This translation may not reflect the changes made since 2004-02-28 in the English original.

Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

A Gnutelláról

A „Gnutella” valójában nem GNU-szoftver, és abban sem lehetünk biztosak, hogy valójában szabad szoftver-e. Tulajdonképpen szerfelett nehéz bármilyen információt találni a programról. Lehet, hogy az eredeti fejlesztői azért választották ezt a nevet, mert úgy tervezték, hogy egy nap majd GNU-szoftver lesz, csak a munkaadójuk megsemmisítette a projektet. Úgy tűnik, hogy soha nem is bocsátották ki szabad szoftverként.

Számos olyan szabad szoftver program, amelyeket úgy terveztek, hogy ugyanazt a protokollt használják, mint a Gnutella. Ilyenek például a Gtk-Gnutella, a Mutella és a Gnucleus. Ezek egyike sem GNU-szoftver hivatalosan.

A Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation) a szoftver másolásának és módosításának szabadságával törődik; a zenével nem foglalkozunk. Ennek ellenére van némi hasonlóság a szoftver másolásával, illetve a zenei felvételek másolásával kapcsolatos etikai kérdések között. Néhány cikk a filozófia könyvtárban a szoftvertől különböző dolgok másolására is vonatkozik. Szintén a tárgyhoz tartoznak még mások cikkei is.

Nem számít, hogy milyen típusú kiadott információ megosztásáról van szó, mi arra ösztönözzük az embereket, hogy utasítsák vissza a feltételezést, miszerint egy ember vagy egy cég természet adta joga lehet az, hogy megtiltsa az információ megosztását, és megszabhassa, hogyan használhatja fel a társadalom az információt. Még az amerikai jogrendszer is névlegesen elutasítja ezt az antiszociális elképzelést.