This translation may not reflect the changes made since 2021-12-01 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Grupe i projekti

Postoji više grupa i organizacija širom svijeta koje slijede GNU filozofiju i rade na projektima kojima je cilj uvesti slobodan softver u područje obrazovanja. Nekoliko njih nalazi se na donjem popisu. Ako vaš projekt podržava samo slobodan softver, a nije naveden na ovom popisu, molimo kontaktirajte nas na <education@gnu.org> i obavijestite nas.

FSFE obrazovni projekt
“Obrazovni tim FSFE-a postoji kako bi podigao razinu svijesti i donio korist od slobodnog softvera svim grupama uključenima u obrazovanje. Cilj mu je stvoriti pravni okvir koji zabranjuje diskriminaciju uperenu protiv slobodnog softvera i njegovih korisnika.”
GURI
Guri je grupa začeta u jednoj talijanskoj srednjoj školi kao posljedica programa kojeg je provela NGO Hipatia kako bi podigla razinu svijesti o ulozi slobodnog softvera u području obrazovanja. Guri se suprotstavlja rastućoj praksi tretiranja znanja kao opipljivog objekta koji može biti predmet vlasništva. Bori se za promjenu najšire prihvaćenog kulturološkog okvira u Italiji koji onemogućava uživanje nekih od najvažnijih ljudskih prava namećući opasne prijetnje našoj slobodi, kao što su softverski patenti, nepravedni zakoni o autorskim pravima te prihvaćanje vlasničkog, podjarmljujućeg softvera.

Ciljevi Guri projekta su promijeniti obrazovni sustav tako da bude temeljen isključivo na slobodnom softveru te proširiti slobode koje on daje na sva područja znanja. Guri vjeruje u moć obrazovanja da uobliči bolje društvo, učeći studente vrijednostima dijeljenja i suradnje. On promiče i radi na nepiramidalnom sustavu dijeljenja znanja kao temeljnog dobra čovječanstva, sustava u kojem svatko može aktivno sudjelovati i imati pristup znanju bez ograničenja.

Da bi postigla svoje ciljeve, grupa djeluje uglavnom u srednjoškolskim i sveučilišnim okruženjima, organizirajući radionice i tečajeve kako bi promicala svijest o etičkim načelima slobodnog softvera.

Hipatia
Hipatia je međunarodna NGO (engl. non-governmental organization, nevladina organizacija) koja podržava pravo svih ljudskih bića da pristupaju znanju, kreiraju ga, mijenjaju i distribuiraju. Čine je ljudi iz svih krajeva svijeta koji promiču ideale pokreta za slobodan softver i rade na provedbi tih načela u praksu. Hipatia naglašava važnost korištenja slobodnog softvera u obrazovanju; u tu svrhu njeni članovi često provode radionice u obrazovnim ustanovama, posebno u osnovnim i srednjim školama.

Ime grupe odnosi se na grčku filozofkinju Hipatiju.

IT@School
IT@School je projekt vlade Kerale u Indiji, pokrenut 2001. godine kako bi uveo informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u državne škole. Kao dio projekta, razvijen je prilagođeni GNU/Linux operativni sustav, koji se sada koristi u više od 2 600 škola u državi. Obuka u korištenju slobodnog softvera pružena je tisućama nastavnika, školskih koordinatora i učenika.
Sugar Labs
Sugar Labs je projekt koji pruža Sugar platformu za učenje, sučelje posebno osmišljeno da olakša korištenje računala djeci, s posebnim naglaskom na korištenje u obrazovnim okruženjima.