English [en]   العربية [ar]   català [ca]   Deutsch [de]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   Nederlands [nl]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   română [ro]   русский [ru]   slovenčina [sk]   українська [uk]  

Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

Vrije GNU/Linux-distributies

Deze pagina wordt bijgehouden door het Licensing & Compliance Lab van de Free Software Foundation. Je kunt onze inspanningen ondersteunen door een donatie te doen aan de FSF. Heb je een vraag die hier niet wordt beantwoord? Bekijk dan onze andere licentie-pagina's of neem contact met ons op door een e-mail te sturen aan licensing@fsf.org.

De Free Software Foundation is niet verantwoordelijk voor andere websites of hoe recent hun informatie is.

Deze pagina toont de GNU/Linux-distributies die volledig vrij zijn, als in vrijheid. Alle onderstaande distributies zijn te installeren op de harde schijf van een computer; de meeste kunnen ook live worden uitgevoerd.

De Free Software Foundation raadt deze GNU/Linux-distributies aan en ondersteunt ze; we proberen ze niet te vergelijken op andere criteria dan vrijheid; daarom staan ze in alfabetische volgorde. We moedigen je aan om deze beknopte beschrijvingen te lezen en hun websites en andere informatie te raadplegen, om die distributie te kiezen die het beste bij je past.

Deze distributies zijn complete systemen die klaar zijn voor gebruik en hun ontwikkelaars hebben beloofd om de Richtlijnen voor Vrije Systeemdistibuties te volgen. Dit betekent dat deze distributies alleen vrije software aanbieden. Zij bevatten geen niet-vrije toepassingen, niet-vrije programmeerplatforms, niet-vrije stuurprogramma's, niet-vrije firmware “blobs”, niet-vrije spellen, en alle andere niet-vrije software. Ook niet-vrije handleidingen en documentatie worden uitgesloten.

Als één van de distributies toch iets levert of aanraadt dat niet vrij is, dan is dat per ongeluk en zijn de ontwikkelaars verplicht het te verwijderen. Als je niet-vrije software of documentatie vindt in één van deze distributies, kan je het probleem melden en GNU Bucks verdienen terwijl wij de ontwikkelaars informeren zodat zij het probleem kunnen oplossen.

Het oplossen van vrijheidsfouten is een ethische voorwaarde voor een distributie om hier vermeld te worden; daarom vermelden we alleen distributies met een ontwikkelteam dat ons heeft beloofd gevonden niet-vrije software te verwijderen. Normaal gesproken bestaat het team uit vrijwilligers, en zij maken geen wettelijke afspraken met gebruikers; maar als we er achter komen dat een distributie niet behoorlijk wordt onderhouden zullen we het van de lijst verwijderen.

We hopen dat andere GNU/Linux-distributies volledig vrije software zullen worden zodat we ze hier kunnen vermelden. Als je vrije distributies wilt helpen verbeteren, dan is het beter om een bestaande vrije distributie te helpen ontwikkelen, dan om een nieuwe te beginnen.

Alle onderstaande distributies zijn te installeren op de harde schijf van een computer, sommigen kunnen live worden uitgevoerd. Niet alle hardware werkt in de vrije wereld; elke distributie zou moeten vermelden welke hardware het ondersteunt.

We raden deze distributies alleen aan vanwege vrijheid. We proberen niet om deze distributies te beoordelen of vergelijken op andere criteria dan vrijheid; daarom staan ze in alfabetische volgorde. We raden je aan om hun websites en andere informatie te raadplegen om te beoordelen welke de beste is voor jou.

Distributie Beschrijving
BLAG Linux en GNU Blag Linux en GNU is een GNU/Linux-distributie gebaseerd op Fedora.
Dragora GNU/Linux-Libre Dragora GNU/Linux-Libre is een onafhankelijke GNU/Linux-distributie gebaseerd op het concept van eenvoud.
Dynebolic Dynebolic is een GNU/Linux-distributie met speciale nadruk op audio- en videobewerking.
gNewSense gNewSense is een GNU/Linux-distributie die is gebaseerd op Debian, gesponsord door de FSF.
guix De systeemdistributie Guix is een geavanceerde GNU/Linux-distributie gebaseerd op GNU Guix (uitgesproken als “gieks”); puur functioneel pakketbeheer voor het GNU-systeem.
Musix GNU+Linux Musix is een GNU/Linux-distributie die is gebaseerd op Knoppix, met speciale nadruk op audioproductie.
Parabola GNU/Linux-libre Parabola GNU/Linux-libre, een distributie die is gebaseerd op Arch met aandacht voor eenvoudig pakket- en systeembeheer.
Trisquel Trisquel is een GNU/Linux-distributie die is gebaseerd op Ubuntu, gericht op kleine bedrijven, thuisgebruikers en onderwijsinstellingen.
Ututo Ututo XS is een GNU/Linux-distributie die is gebaseerd op Gentoo. Het was het eerste volledig vrije GNU/Linux-systeem dat is erkend door het GNU-project.

Hieronder staat een lijst van kleine systeemdistributies. Deze distributies zijn bedoeld voor apparaten met beperkte hardware, zoals een draadloze router. Een kleine systeemdistributie is niet self-hosting, maar het moet mogelijk zijn om het te ontwikkelen en bouwen met één van de vrije complete systemen die hierboven zijn genoemd, wellicht met behulp van vrije hulpmiddelen, meegeleverd met de systeemdistributie zelf.

Distributie Beschrijving
libreCMC libreCMC is een ingebedde GNU/Linux-distributie voor apparaten met zeer beperkte bronnen. Het is vooral gericht op routers, maar biedt ondersteuning voor een grote hoeveelheid apparaten en gebruiksscenario's. In 2015 zijn LibreWRT en libreCMC samen gegaan.
ProteanOS ProteanOS is een nieuwe, kleine en snelle distributie voor ingebedde apparaten. Met de functie voor platformconfiguratie kunnen binaire pakketten worden geconfigureerd op build- en uitvoertijd voor verschillende hardware en gebruikersscenario's.

Naast hun eigen websites zijn veel van deze distributies ook beschikbaar via mirror.fsf.org. Voel je vrij om de distributies vanuit hier te downloaden of te spiegelen, bij voorkeur met rsync. Vrije Distributie-onderhouders kunnen een mirror aanvragen voor hun project door een e-mail te sturen naar de FSF beheerders.

Niet-GNU-gebaseerde vrije systeemdistributies worden apart vermeld.

We vermelden ook bedrijven die hardware verkopen met daarop een vrije GNU/Linux-distributie voorgeïnstalleerd.

Individuele GNU-pakketten (waarvan de meeste in deze vrije distributies zijn opgenomen) worden apart beschreven.

Iets gevonden dat we vergeten zijn?

Ken je een distributie waarvan je had verwacht die op onze lijst te vinden, maar er niet is? Bekijk eerst onze pagina over waarom we sommige veelgebruikte distributies niet kunnen aanbevelen. Die pagina verklaart waarom verschillende welbekende distributies niet voldoen aan onze richtlijnen. Als de distributie daar ook niet staat en je denkt dat het voldoet aan onze eisen, laat deze pagina dan zien aan de beheerders van de distributie en moedig hen aan om met ons in contact te komen—we verheugen ons erop om van hen te horen.

Als je een distributie onderhoudt volgens de Richtlijnen voor Vrije Systeemdistributies en hier graag vermeld wilt worden, schrijf ons dan op <webmasters@gnu.org> met een introductie en een koppeling naar de website van het project. Als je dit doet, leggen we je meer uit over het evaluatieproces en beginnen er snel mee. We verheugen ons erop wat van je te horen!

NAAR BEGIN


[FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

De Free Software Foundation is de hoofdsponsor van het GNU besturingssysteem. Steun GNU en de FSF door handleidingen en andere gadgets te kopen, door lid te worden van de FSF of met een schenking, direct aan de FSF of via Flattr.