English [en]   català [ca]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   italiano [it]   日本語 [ja]   한국어 [ko]   lietuvių [lt]   Nederlands [nl]   polski [pl]   русский [ru]   Shqip [sq]   українська [uk]  

Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

GNU is het enige besturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld om gebruikers vrijheid te geven. Wat is GNU, en welke vrijheid staat op het spel?

Wat is GNU?

GNU is een besturingssysteem, gemaakt van vrije software —dat betekent dat het de vrijheid van gebruikers respecteert. De ontwikkeling van GNU heeft het mogelijk gemaakt een computer te gebruiken zonder software die je vrijheid aantast.

Wij bevelen installeerbare versies van GNU aan (of beter gezegd, GNU/Linux-distributies) die volledig vrije software zijn. Meer over GNU hieronder.

Schermafdruk van GNU

Wat is de vrije software-beweging?

De vrije software-beweging zet zich in voor de vrijheid van computergebruikers, die voortkomt uit het gebruik van vrije software. Vrije software geeft gebruikers zeggenschap over hun eigen computeractiviteiten. Niet-vrije software geeft die macht aan de software-ontwikkelaar. Zie ook deze video-uitleg.

Wat is vrije software?

Vrije software betekent dat gebruikers de vrijheid hebben om software te gebruiken, te kopiëren, verspreiden, bestuderen, veranderen en verbeteren.

Vrije software gaat over vrijheid, niet prijs. Om het concept te begrijpen moet je denken aan “vrij” als in “vrijheid van meningsuiting”, niet als in “gratis bier”.

Anders gezegd, vrije software betekent dat gebruikers van een programma de vier essentiële vrijheden hebben:

  • De vrijheid om het programma te gebruiken zoals jij wenst, voor ieder doel (vrijheid 0).
  • De vrijheid om te kijken hoe het programma werkt en aan te passen aan je behoeften (vrijheid 1). Hiervoor is toegang tot de broncode nodig.
  • De vrijheid om kopieën te verspreiden zodat je anderen kan helpen (vrijheid 2).
  • De vrijheid om het programma te verbeteren en die te verspreiden, zodat de hele gemeenschap profiteert (vrijheid 3). Hiervoor heb je toegang tot de broncode nodig.

De ontwikkelingen in technologie en netwerkgebruik hebben deze vrijheden nog belangrijker gemaakt dan ze al waren in 1983.

Tegenwoordig doet de vrije software-beweging veel meer dan het ontwikkelen van het GNU-systeem. Zie de website van de Free Software Foundation voor meer informatie over wat wij doen, en een lijst met manieren waarop je kunt helpen.

Meer over GNU

GNU is een op Unix lijkend besturingssysteem. Dit betekent dat het een verzameling is van vele programma's: toepassingen, bibliotheken, ontwikkelhulpmiddelen en zelfs spelletjes. De ontwikkeling van GNU, gestart in januari 1984, is bekend als het GNU-project. Veel van de de programma's in GNU worden uitgegeven onder de paraplu van het GNU-project; deze noemen we GNU-pakketten.

De naam “GNU” is een recursieve afkorting voor “GNU's Not Unix” (GNU is geen Unix). “GNU” wordt uitgesproken als gnoe, als één lettergreep, en met een zachte g.

Het programma in een op Unix lijkend systeem dat de hulpbronnen van de machine beheert en met de hardware praat wordt de “kernel” genoemd. GNU wordt vaak gebruikt met een kernel genaamd Linux. Deze combinatie is het GNU/Linux-besturingssysteem. GNU/Linux wordt gebruikt door miljoenen mensen; echter noemen veel mensen het foutief “Linux”.

De eigen kernel van GNU, de Hurd, is gestart in 1990 (voordat Linux was gestart). Vrijwilligers gaan door met het ontwikkelen van de Hurd omdat het een technisch interessant project is.

Meer informatie.

Probeer GNU/Linux!

Planet GNU RSS-feed

Hundreds explore ways to Fork the System with free software at LibrePlanet 2016: Edward Snowden talks with Daniel Kahn Gillmor at LibrePlanet 2016. At a ceremony on Saturday, March 21st, Free... more

Friday Free Software Directory IRC meetup: April 29th: Join the FSF and friends Friday, April 29th, from 12pm to 3pm EDT (16:00 to 19:00 UTC) to help improve the Free Software Directory. Parti... more

gzip-1.8 released [stable]: This is to announce gzip-1.8, a stable release. There have been 6 commits by 2 people in the 4 weeks since 1.7. See the NEWS below for a brief summary. Thanks to ev... more

Voor meer nieuws, zie Planet GNU en de lijst van recente GNU-uitgaven.

Nana

GNU Nana is a framework for adding assertion checking, logging and performance measurement to C and C++ programs. Operations can either be implemented directly in C or by generating debugger commands. Checking and logging features can be enabled or disabled at compile or runtime. (doc)

Korte beschrijving voor alle GNU-pakketten.

Doe wat

Kan je bijdragen aan één van deze Projecten met hoge prioriteit? Gnash, coreboot, vrije distributies van GNU/Linux, GNU Octave, stuurprogramma's voor netwerkrouters, omgekeerd debuggen in GDB, automatische transcriptie, PowerVR-stuurprogramma's, en ook vrije software-vervangingen voor Skype, OpenDWG-bibliotheken, en Oracle Forms.

Kan je een niet-onderhouden GNU-pakket overnemen? ggradebook, halifax, metahtml, orgadoc , zijn allen op zoek naar onderhouders. Deze pakketten zijn ook op zoek naar onderhoudsmensen: aspell, gnuae, metaexchange, powerguru. Zie de webpagina's van de pakketten voor meer informatie.

[FSF logo] “Onze missie is het behouden, beschermen en promoten van de vrijheid om computersoftware te gebruiken, bestuderen, kopiëren, wijzigen en verspreiden, en het beschermen van de rechten van gebruikers van vrije software.”

De Free Software Foundation is de hoofdsponsor van het GNU besturingssysteem. Steun GNU en de FSF door handleidingen en andere gadgets te kopen, door lid te worden van de FSF of met een schenking, direct aan de FSF of via Flattr.

naar begin

De FSF heeft ook zusterorganisaties in Europa, Latijns-America en India.