This translation may not reflect the changes made since 2004-02-28 in the English original. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

A Gnutelláról

A „Gnutella” valójában nem GNU-szoftver, és abban sem lehetünk biztosak, hogy valójában szabad szoftver-e. Tulajdonképpen szerfelett nehéz bármilyen információt találni a programról. Lehet, hogy az eredeti fejlesztői azért választották ezt a nevet, mert úgy tervezték, hogy egy nap majd GNU-szoftver lesz, csak a munkaadójuk megsemmisítette a projektet. Úgy tűnik, hogy soha nem is bocsátották ki szabad szoftverként.

Számos olyan szabad szoftver program, amelyeket úgy terveztek, hogy ugyanazt a protokollt használják, mint a Gnutella. Ilyenek például a Gtk-Gnutella, a Mutella és a Gnucleus. Ezek egyike sem GNU-szoftver hivatalosan.

A Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation) a szoftver másolásának és módosításának szabadságával törődik; a zenével nem foglalkozunk. Ennek ellenére van némi hasonlóság a szoftver másolásával, illetve a zenei felvételek másolásával kapcsolatos etikai kérdések között. Néhány cikk a filozófia könyvtárban a szoftvertől különböző dolgok másolására is vonatkozik. Szintén a tárgyhoz tartoznak még mások cikkei is.

Nem számít, hogy milyen típusú kiadott információ megosztásáról van szó, mi arra ösztönözzük az embereket, hogy utasítsák vissza a feltételezést, miszerint egy ember vagy egy cég természet adta joga lehet az, hogy megtiltsa az információ megosztását, és megszabhassa, hogyan használhatja fel a társadalom az információt. Még az amerikai jogrendszer is névlegesen elutasítja ezt az antiszociális elképzelést.

Available for this page:

[en] English   [ca] català   [de] Deutsch   [es] español   [fr] français   [hr] hrvatski   [hu] magyar   [id] Indonesia   [ja] 日本語   [ko] 한국어   [nl] Nederlands   [pl] polski   [pt-br] português   [ro] română   [ru] русский   [uk] українська   [zh-cn] 简体中文   [zh-tw] 繁體中文  

 [FSF logo]  “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”