Aquesta pàgina és la traducció d'una pàgina original en anglès.

Motivacions per escriure programari lliure

No cometeu l'error de suposar que tot el desenvolupament de programari té una única motivació. Aquí teniu algunes de les motivacions que sabem que empenyen a molta gent a escriure programari lliure.

Diversió
Per a algunes persones, sovint per als millors programadors, escriure programari és la millor diversió, especialment quan no hi ha un cap per dir el que s'ha de fer.
Gairebé tots els desenvolupadors de programari lliure comparteixen aquesta motivació.
Idealisme polític
El desig de construir un món lliure i d'ajudar als usuaris d'ordinadors a escapar del poder dels desenvolupadors de programari.
Ser admirat
Si escriviu un programa pràctic i popular, els usuaris us admiraran, cosa que fa sentir mol bé.
Reputació professional
Si escriviu un programa pràctic i popular, demostreu que sou un bon programador.
Comunitat
Formar part d'una comunitat col·laborant amb altra gent en projectes públics de programari lliure és una motivació per a molts programadors.
Educació
Escriure programari lliur és sovint una oportunitat de millorar sensiblement les aptituds tècniques i socials; si sou un professor, animar els vostres estudiants a participar en un projecte de programari lliure existent o a organitzar-ne un pot proporcionar-los una excel·lent oportunitat.
Gratitud
Si durant anys heu utilitzat els programes lliures de la comunitat i han sigut importants per la vostra feina, us sentireu agraïts i en deute amb els desenvolupadors. Escriure un programa que pot ser útil per molta gent és una manera de tornar el favor.
Odi a Microsoft
És un error centrar les nostres crítiques només en Microsoft. Sí, Microsoft és maligna, ja que crea programari no lliure. I el que encara és pitjor, sovint crea malware de diverses maneres, incloent-hi la DRM. No obstant, moltes altres companyies fan el mateix, i actualment el pitjor enemic de la nostra llibertat és Apple.
No obstant, és un fet que molta gent detesta totalment Microsoft, i alguns contribueixen al programari lliure per aquesta raó.
Diners
Molta gent cobra per desenvolupar programari lliure o ha muntat un negoci de programari lliure.
Desig d'utilitzar un programa millor
Sovint la gent treballa en millorar programes que utilitza, per fer-los més còmodes. (Alguns comentaristes no accepten cap altre motiu fora d'aquest; la seva visió de la naturalesa humana és massa estreta.)

La naturalesa humana és complexa, i és molt habitual que una persona tingui simultàniament diversos motius per fer una sola cosa.

Cada persona és diferent, i pot haver-hi altres motius que no són a la llista. Si sabeu d'altres motivacions que no estiguin aquí, escriviu si us plau a <campaigns@gnu.org>. Si considerem que aquestes motivacions influeixen probablement en molts programadors, les afegirem a la llista.