This translation may not reflect the changes made since 2014-01-30 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Distribuții de GNU+Linux libere

Toate distribuțiile care urmează sunt instalabile pe discul fix al calculatorului și în majoritatea cazurilor pot să fie rulate fără instalare.

Nu putem să facem o recomandare generală de a folosi una în defavoarea alteia, de aceea aici sunt listate în ordine alfabetică. Vă încurajăm să citiți cu atenție aceste scurte descrieri și mai mult, să le explorați siturile și să căutați alte informații care să vă ajute să le alegeți pe cele mai potrivite pentru dvs.


Free Software Foundation nu este responsabilă pentru alte situri sau de cât de actualizate sunt informațiile lor.

Mai jos sunt distribuțiile de GNU+Linux complete și gata de folosit despre care noi știm că urmează recomandările pentru distribuțiile de sistem libere. Acestea au o politică fermă să includă și să propună doar programe libere. Ele resping aplicațiile nelibere, platformele de programare nelibere, piloții neliberi și „petele” de microprograme nelibere. Dacă din greșeală includ vreun program neliber, îl elimină. Dacă ați găsit un astfel de program neliber sau documentație neliberă în una din aceste distribuții, puteți să raportați problemele și să câștigați bancnote de GNU.

Alte distribuții fac eforturi să evolueze către un sistem complet liber. Le mulțumim pentru activitatea pe care o desfășoară pentru atingerea acestui scop și sperăm ca într-o bună zi să le listăm aici.

Distribuții pentru PC-uri și stații de lucru

Distribuție Scurtă descriere
GNU+Linux-libre Dragora GNU+Linux-libre Dragora, o distribuție de GNU+Linux independentă bazată pe concepte de simplitate.
Dyne:bolic Dyne:bolic
gNewSense gNewSense, o distribuție de GNU+Linux bazată pe Debian, cu sponsorizare de la FSF.
guix Guix System
Hyperbola GNU+Linux-libre Hyperbola, o distribuție bazată pe Arch.
GNU+Linux-libre Parabola GNU+Linux-libre Parabola, o distribuție bazată pe Arch care pune pe primul loc administrarea simplă a pachetelor și a sistemului.
PureOS PureOS, o distribuție de GNU bazată pe Debian.
Trisquel Trisquel, o distribuție de GNU+Linux bazată pe Ubuntu care este orientată pe întreprinderile mici, utilizatorii casnici și centrele educaționale.
Ututo Ututo fost primul sistem GNU+Linux liber recunoscut de proiectul GNU.

Distribuții mici de GNU+Linux

Mai jos este o listă de distribuții de sistem mici. Aceste distribuții sunt concepute pentru dispozitive cu resurse limitate, ca de exemplu un ruter fără fir. O distribuție de sistem mică liberă nu se autogăzduiește, dar trebuie să poată fi dezvoltată și construită folosind unul din sistemele complet libere listate mai sus, poate cu ajutorul uneltelor libere distribuite împreună cu însăși distribuția de sistem mică.

Distribuție Scurtă descriere
libreCMC libreCMC, o distribuție pentru calculatoare cu resurse minimale, precum sunt Ben Nanonote, ruterele fără fir bazate pe ath9k și alte aparate.
ProteanOS ProteanOS

Cum să obțineți distribuții de GNU+Linux

Pe lângă siturile lor, aceste distribuții sunt disponibile și de la mirror.fsf.org. Nu ezitați să descărcați sau să oglindiți distribuțiile de acolo, preferabil folosind rsync. Administratorii distribuțiilor libere pot să ceară o oglindă pentru proiectul lor contactând administratorii de sistem de la FSF.

Pachetele GNU individuale (dintre care multe sunt incluse în distribuțiile libere de aici) sunt descrise separat.

Listăm separat firmele care vând aparate preinstalate cu distribuții de GNU+Linux libere.

Observați că am omis ceva?

Cunoașteți o distribuție pe care v-ați așteptat să o găsiți în lista noastră, dar nu o găsiți? În primul rând, vizitați pagina noastră care explică de ce nu recomandăm unele distribuții comune. Acea pagină explică motivele pentru care susținem că mai multe distribuții binecunoscute nu respectă recomandările noastre. Dacă distribuția nu este listată nici acolo și credeți că se încadrează în lista guvernată de recomandările noastre, atunci vă rugăm să le dați de știre administratorilor distribuției că există această pagină și să-i încurajați să intre în contact cu noi — ne-ar plăcea să ne contacteze.

Dacă întrețineți o distribuție care urmează recomandările pentru distribuțiile de sistem libere și ați dori să fie listată aici, vă rugăm să ne scrieți o scrisoare la <webmasters@gnu.org> cu o introducere și o legătură la situl proiectului. După ce veți face acest lucru, vă vom explica mai mult despre procesul nostru de evaluare și îl vom începe rapid. Așteptăm cu nerăbdare să ne contactați!

Distribuții vechi

Distribuție Scurtă descriere
BLAG Linux și GNU BLAG Linux și GNU, o distribuție de GNU+Linux bazată pe Fedora.
GNU+Linux Musix Musix, o distribuție de GNU+Linux bazată pe Knoppix, orientate la producția audio.