuală, aceasta nu este o interpretare corectă; acestea sunt doar etape în pregătirea unei versiuni noi, îmbunătățite. Am putea chiar să vă trimitem un patch ce corectează problema raportată de d-voastră iar în acest fel ne ajutați cu testarea corecturii și cu asigurarea calității acesteia. Dacă raportul d-voastră despre un „bug” nu primește răspuns de la noi, s-ar putea să primiți răspuns de la un alt utilizator care citește mesajele de pe listele noastre de email referitoare la „bug”-uri.

Cu alte cuvinte, vă rugăm să nu ne cereți să vă ajutăm să instalați sau să vă învățăm cum să folosiți software-ul GNU – dar ne puteți spune cum eșuează o instalare sau dacă documentația e neclară.

Noi găzduim o serie de liste de email pentru software GNU. Listele de email a căror adresă încep cu help- sunt liste pentru obținerea de ajutor de la comunitate. Dacă nu puteți găsi o anumită listă pentru unul din programele GNU, vă rugăm folosiți lista help-gnu-utils.

Directorul de servicii FSF este o listă de persoane care oferă suport și alte servicii de consultanță.