English [en]   català [ca]   Deutsch [de]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   magyar [hu]   Bahasa Indonesia [id]   日本語 [ja]   한국어 [ko]   Nederlands [nl]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   română [ro]   русский [ru]   українська [uk]   简体中文 [zh-cn]   繁體中文 [zh-tw]  

This translation may not reflect the changes made since 2004-02-28 in the English original. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

A Gnutelláról

A „Gnutella” valójában nem GNU-szoftver, és abban sem lehetünk biztosak, hogy valójában szabad szoftver-e. Tulajdonképpen szerfelett nehéz bármilyen információt találni a programról. Lehet, hogy az eredeti fejlesztői azért választották ezt a nevet, mert úgy tervezték, hogy egy nap majd GNU-szoftver lesz, csak a munkaadójuk megsemmisítette a projektet. Úgy tűnik, hogy soha nem is bocsátották ki szabad szoftverként.

Számos olyan szabad szoftver program, amelyeket úgy terveztek, hogy ugyanazt a protokollt használják, mint a Gnutella. Ilyenek például a Gtk-Gnutella, a Mutella és a Gnucleus. Ezek egyike sem GNU-szoftver hivatalosan.

A Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation) a szoftver másolásának és módosításának szabadságával törődik; a zenével nem foglalkozunk. Ennek ellenére van némi hasonlóság a szoftver másolásával, illetve a zenei felvételek másolásával kapcsolatos etikai kérdések között. Néhány cikk a filozófia könyvtárban a szoftvertől különböző dolgok másolására is vonatkozik. Szintén a tárgyhoz tartoznak még mások cikkei is.

Nem számít, hogy milyen típusú kiadott információ megosztásáról van szó, mi arra ösztönözzük az embereket, hogy utasítsák vissza a feltételezést, miszerint egy ember vagy egy cég természet adta joga lehet az, hogy megtiltsa az információ megosztását, és megszabhassa, hogyan használhatja fel a társadalom az információt. Még az amerikai jogrendszer is névlegesen elutasítja ezt az antiszociális elképzelést.

TOP

 [FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

The Free Software Foundation is the principal organizational sponsor of the GNU Operating System. Support GNU and the FSF by buying manuals and gear, joining the FSF as an associate member, or making a donation.