English [en]   català [ca]   Deutsch [de]   français [fr]   magyar [hu]   română [ro]   русский [ru]   Shqip [sq]   தமிழ் [ta]   українська [uk]  

This is a translation of an original page in English.

Levédetem a tüzet

Tegnap este a kocsmában voltam, és egy fickó tüzet kért tőlem. Rögtön felfogtam, hogy itt kielégítetlen kereslet van valamire, és ebből pénzt lehetne csinálni, úgyhogy megegyeztem vele, hogy 10 pennyért meggyújtom a cigarettáját, de igazából nem adom neki a tüzet, csak egy licencet, hogy elégesse vele a cigarettáját. A tűzhöz járó licencem szerint neki nem volt szabad senki másnak tüzet adnia, elvégre a tűz az én tulajdonom volt. Részeg volt, és hülyének nézett, de azért elfogadta a tüzet (és ezzel hallgatólagosan a tűz használatát szabályozó licencet is). Néhány perc múlva persze észrevettem, hogy egy barátja tüzet kér tőle, és felháborodva láttam, hogy emberem átnyújtja barátjának a cigarettáját, így kalózkodva az én tüzemmel. Dühösen elindultam hát az emberem felé, de ekkor meg a barátja kezdte legnagyobb rémületemre mások cigarettáit gyújtogatni - jobbra, balra, előre, hátra! Hamarosan a fél kocsma az ÉN tüzemet használta anélkül, hogy nekem ezért egy fillért is fizettek volna. Felbőszülten rohantam egyik vendégtől a másikig, kitéptem a kezükből a cigarettákat, és eltapostam őket a földön.

Furcsamód a kidobóemberek nem méltányolták a tulajdonjogaimat, és egyszerűen kihajítottak az utcára.

--Ian Clarke

BACK TO TOP


 [FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

The Free Software Foundation is the principal organizational sponsor of the GNU Operating System. Support GNU and the FSF by buying manuals and gear, joining the FSF as an associate member, or making a donation.