English [en]   català [ca]   Deutsch [de]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   magyar [hu]   Bahasa Indonesia [id]   日本語 [ja]   한국어 [ko]   Nederlands [nl]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   română [ro]   русский [ru]   українська [uk]   简体中文 [zh-cn]   繁體中文 [zh-tw]  

This translation may not reflect the changes made since 2004-02-28 in the English original. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

A Gnutelláról

A „Gnutella” valójában nem GNU-szoftver, és abban sem lehetünk biztosak, hogy valójában szabad szoftver-e. Tulajdonképpen szerfelett nehéz bármilyen információt találni a programról. Lehet, hogy az eredeti fejlesztői azért választották ezt a nevet, mert úgy tervezték, hogy egy nap majd GNU-szoftver lesz, csak a munkaadójuk megsemmisítette a projektet. Úgy tűnik, hogy soha nem is bocsátották ki szabad szoftverként.

Számos olyan szabad szoftver program, amelyeket úgy terveztek, hogy ugyanazt a protokollt használják, mint a Gnutella. Ilyenek például a Gtk-Gnutella, a Mutella és a Gnucleus. Ezek egyike sem GNU-szoftver hivatalosan.

A Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation) a szoftver másolásának és módosításának szabadságával törődik; a zenével nem foglalkozunk. Ennek ellenére van némi hasonlóság a szoftver másolásával, illetve a zenei felvételek másolásával kapcsolatos etikai kérdések között. Néhány cikk a filozófia könyvtárban a szoftvertől különböző dolgok másolására is vonatkozik. Szintén a tárgyhoz tartoznak még mások cikkei is.

Nem számít, hogy milyen típusú kiadott információ megosztásáról van szó, mi arra ösztönözzük az embereket, hogy utasítsák vissza a feltételezést, miszerint egy ember vagy egy cég természet adta joga lehet az, hogy megtiltsa az információ megosztását, és megszabhassa, hogyan használhatja fel a társadalom az információt. Még az amerikai jogrendszer is névlegesen elutasítja ezt az antiszociális elképzelést.

TOP

 [FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

JOIN SHOP