English [en]   català [ca]   Deutsch [de]   français [fr]   magyar [hu]   română [ro]   русский [ru]   Shqip [sq]   தமிழ் [ta]   українська [uk]  

This is a translation of an original page in English.

Levédetem a tüzet

Tegnap este a kocsmában voltam, és egy fickó tüzet kért tőlem. Rögtön felfogtam, hogy itt kielégítetlen kereslet van valamire, és ebből pénzt lehetne csinálni, úgyhogy megegyeztem vele, hogy 10 pennyért meggyújtom a cigarettáját, de igazából nem adom neki a tüzet, csak egy licencet, hogy elégesse vele a cigarettáját. A tűzhöz járó licencem szerint neki nem volt szabad senki másnak tüzet adnia, elvégre a tűz az én tulajdonom volt. Részeg volt, és hülyének nézett, de azért elfogadta a tüzet (és ezzel hallgatólagosan a tűz használatát szabályozó licencet is). Néhány perc múlva persze észrevettem, hogy egy barátja tüzet kér tőle, és felháborodva láttam, hogy emberem átnyújtja barátjának a cigarettáját, így kalózkodva az én tüzemmel. Dühösen elindultam hát az emberem felé, de ekkor meg a barátja kezdte legnagyobb rémületemre mások cigarettáit gyújtogatni - jobbra, balra, előre, hátra! Hamarosan a fél kocsma az ÉN tüzemet használta anélkül, hogy nekem ezért egy fillért is fizettek volna. Felbőszülten rohantam egyik vendégtől a másikig, kitéptem a kezükből a cigarettákat, és eltapostam őket a földön.

Furcsamód a kidobóemberek nem méltányolták a tulajdonjogaimat, és egyszerűen kihajítottak az utcára.

--Ian Clarke

TOP

 [FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

JOIN SHOP