English [en]   català [ca]   Deutsch [de]   français [fr]   magyar [hu]   română [ro]   русский [ru]   Shqip [sq]   தமிழ் [ta]   українська [uk]  

Aceasta este o traducere a unei pagini originale scrisă în engleză.

Copyright pe foc!

Am fost la un bar aseară iar un tip mi-a cerut un foc pentru țigara sa. Dintr-o dată mi-am dat seama că există cerere și aș putea face bani din asta, așa că am fost de acord să-i aprind țigara pentru 100 de lei, dar de fapt nu i-am dat un foc, ci i-am vândut o licență să-și aprindă țigara. Licența pentru foc i-a interzis să dea un foc și altora, din moment ce acel foc era proprietatea mea. Tipul era beat și m-a tratat ca pe un lunatic, dar a acceptat focul meu (și prin urmare licența ce guverna folosirea lui) în cele din urmă. Bineînțeles că în câteva minute am observat că un prieten de-al său i-a cerut un foc și spre stupoarea mea el i-a dat țigara și mi-au piratat focul! M-am înfuriat și-am dat să mă apropii de acea parte a barului dar spre oroarea mea acel prieten a început să aprindă țigările altor persoane din stânga, din dreapta, de peste tot! În câteva clipe toți fumătorii din acea zonă a barului aveau țigările aprinse de la focul MEU, fără a-mi plăti însă nimic. Înfuriat, am început să alerg de la o persoană la alta smulgându-le țigările din mâini, aruncându-le la pământ și călcându-le în picioare.

În mod ciudat, portarul și securitatea barului n-au arătat nici un pic de respect pentru drepturile mele de proprietate și m-au aruncat afară pe ușă.

--Ian Clarke

ÎNAPOI ÎN SUS


[FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

Fundația pentru Programe Libere (FSF) este principalul sponsor organizațional al sistemului de operare GNU. Srijiniți proiectul GNU și organizația FSF cumpărând manuale și materiale promoționale, înscriindu-vă în FSF ca membri asociați sau realizând o donație.