English [en]   العربية [ar]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   lietuvių [lt]   português do Brasil [pt-br]   русский [ru]   українська [uk]   简体中文 [zh-cn]  

ObrazovanjePrimjeriIndija → Računalni centar zajednice Ambedkar (AC3)

This translation may not reflect the changes made since 2018-08-12 in the English original. You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Računalni centar zajednice Ambedkar (AC3)

Sljedeće informacije dostavila nam je grupa volontera koja radi u Računalnom centru zajednice Ambedkar.

Lokacija

Centar je smješten na planu Sudharshan uz ulicu Bannerghata u Bangaloreu, u državi Karnataka, u Indiji.

O centru

Računalni centar zajednice Ambedkar nije privatna ni javna obrazovna ustanova, već računalni obrazovni centar kojeg vodi mladež iz lokalne grupe zvane Ambedkar Sanga koja djeluje u sirotinjskim četvrtima tog područja.

Centar je osnovan 2007. godine u pokušaju da se svijet računala približi siromašnoj djeci i mladeži koja inače ne bi imala priliku doći u dodir s ovom tehnologijom.

Grupu sačinjava petnaestak djece, mladića i djevojaka u dobi od 13 do 23 godine. Pohađaju nastavu tri puta tjedno po dva sata.

Motivacija

U području u kojem je centar smješten nedostaju čak i najosnovniji životni uvjeti. Mislimo da bi djeca iz tog mjesta trebala osjećati čežnju za slobodom pri učenju rada na računalu, a slobodan softver služi upravo toj svrsi. Slobodan softver je način na koji treba govoriti o slobodi.

Kako smo to učinili

Nije bilo prijelaznog postupka. Mi smo promicatelji slobodnog softvera, pa smo započeli s izravnim instaliranjem slobodnog softvera na sva računala koja se koriste, stoga se nismo suočili s nikakvim posebnim teškoćama u postavljanju sustava. Naša glavna poteškoća tiče se manjka hardvera. Koristimo samo prijenosna računala, a potrebno nam je koliko god ih možemo dobiti. U našem radu oslanjamo se na donacije.

Predanost slobodnom softveru

Imamo pet radnih stanica, od kojih su sve prijenosna računala i sve pokreću potpuno slobodne operativne sustave.

Svi programi koje koristimo su slobodni libre programi. Na primjer, koristimo LibreOffice za tablične izračune i za pisanje općih dokumenata i GIMP za grafiku.

Ishodi

Pregledavanje web stranica korištenjem slobodnog softvera pomaže ovim mladićima i djevojkama u sigurnom i pouzdanom pristupu vanjskom svijetu. Slobodni libre grafički programi kao što je GIMP dozvoljavaju im da lako i slobodno izraze svoju kreativnost.

Jedno od siromašne djece koja pohađaju nastavu u centru postiglo je veliku vještinu u korištenju GIMP-a. Njegovi radovi izlagani su i prodavani na lokalnoj konferenciji o slobodnom softveru. Fotografija na desnoj strani prikazuje ga dok Richardu Stallmanu predaje primjerak eseja naslova “Budućnost je naša”, koji je izrađen u centru.

Neka od djece koja pohađaju naše satove pohađaju također i računalne tečajeve u školi. Kažu da su im vještine koje su stekli u centru od neprocjenjive pomoći u pohađanju i uspješnom polaganju tih tečajeva.

Obaviješteni smo da se izvanredan napor volontera slobodnog softvera u ovim zapostavljenim područjima grada proširuje, s rezultatima vrijednima pažnje. Ukoliko biste željeli doprinijeti ili donirati prijenosna računala ovoj grupi, molimo javite nam se na <education@gnu.org>.

Fotografija je licencirana licencom CC-BY-SA, Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 nelokalizirano.

Još primjera u Indiji
Povratak na primjere

TOP

[Logo FSF-a] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

JOIN SHOP