This translation may not reflect the changes made since 2014-02-17 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Slobodne distribucije GNU/Linuxa

FSF nije odgovoran za druge mrežne stranice, niti za ažurnost informacija na njima.

Niže donosimo potpune i spremne za uporabu distribucije GNU/Linuxa za koje znamo da slijede smjernice za distribucije slobodnih sustava. Te su distribucije čvrsto predane politici uključivanja i nuđenja samo slobodnog softvera. One odbacuju neslobodne aplikacije, neslobodne platforme za programiranje, neslobodne upravljačke programe ili neslobodan binarni firmware bez izvornog koda (“blobs”). Ako ih greškom i uključe, one će ih ukloniti. Ako ste pronašli takav neslobodan softver ili dokumentaciju u nekoj od ovih distribucija, možete prijaviti problem i zaraditi GNU Bucks.

Druge se distribucije nastoje približiti potpuno slobodnom sustavu. Zahvaljujemo im na njihovom radu na postizanju tog cilja i nadamo se da ćemo ih jednog dana navesti u ovom popisu.

Sve distribucije koje slijede mogu se instalirati na tvrdi disk računala, a većinu je moguće pokrenuti i bez instalacije.

Nismo u mogućnosti preporučiti korištenje jedne distribucije ispred drugih, stoga su u ovoj listi navedene abecednim redom. Potičemo vas da pročitate ove kratke opise, a još i više da potražite njihove mrežne stranice i druge informacije kako biste odabrali onu koja je najbolja za vas.

Distribucija Opis
BLAG Linux and GNU BLAG Linux and GNU, distribucija GNU/Linuxa temeljena na Fedori.
Dragora Dragora, neovisna distribucija GNU/Linuxa temeljena na ideji jednostavnosti.
Dynebolic Dynebolic, distribucija GNU/Linuxa s posebnim naglaskom na audio i video obradi.
gNewSense gNewSense, distribucija GNU/Linuxa temeljena na Debianu i Ubuntuu, sponzorirana od strane FSF.
Musix GNU+Linux Musix, distribucija GNU/Linuxa temeljena na Knoppixu, s posebnim naglaskom na audio produkciji.
Parabola GNU/Linux Parabola GNU/Linux, distribucija temeljena na Archu čiji je prioritet jednostavno upravljanje softverskim paketima i sustavom.
Trisquel Trisquel, distribucija GNU/Linuxa temeljena na Ubuntuu koja je okrenuta prema malim poduzećima, kućnim korisnicima i obrazovnim centrima.

Ispod je popis distribucija za male sustave. Ove distribucije su namijenjene uređajima ograničenih resursa, kao na primjer bežičnim routerima. Slobodna distribucija za male sustave nije samostojna, ali mora imati mogućnost razvoja i izgradnje kao nadogradnja jednog od potpunih slobodnih sustava s gornjeg popisa, možda pomoću slobodnih alata distribuiranih uz samu distribuciju za male sustave.

Distribucija Opis
Librewrt GNU/Linux-Libre LibreWRT GNU/Linux-Libre, distribucija za računala s minimalnim resursima, kao što su Ben Nanonote, wifi routeri temeljeni na ath9k i drugi hardver.

Osim na svojim vlastitim mrežnim stranicama, mnoge od ovih distribucija su dostupne i na mirror.fsf.org. Slobodno ih preuzmite ili zrcalite od tamo, najbolje koristeći rsync. Održavatelji slobodnih distribucija mogu zatražiti zrcaljenje svojih projekata slanjem e-mail poruke FSF-ovim sistemskim administratorima.

Kompanije koje prodaju hardver s predinstaliranom slobodnom distribucijom GNU/Linuxa popisane su odvojeno.

Pojedinačni GNU-ovi paketi (većina kojih je uključena u ovdje navedene slobodne distribucije) opisani su odvojeno.

Vidite li nešto što nam je promaklo?

Znate li distribuciju koju ste očekivali pronaći na našoj listi, ali niste? Najprije provjerite zašto ne odobravamo neke česte distribucije. Ta mrežna stranica objašnjava razloge zašto više općepoznatih distribucija ne udovoljava našim smjernicama. Ako distribucije nema ni na tom popisu, a smatrate da udovoljava uvjetima za stavljanje na naš popis, molimo obavijestite održavatelje te distribucije o ovoj mrežnoj stranici i potaknite ih da stupe u kontakt s nama—rado bismo se čuli s njima.

Ako održavate distribuciju koja slijedi smjernice za distribucije slobodnih sustava i želite da ona bude na ovom popisu, molimo pišite nam na <webmasters@gnu.org> s uvodom i poveznicom na mrežne stranice projekta. Nakon što to učinite, objasnit ćemo Vam više o našem postupku ocjenjivanja i ubrzo započeti s njim. Radujemo se Vašem odazivu!