Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

De Motif-licentie

Een aantal weken geleden heeft de Open Group zijn licentie op Motif veranderd met de uitnodiging aan vrije-software-ontwikkelaars om het te gebruiken. De nieuwe Motif licentie voldoet echter niet aan de definitie voor vrije software en zelfs niet aan de minder strikte definitie voor Open Source (open bron).

Ze kondigden aan dat ze deze versie van Motif hebben uitgebracht “voor de open-bron-gemeenschap” maar alleen als je er op een vreemde manier tegenaan kijkt is dit waar. Ze hebben de software niet beschikbaar gemaakt voor de vrije-softwaregemeenschap; in plaats daarvan hebben ze mensen uit de vrije-softwaregemeenschap uitgenodigd om die gemeenschap te verlaten door Motif te gebruiken.

Ik heb de Open Group hierover aangeschreven en ze gevraagd de licentie te veranderen. We kunnen hopen dat ze dat zullen doen maar we kunnen er niet van uit gaan. Op dit moment moeten we Motif op dezelfde manier benaderen als in het verleden: niet beschikbaar voor ons. Motif kan nog steeds geen onderdeel worden van een vrij besturingssysteem en code onder GPL koppelen aan Motif is nog steeds een overtreding van die GPL behalve in zeer speciale omstandigheden.

Er is gelukkig een alternatief in vrije software voor Motif met de naam LessTif. De meeste programma's die voor Motif zijn geschreven kunnen zonder wijzigingen ook draaien met LessTif. Steun alsjeblieft de vrije-softwaregemeenschap door LessTif te gebruiken en niet Motif. LessTif is nog niet helemaal af; vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij <lesstif@hungry.com>.

Hier een aantal problemen met de licentie van Motif:

  • Het zegt dat je de licentie accepteert alleen maar door het te “gebruiken”. Alleen een verzegeling of iets dergelijks kan dit doen en licenties via verzegelingen zijn slecht.
  • De licentie beperkt het gebruik tot alleen bepaalde besturingssystemen die in een bepaalde categorie, genaamd “open bron”, vallen. Zowel de vrije-softwarebeweging, alsook de open-bronbeweging vinden dit soort beperkingen onacceptabel.
  • Hun definitie van “open source” verschilt heel erg van degene die de Open Source-gemeenschap gebruikt, wat alleen maar verwarring zaait.

In de vrije-softwaregemeenschap zijn we het niet eens met de basis-normen en waarden die de Open Source-gemeenschap aanhangt (voor meer uitleg, zie open-source-misses-the-point.html). Desalniettemin kunnen we het niet goedkeuren dat men mensen op het verkeerde been zet over wat hun basiseisen zijn. De feiten in deze situatie zijn al moeilijk genoeg; nog meer verwarring zaaien is niet gewenst.

Latere opmerking

In 2012 is Motif uitgebracht onder de GNU Lesser General Public License, versie 2.1.