This translation may not reflect the changes made since 2011-09-20 in the English original.

Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Motive pentru a scrie software liber

Iată câteva dintre motivele pentru a scrie software liber.

Distracție
Pentru unii oameni, adesea cei mai buni programatori, scrierea de software liber este foarte distractivă, mai ales când nu există un șef care să-ți spună ce să faci.
Aproape toți dezvoltatorii de software liber împărtășesc acest motiv.
Idealism politic
Dorința de a clădi o lume liberă și de a-i ajuta pe utilizatorii de calculatoare să scape de puterea dezvoltatorilor de software.
Căutarea admirației
Dacă scrii un program liber util și de succes, utilizatorii te vor admira. Este un sentiment foarte bun.
Reputație profesională
Dacă scrii un program liber util și de succes, este de ajuns ca să arate că ești un programator bun.
Recunoștință
Dacă ai folosit programele libere ale comunității timp de ani de zile, și dacă aceasta a avut importanță în munca ta, te simți recunoscător și îndatorat autorilor lor. Când scrii un program care ar putea fi folositor multor oameni, este șansa ta să le faci altora același bine.
Ură pentru Microsoft
Este o greșeală să ne focalizăm critica strict asupra Microsoft. Este adevărat, Microsoft sunt o companie rea, de vreme ce fac software neliber. Mai rău decât atât, ei implementează Gestiunea restricțiilor digitale în acel software. Dar multe alte companii fac unul din aceste lucruri sau ambele.
În orice caz, este cert că mulți oameni disprețuiesc totalmente compania Microsoft, iar unii dintre ei produc software liber pornind de la acel sentiment.
Bani
Un număr considerabil de oameni sunt plătiți pentru a dezvolta software liber sau și-au construit afaceri în jurul acestuia.
Dorința de a folosi un program mai bun
Oamenii aduc adesea îmbunătățiri programelor pe care le folosesc, pentru a le face mai convenabile. (Unii comentatori nu întrevăd alte motive în afara acestuia, dar imaginea lor despre natura umană este prea îngustă.)

Natura umană este complexă și adesea o persoană va avea simultan motive multiple pentru o anume acțiune.

Proiectele de software liber și prevederile care afectează dezvoltarea de software (cum ar fi legile) nu se pot mărgini la maximizarea motivului profitului. Când scopul este încurajarea dezvoltării de software, toate aceste motivații trebuie luate în considerare, nu doar una în particular.

Fiecare persoană este diferită și este posibil să existe alte motive care lipsesc din această listă. Dacă cunoașteți alte motive care nu sunt trecute aici, trimiteți un email la <campaigns@gnu.org>. Dacă vom considera că este probabil ca acele motive să-i influențeze pe mulți dezvoltatori, le vom adăuga la listă.