This translation may not reflect the changes made since 2021-07-16 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

O Gnutelli

Trenutno, “Gnutella” je naziv protokola za distribuirano dijeljenje datoteka, većinom korištenog za glazbene datoteke. Također, naziv ponekad upućuje na samu mrežu, ali i na prvotni softver Gnutella. Situacija je podosta zbunjujuća. Za više informacija o porijeklu i povijesti Gnutelle pogledajte članak na Wikipediji na tu temu.

U svakom slučaju, naziv je prvotno predstavljao igru riječima “GNU” (originalni razvojni tim je planirao objaviti kod pod GNU GPL-om, i moguće je da su imali namjeru pridonijeti kod Projektu GNU) i “Nutella” (čokoladica u kojoj su originalni razvijatelji uživali). Međutim, niti originalni softver, niti bilo koji od sadašnjih srodnih projekata nisu službeni GNU-ovi paketi. Tražili smo Gnutelline razvijatelje da promijene ime kako bi se izbjegli nesporazumi; no to se tek treba ostvariti.

Postoji nekoliko programa koji su slobodan softver i koji implementiraju Gnutellin protokol, kao što su Gtk-Gnutella, Mutella i Gnucleus. Primijetite da niti jedan od tih programa nije službeno GNU-ov softver. GNU ima svoj program za umrežavanje bez poslužitelja (peer-to-peer networking), GNUnet, čija dokumentacija uključuje usporedbu protokola.

Zaklada za slobodan softver se bavi slobodom kopiranja i izmjene softvera; glazba je van našeg dosega. Međutim, postoji djelomična sličnost u etičkim pitanjima kopiranja softvera i kopiranja glazbenih zapisa. Neki se članci u direktoriju filozofije bave pitanjima kopiranja i drugih stvari osim softvera. Relevantni su i članci drugih ljudi, prema kojima imamo poveznice.

Bez obzira na vrstu objavljene informacije koja se dijeli, apeliramo na ljude da odbiju pretpostavku po kojoj neka osoba ili tvrtka ima prirodno pravo zabrane razmjene i da može diktirati kako točno javnost može koristiti tu informaciju. Čak i pravni sustav SAD-a poimence odbija tu nedruštvenu ideju.