English [en]   العربية [ar]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   lietuvių [lt]   português do Brasil [pt-br]   русский [ru]   українська [uk]   简体中文 [zh-cn]  

ObrazovanjePrimjeriIndija → Računalni centar zajednice Ambedkar (AC3)

Ovo je prijevod izvorne stranice na engleskom.

Računalni centar zajednice Ambedkar (AC3)

Sljedeće informacije dostavila nam je grupa volontera koja radi u Računalnom centru zajednice Ambedkar.

Lokacija

Centar je smješten na planu Sudharshan uz ulicu Bannerghata u Bangaloreu, u državi Karnataka, u Indiji.

O centru

Računalni centar zajednice Ambedkar nije privatna ni javna obrazovna ustanova, već računalni obrazovni centar kojeg vodi mladež iz lokalne grupe zvane Ambedkar Sanga koja djeluje u sirotinjskim četvrtima tog područja.

Centar je osnovan 2007. godine u pokušaju da se svijet računala približi siromašnoj djeci i mladeži koja inače ne bi imala priliku doći u dodir s ovom tehnologijom.

Grupu sačinjava petnaestak djece, mladića i djevojaka u dobi od 13 do 23 godine. Pohađaju nastavu tri puta tjedno po dva sata.

Motivacija

U području u kojem je centar smješten nedostaju čak i najosnovniji životni uvjeti. Mislimo da bi djeca iz tog mjesta trebala osjećati čežnju za slobodom pri učenju rada na računalu, a slobodan softver služi upravo toj svrsi. Slobodan softver je način na koji treba govoriti o slobodi.

Kako smo to učinili

Nije bilo prijelaznog postupka. Mi smo promicatelji slobodnog softvera, pa smo započeli s izravnim instaliranjem slobodnog softvera na sva računala koja se koriste, stoga se nismo suočili s nikakvim posebnim teškoćama u postavljanju sustava. Naša glavna poteškoća tiče se manjka hardvera. Koristimo samo prijenosna računala, a potrebno nam je koliko god ih možemo dobiti. U našem radu oslanjamo se na donacije.

Predanost slobodnom softveru

Imamo pet radnih stanica, od kojih su sve prijenosna računala i sve pokreću potpuno slobodne operativne sustave.

Svi programi koje koristimo su slobodni libre programi. Na primjer, koristimo LibreOffice za tablične izračune i za pisanje općih dokumenata i GIMP za grafiku.

Ishodi

Pregledavanje web stranica korištenjem slobodnog softvera pomaže ovim mladićima i djevojkama u sigurnom i pouzdanom pristupu vanjskom svijetu. Slobodni libre grafički programi kao što je GIMP dozvoljavaju im da lako i slobodno izraze svoju kreativnost.

Jedno od siromašne djece koja pohađaju nastavu u centru postiglo je veliku vještinu u korištenju GIMP-a. Njegovi radovi izlagani su i prodavani na lokalnoj konferenciji o slobodnom softveru. Fotografija na desnoj strani prikazuje ga dok Richardu Stallmanu predaje primjerak eseja naslova “Budućnost je naša”, koji je izrađen u centru.

Neka od djece koja pohađaju naše satove pohađaju također i računalne tečajeve u školi. Kažu da su im vještine koje su stekli u centru od neprocjenjive pomoći u pohađanju i uspješnom polaganju tih tečajeva.

Obaviješteni smo da se izvanredan napor volontera slobodnog softvera u ovim zapostavljenim područjima grada proširuje, s rezultatima vrijednima pažnje. Ukoliko biste željeli doprinijeti ili donirati prijenosna računala ovoj grupi, molimo javite nam se na <education@gnu.org>.

Fotografija je licencirana licencom CC-BY-SA, Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 nelokalizirano.

Još primjera u Indiji
Povratak na primjere

TOP

[Logo FSF-a] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

JOIN SHOP