This translation may not reflect the changes made since 2007-06-03 in the English original.

Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Putem pune capăt atașamentelor Word

de Richard M. Stallman

Nu vă enervează să primiți fișiere Word ca atașamente la mesajele e-mail? Atașamentele Word sunt sâcâitoare, dar, mai rău, ele împiedică publicul să facă trecerea la software liber. Poate că putem opri această practică printr-un efort colectiv simplu. Tot ceea ce trebuie să facem este să cerem fiecărei persoane care ne trimite un atașament Word să reconsidere modul în care face lucrurile.

Cei mai mulți utilizatori de calculatoare folosesc Microsoft Word. Acest fapt este regretabil pentru ei, fiindcă Word este un software proprietar, care răpește utilizatorilor săi libertatea de a-l studia, modifica, copia și redistribui. Și fiindcă Microsoft schimbă formatul fișierelor Word la lansarea fiecărei noi versiuni a programului, utilizatorii sunt prizonieri într-un sistem care îi obligă să cumpere noua versiune indiferent dacă doresc o schimbare sau nu. Se pot trezi, peste câțiva ani, că documentele pe care le creează acum nu vor putea fi citite cu versiunea de Word pe care o vor utiliza atunci.

Dar ei ne fac rău și nouă, făcând presupunerea că și noi folosim Word și trimițându-ne (sau cerându-ne să le trimitem) documente în format Word. Unele persoane publică sau postează pe Internet documente Word. Unele organizații acceptă exclusiv fișiere în format Word: unui cunoscut de-al meu i-a fost imposibil să ia parte la selecția pentru o slujbă fiindcă CV-urile trebuiau să fie numai fișiere Word. Uneori, chiar și guvernele impun publicului folosirea fișierelor Word, ceea ce este cu adevărat strigător la cer.

Pentru utilizatorii sistemelor de operare libere, primirea documentelor Word este un inconvenient. Dar trimiterea documentelor Word are cel mai mare impact negativ asupra persoanelor care ar dori să treacă la sisteme libere: ei ezită fiindcă au impresia că trebuie să aibă la îndemână Word pentru a citi fișierele pe care le primesc. Practica de a utiliza formatul secret Word pentru comunicarea între persoane limitează dezvoltarea comunității noastre și lărgirea libertății. Deși observăm neplăcerea punctuală provocată de primirea unui document Word, acest atac permanent și insistent la adresa comunității noastre nu ne atrage, de obicei, atenția. Dar se întâmplă tot timpul.

Mulți utilizatori GNU care primesc documente Word încearcă să găsească căi prin care să se descurce cu ele. Puteți reuși să regăsiți textul ASCII, ciudat organizat, răsfoind interiorul fișierului. Software-ul liber de azi poate citi unele documente Word, dar nu toate — formatul este secret și nu a fost niciodată complet descifrat. Mai rău, Microsoft îl poate schimba în orice moment.

În viitor, ei vor putea folosi Palladium sau alta formă de “treacherous computing” într-o nouă versiune a formatului Word pentru a face imposibilă orice accesare a fișierelor fără permisiunea Microsoft. Există de asemenea relatări că Microsoft plănuiește să folosească extensii patentate ale XML ca bază pentru o viitoare versiune a formatului Word; oricine implementează software liber pentru a citi aceste fișiere poate fi dat în judecată de către Microsoft.

Dacă vă gândiți la documentul Word pe care tocmai l-ați primit ca la un eveniment izolat, este firesc să încercați să vă descurcați cu el pe cont propriu. Dar dacă realizați că el face parte dintr-o practică sistematică, periculoasă, este nevoie de o altă abordare. A reuși doar să citești fișierul înseamnă să tratezi simptomele unei maladii cronice. Pentru a o vindeca, este nevoie să convingem publicul să nu trimită sau să posteze pe Internet fișiere Word.

De aproximativ un an, am stabilit un obicei de a răspunde atașamentelor Word cu un mesaj politicos care explică de ce practica trimiterii acestui tip de fișiere este un lucru rău și cu o rugăminte adresată expeditorului de a retrimite materialul într-un format nesecret. Asta înseamnă mult mai puțină muncă decât a încerca să citești “în interior” textul ASCII dintr-un fișier Word. Observ că, de obicei, oamenii înțeleg problema și mulți dintre ei afirmă că nu vor mai trimite fișiere Word nimănui altcuiva.

Dacă toți vom proceda așa, vom obține un efect mult mai amplu. Este probabil ca cei care nu iau în considerare o rugăminte politicoasă să își schimbe obiceiurile atunci când primesc mai multe asemenea rugăminți politicoase de la persoane diferite. Putem fi capabili să impunem regula nu se trimit fișiere Word ca pe o normă de politețe în mediul electronic dacă vom ridica această problemă în fața fiecărei persoane care ne trimite documente Word.

Pentru a conferi eficiență efortului acesta, probabil că veți dori să pregătiți un răspuns, dinainte conceput, pe care să îl trimiteți rapid ori de câte ori este necesar. Am inclus aici două exemple: versiunea pe care am folosit-o în ultima vreme, precum ți o versiune care arată unui utilizator de Word cum poate face trecerea la alte formate larg utilizate. Exemplele mele sunt însoțite de texte sugerate de alte persoane care au mai trimis așa ceva.

Puteți folosi aceste texte în formă nemodificată, le puteți personaliza sau puteți scrie propria Dvs. versiune. În orice caz, construiți un răspuns care să exprime propriile Dvs. idei și propria Dvs. personalitate —i dacă răspunsurile sunt personale și nu sunt toate la fel, acest lucru va face campania și mai eficientă.

Aceste răspunsuri sunt destinate persoanelor individuale care trimit fișiere Word. Dacă întâlniți o organizație care impune folosirea formatului Word, este necesară o altă abordare: puteți ridica întrebări privind echidistanța acestei organizații, întrebări care nu se aplică acțiunilor unui singur individ.

Unele agenții de recrutare solicită resumé-uri în format Word. Culmea, unii fac acest lucru chiar și atunci când caută oameni pentru un post în domeniul software-ului liber (companiile care folosesc asemenea agenții de resurse umane pentru posturi în domeniul software-ului liber au mari șanse să nu obțină angajați competenți). Pentru a contribui la stoparea acestei practici, puteți pune un link către acest articol în resumé-ul Dvs., alături de link-urile care duc către resumé-ul în alte formate de fișier.Oricine va căuta cu disperare o versiune Word a resumé-ului Dvs. va nimeri, probabil, peste acestă pagină.

Dat fiind numărul nostru, al susținătorilor software-ului liber, putem determina o schimbare.


Mi-ați trimis un atașament în format Microsoft Word, un format secret, și proprietar, astfel încât nu îl pot citi. Dacă mi-ați trimite text simplu, HTML sau PDF, atunci l-aș putea citi.

Trimiterea de documente Word către alte persoane are efecte negative pentru Dvs. și pentru alții. Nu puteți fi sigur cum vor arăta acestea dacă ei le deschid cu o altă versiune de Word; s-ar putea să nici nu meargă deloc.

Primirea atașamentelor Word este un lucru rău pentru Dvs. pentru că ele pot conține viruși (v. http://en.wikipedia.org/wiki/Macro_virus_(computing)). Trimiterea atașamentelor Word este un lucru rău pentru Dvs., pentru că, în mod normal, un document Word conține informații ascunse despre autor, permițând cunoscătorilor să spioneze activitatea autorului (poate chiar Dvs.) Textul pe care credeți că l-ați șters poate fi, în mod compromițător, prezent. Vizitați http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3154479.stm pentru mai multe informații.

Dar, dincolo de orice, trimiterea fișierelor Word către alții îi obligă să folosească software Microsoft și ajută la a le fi îngrădită orice altă opțiune. De fapt, deveniți un sprijin al monopolului Microsoft. Această presiune este o piedică majoră în calea adoptării mai largi a software-ului liber.

Ați putea reconsidera, vă rugăm, opțiunea Dvs. de a folosi formatul Word pentru comunicarea cu alte persoane?

Convertirea fișierelor în formatul HTML folosind Word este simplă. Deschideți documentul, alegeți meniul File, apoi Save As și, în josul a listei derulante care este afișată, alegeți HTML Document or Web Page. Apoi apăsați Save. Acum, atașați noul document HTML în locul fișierului Word original. Vă semnalăm că Word se schimbă permanent, într-un mod lipsit de consistență — dacă vedeți denumiri oarecum modificate ale elementelor de meniu, vă rugăm să le încercați.

Convertirea la text simplu este aproape identică - în loc de HTML Document alegeți Text Only sau Text Document în lista Save as.

Este posibil să aveți instalat pe calculatorul Dvs. un program pentru convertirea în format pdf. Alegeți File => Print. Verificați imprimantele disponibile și alegeți convertorul pdf. Apăsați Print și furnizați un nume pentru fișierul pdf atunci când vi se solicită.

Mai multe informații la http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html.


Urmează o altă metodă, sugerată de către Bob Chassell. Este nevoie să editați textul în funcție de situație și presupune să aveți o metodă de a extrage conținutul util al fișierului pentru a-i vedea dimensiunea.


Sunt uimit. De ce ați ales să îmi trimiteți 876 377 octeți în ultimul Dvs. mesaj, când conținutul său este numai de 27 133 octeți?

Mi-ați trimis cinci fișiere în formatul .doc de la Microsoft, care este nestandard și “îmbâcsit”, în loc de formatul text simplu, public, internațional și mult mai eficient.

Microsoft poate (și a făcut-o de curând în Kenya și Brazilia) să determine poliția locală să aplice legi care îngrădesc libertatea studenților de a studia codul programului, interzic întreprinzătorilor să pornească noi afaceri și resctricționează profesioniștii în a-ți oferi serviciile. Vă rog să nu le acordați sprijinul Dvs.


John D. Ramsdell sugerează publicului să descurajeze folosirea atașamentelor Microsoft Word și PowerPoint făcând o mică declarație în semnătura mesajului:


Vă rog să evitați să îmi trimiteți fișiere Word și PowerPoint.
Mai multe informații la http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html


Aici este o scrisoare de răspuns la un e-mail care conținea un atașament Word.


Kevin Cole de la Universitatea Gallaudet din Washington, D.C. trimite acest răspuns automatatunci când primește un atașament Word.