Αυτή είναι μία μετάφραση μιας αυθεντικής σελίδας στα Αγγλικά.

Συχνές ερωτήσεις για το Ελεύθερο Λογισμικό και την Εκπαίδευση

Πολλοί υποστηρικτές του ελεύθερου λογισμικού συναντούν δυσκολίες όταν απευθύνονται στους διαχειριστές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αναφορικά με τα πλεονεκτήματα που προέρχονται από τη χρήση και τη διδασκαλία του ελεύθερου λογισμικού. Συχνά οι διαχειριστές σχολείων δεν έχουν ακούσει ποτέ για το ελεύθερο λογισμικό, ή έχουν ακούσει μόνο για τον “ανοικτό κώδικα” κι έτσι εκφράζουν πολλές αμφιβολίες. Εδώ παρουσιάζουμε συγκεντρωτικά μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις και τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις για την απάλειψη της αβεβαιότητας.

Ως εκπαιδευτικός, έχω προσπαθήσει σκληρά να εξηγήσω στους διαχειριστές του σχολείου τα πλεονεκτήματα που το λογισμικό ανοικτού κώδικα μπορεί να προσφέρει στο σχολείο μας, αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται.

Ο “ανοικτός κώδικας” αναφέρεται μόνο στα τεχνικά πλεονεκτήματα του λογισμικού. Τα σχολεία μπορεί και να μην ενδιαφέρονται για την πλευρά αυτή, διότι κατά πάσα πιθανότητα οι τεχνικές απαιτήσεις πληρούνται ήδη από το ιδιόκτητο λογισμικό που χρησιμοποιούν. Πρέπει να μιλάτε σ' αυτούς με όρους Ελεύθερου Λογισμικού και όχι “ανοικτού κώδικα”, ούτως ώστε να μπορείτε να τους εξηγήσετε τους φιλοσοφικούς και ηθικούς λόγους για τους οποίους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να απορρίπτουν το ιδιόκτητο λογισμικό.

Δείτε τους λόγους γιατί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να χρησιμοποιούν και να διδάσκουν αποκλειστικά Ελεύθερο Λογισμικό.

Θα μου άρεσε να δω όλα τα σχολεία να περνούν σε ελεύθερο λογισμικό, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Οι εταιρείες ιδιόκτητου λογισμικού διαθέτουν πάρα πολύ μεγάλη δύναμη, ακόμη κι επί των σχολείων. Η κατάσταση είναι απογοητευτική.

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι πολυεθνικές εταιρείες ιδιόκτητου λογισμικού κατάφεραν να επιβάλλουν τα προϊόντα τους στην κοινωνία χρησιμοποιώντας τα σχολεία σαν πράκτορες προπαγάνδας, είναι επίσης αλήθεια ότι πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν το ελεύθερο λογισμικό με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δείτε τον τομέα μας Μελέτες περίπτωσης για μερικά παραδείγματα.

Όταν αρχίσαμε το έργο GNU, πίσω στο 1983, ή κατάσταση ήταν πολύ αποκαρδιωτική και για εμάς επίσης. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και τώρα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό.

Είμαι επικεφαλής ενός τεχνικού ινστιτούτου και θα μου άρεσε να διδάσκω στους μαθητές μας τη χρήση και τη διαχείριση μίας ελεύθερης πλατφόρμας, αλλά πρέπει να ευθυγραμμιστώ με το επίσημο πρόγραμμα που καθόρισε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο απαιτεί τη διδασκαλία ιδιόκτητων πλατφορμών και προγραμμάτων.

Αν υποχρεωθείτε να διδάξετε μη ελεύθερο λογισμικό, θα πρέπει να πείτε στους μαθητές σας ότι θεωρείτε πως αυτό το λογισμικό δεν είναι ηθικό, ότι το κάνετε μόνον διότι είστε υποχρεωμένοι, και ότι θα κάνετε μέσα στην τάξη όσο λιγότερα είναι δυνατόν με αυτό, ούτως ώστε να μπορείτε να περάσετε σε λογισμικό που να σέβεται την ελευθερία.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα σχολεία ασκούν μία ισχυρή επιρροή στην κοινωνία, οπότε το να καθιστούμε τους μαθητές μας συνειδητοποιημένους για τα πλεονεκτήματα του Ελεύθερου Λογισμικού, αποτελεί έναν τρόπο για να ασκήσουμε πίεση σε εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. Μπορείτε να αρχίσετε μιλώντας στους μαθητές για το ελεύθερο λογισμικό και τις ηθικές του αξίες, καθώς μπορεί να μην άκουσαν ποτέ γι' αυτό. Με τη δική σας επιδοκιμασία και υποστήριξη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μίας Ομάδας Ελεύθερου Λογισμικού μέσα στο σχολείο σας. Στη συνέχεια, η ομάδα μπορεί να κάνει την φωνή της να ακουστεί, γράφοντας επιστολές στο Υπουργείο, οργανώνοντας εκδηλώσεις για την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

Όταν οι χρήστες των υπολογιστών αρχίσουν να απαιτούν τα δικαιώματά τους, τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εκδώσουν και τους νόμους τους αναλόγως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική και κοινωνική συνειδητοποίηση είναι μια θεμελιώδης πλευρά που δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο όταν μιλάμε για το ελεύθερο λογισμικό.